Kırık Link Bildir! #18061 23-04-2006 16:14 GMT-1 saat
Rus uzay havacılık şirketi RKK Energiya, 2015 yılında Ay’a insanlı uçuş yapılacağını ve 2020’den sonra ise Mars’a uzay kolonisi kurulacağını açıkladı. Amaç Ay’da nükleer enerji santrali kurmak.
ASSOCIATED PRESS
Güncelleme: 15:54 TSİ 17 Nisan 2006 Pazartesi
MOSKOVA - ABD ile Rusya arasında Berlin Duvarı’nın düşmesiyle biten uzay havacılığı rekabeti yeniden canlanıyor. ABD Başkanı George Bush’un 2018 yılında Ay’a insanlı uçuş yapılacağını açıklamasından sonra, Rus tarafı da Ay’a insanlı uçuş tarihi olarak 2015, Mars içinse 2020 tarihini gösterdi. Rus RKK Energiya şirketi Ay’a yapılacak uçuşların uzay turizmiyle karşılanacağını duyurdu.
MARS YOLCULUKLARINI UZAY TURİZMİ BESLEYECEK
Rus hükümeti yetkilileri, sık sık iddialı uzay projelerini dile getirirken, bunların finansmanı belirsizlik gösteriyor.
Yarı devlet iştiraki olan RKK Energiya Başkanı Nikolai Sevastyanov, “2015’ten önce Ay’a insanlı uçuş yapacağız, bunun için finansal kaynağımızı devlet yardımlarının ötesinde arayacağız” diye konuştu. Soyuz ve Progress araçlarının üreticisi olan RKK Energiya’nın Başkanı Sevastyanov, uzay turizmi alanında gelişmek istediklerini 2009 yılında ilk ticari uçuşlara başlayacaklarını dile getirdi.
MARS’A UÇUŞ 2 MİLYAR DOLAR
Sevastyanov, uzay turizmi projelerine aldıkları dış kaynaklı finansmanı gelecekte Ay’a uçacak Clipper uzay mekiklerinin inşasında kullanacaklarını ifade etti. 6 kişilik Clipper uzay mekiği Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat taşıyacak ve gelecekte Mars’a gidecek uzay araçlarının öncülü olacak. Sevastyanov, 2012’de tamamlanması beklenen Clipper ve Mars’a yolculuk projesinin maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu söyledi.
Energiya’nın Mars uçuşları da 2020 ile 2030 arasında bir tarihte başlayacak.
AY’DA NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ
Energiya Başkanı, Ay’da kurulacak uzay üssündeki nükleer enerji santralinde elde edilen enerjinin 2020 yılından itibaren Dünya’ya taşınacağını belirtti. Ay’da bolca bulunan helyum-3’ü nükleer enerjiye çevireceklerini vurgulayan Sevastyanov’a göre böylece yeryüzündeki nükleer atık problemi çözülecek. Sevastyanov, Ay’da elde edilecek 10 ton helyumun Dünya maliyetinin 40 milyar dolar olduğunu dile getirdi.
PARA YOK AMA REKABET VAR
Geçen üç yıl zarfında petrol fiyatlarının yükselmesiyle Rus hükümetinin kasaları döviz doldu. Rus uzay çevreleri de bu gelirlerden kendilerine yeni ek kaynaklar çıkacağını umuyor. Ancak, Rus Uzay Dairesi’nin bütçesi yine de 660 milyon dolar gibi oldukça düşük bir düzeyde. NASA’nın bütçesi ise 16.5 milyar dolar.
JAPONYA DA AY’A UÇACAK
Öte yandan, Ay’a insansız uzay aracı indirmeyi hedefleyen Japonya, bu projeyi yürütecek ekibi belirledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Japon uzay dairesi JAXA Başkanı Keiji Taçikawa, Ay’a insansız ilk yolculuğu 10 yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Japonya, 2025 yılına kadar da Ay’a insanlı uzay aracı indirmeyi planlıyor.