Kırık Link Bildir! #168219 17-02-2007 19:41 GMT-1 saat
Hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun içilmesi, uzun dönemde organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara neden oluyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Durak, karın bitki, hayvan, toprak ve insanların su ihtiyacının önemli kısmını karşıladığını belirtti.
Karın, yağışı sırasında havadaki çeşitli karbon ve kükürt partiküllerini üzerinde topladığını ifade eden Durak, "Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezlerinde, yağan karların içinde karbon, kükürt ve azot bileşenleri ve mikroorganizma sporları yani üreme elementleri bulunabilir. Bunlar ise insan sağlığı açısından ciddi rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.
Vücuda giren bu bileşenlerin, organlarda bazı bozukluklara neden olabileceğini dile getiren Durak, şunları kaydetti:
"Kana karışan bu zararlı bileşenler, organlarımızda bazı bozukluklara neden oluyor. Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun kaynatılmadan içilmesi, bazı sindirim bozuklukları, uzun dönemde ise organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara ve bazı kanser tiplerinin oluşmasına neden olabilir.
Çoğu zaman kısa süre içinde zararlı maddeler mide ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma şeklinde etkisini gösteriyor.
Uzun dönemde ise nefes darlığı, dokularda erken yaşlanma, sindirim ve solunum sisteminde bozulmalar, daha uzun dönemde ise kanser gibi hastalıklar baş gösterebiliyor." Durak, karın, içinde taşıyabileceği zararlı bazı maddeler nedeniyle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, tüketilmek zorunda kalınsa dahi içine kimyasal atık kalıntıları bulaşmadığından emin olunduktan sonra kaynatılarak içilmesi gerektiğini bildirdi. Durak, kaynatıldığı takdirde, karın içindeki hastalık yapıcı mikroorganizmaların parçalanarak hemen hemen hepsinin yok olacağını kaydetti.
Sanayi tesislerinin bulunduğu bölgelerde yerdeki karlarda kimyasal madde bulunma olasılığının yüksek olduğunu, buradaki karların ise kaynatılarak da kimyasal maddelerden tamamen arındırılamayacağını dile getiren Durak, yerleşim yerlerinden uzak olan yüksek kesimlerde, hava kirliliğinin düşük olduğu kırsal bölgelerdeki karın tüketilmesinin sağlık açısından zararı olmadığını kaydetti.
Durak, her şeye karşın soğukluğu nedeniyle karın, diş ağrısı, mide üşütmesi gibi fiziksel rahatsızlıklara yol açabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak tüketilmesine karşı temkinli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
---Alinti---