Barzani, Talabani ve PKK ittifakı Türkiye'ye yılda 20 milyar dolarlık kaçak mal sokuyor. Kaçakçılık gelirinin yüzde 10'u PKK'ya kalıyor
Güvenlİk birimleri raporu; PKK'nın, Kuzey Irak'taki peşmerge liderleriyle işbirliği halinde yaptığı kaçakçılıktan büyük gelir sağladığını ortaya çıkardı. Türkiye'de tüketilen her kaçak sigara ve akaryakıt Mehmetçiği hedef alan mermi, mayın ve roketatara dönüşüyor.
Kaçak akaryakıt engellenemiyor
AkaryakIt kaçakçılığının son 3 yılda yüzde 70 arttığını belirten CHP'li Tacidar Seyhan, durumun Başbakan'ın açıkladığından da daha vahim boyuta ulaştığını söyledi.
Yakalananlar devede kulak
PKK'nın milyar dolarlık kaçakçılığı belgelenirken, Gümrük ekiplerince ele geçirilen toplam kaçak ürün bedeli 463, kaçak akaryakıtın değeri ise ancak 28 milyon YTL'yi buldu.
GÜVENLİK BİRİMLERİNİN RAPORU TEZGAHI ORTAYA ÇIKARDI
Barzani, Talabani ve PKK terör örgütü arasında kurulan bir ittifakla, Türkiye'ye yılda 20 milyar dolarlık kaçak mal ve akaryakıt sokuluyor
Yıllardır önlenemeyen sigara kaçakçılığı ile Türkiye ciddi boyutta maddi zarara uğratılırken, bu kaçakçılıktan terör örgütü PKK da büyük gelir elde ediyor. Terör örgütü PKK'nın ayrıca, sigara kaçakçılığının merkezinde yer aldığı öğrenildi. Özellikle Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yapan kaçak sigaralardan, terör örgütünün yüzde 10'luk kısmının terör örgütüne haraç olarak verildiği tespit edildi. Sadece Habur ve Gürbulak sınır kapısından Türkiye'ye 5 milyon karton kaçak sigara girdiği hesaplandığında PKK'nın gelirinin çok ciddi miktarlarda olduğu dile getiriliyor.
Zulalarda taşınıyor
Edinilen bilgilere göre, Dohuk ve Süleymaniye Kuzey Irak'ta sigaraların üretildiği merkez. Bu iki merkezde üretilen sahte siga-ralar genellikle Marlboro, Kent, Pallmal gibi ABD markaları. Ayrıca Tekel 2000, Tekel 2001 ve Samsun 216 gibi Türkiye markalı sigaralar da sahte metotlarla üretiliyor. Sahte sigaralar üretimin ardından iki yolla Türkiye'ye ya Irak'a mal götüren kamyoncular aracılığıyla, ya da sınırların yasa dışı geçilmesiyle Türkiye'ye sokuluyor. Gelen bilgilere göre, terör örgütü PKK, iki yöntemde de devrede. Terör örgütünün, hem kamyoncuların zula diye tabir ettikleri yerlere gizleyerek getirdiği sigaralardan, hem de yasa dışı geçerek katır sırtında taşınarak yapılan kaçakçılığı yönetiyor ve sahte sigaranın satış değerinin yüzde 10'unu haraç olarak alıyor.
Dohuk'ta üretiliyor
Sistemin işleyişine göre, Türkiye'ye geçirilecek sigaralar daha çok Dohuk'taki fabrikada üretiliyor. Üretilen sigaralar Barzani ailesine ait Dohuk'taki bir şirkete teslim ediliyor. Şirket, kaçakçılara satılmak üzere iç piyasada belli noktalara dağıtım yapıyor. Terör örgütü de bu noktada boş durmuyor. Kamyoncular arasındaki muhbir ağı sayesinde hangi kamyoncunun ne kadar sahte sigara aldığını ve Habur'dan nasıl geçirileceğini öğrenen terör örgütü, ya Irak'ın kuzeyinde ya da Türkiye'ye geçiş yapıldıktan sonra kamyoncudan haraç alıyor. Kamyoncuların elindeki malı PKK'dan saklaması durumunda, kamyoncu kamyonunun yakılması ile tehdit ediliyor. Tekrarlanması durumunda ise kamyonu yakılıyor. Terör örgütünün muhbir ağı, sadece kamyoncular arasında değil, kaçakçılar arasında da güçlü. Türkiye'ye kaçak mal getiren her kaçakçının, terör örgütüne geçireceği malı beyan ettiği, bu malın satış değerinin yüzde 10'unu da terör örgütüne nakit olarak ödediği öğrenildi. Uzmanlar, bu noktada da terör örgütünün Barzani ve Talabani'nin izni olmaksızın böyle bir organizasyon içine girmesinin mümkün olmayacağı konusunda birleşiyor.
600 milyon dolar zarar
Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik olarak yapılan sahte sigara kaçakçılığının yalnızca vergi kaybı açısından Türkiye'ye maliyetinin yılda 600 milyon doları geçtiği belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye'nin sahte sigara kaçakçılığını önlemesi için atması gereken adımları şu şekilde belirtiyor:
* Irak Hükümeti uyarılabilir,
* Türkiye'ye yönelik üretim yapan sahte sigara fabrikalarının faaliyetleri önlenebilir, bu suretle terör örgütünün elde ettiği gelirlerin bir kısmı kesilebilir.
* Yurt içinde sahte sigara satışı yapanlara ve alanlara yönelik cezai müeyyideler geti-rilebilir.
* Sahte sigara ile mücadele etmesi gereken kurumlar bu işin üzerine gidebilir.
Kaçakçılık istatistikleri
AKP Hükümeti'nin 4 yıldır icraatlarında, bu önlemlere yer vermediği dile getiriliyor. Kaçakçılık açısından bakıldığında, Türkiye tam bir kaçakçılık cenneti olarak tanımlanıyor. Kaçakçılık konusunda bazı ilginç veriler şöyle:
* Kaçakçılığın en fazla yapıldığı sektörler: akaryakıt, sigara, içki, çay, şeker, büyükbay ve küçükbaş hayvanlar.
* Kaçakçılığın Türkiye'ye maliyeti yıllık 20 milyar dolar.
* Türkiye'de satılan akaryakıtın yüzde 20'si kaçak.
* Kaçak sigara girişleri nedeniyle Tekel, pazar payını ülke genelinde yüzde 40, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 70 oranında kaybetti.
* Türkiye'de içilen her 6 sigaradan biri kaçak.
* Sigara kaçakçılığının Türkiye'yi uğrattığı vergi kaybı 2 milyar dolar.
* Batılı ülkelerdeki tiryaki sayısı nüfusun yüzde 15'i iken, yoksul ülkelerde bu oran yüzde 85'lere kadar çıkıyor.
* Türkiye'de, yetişkin nüfusun yarısını oluşturan 17 milyon kişi tiryaki.
Yakalananlar devede kulak
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, 2006 yılında gümrüklerde 463,4 milyon YTL değerinde kaçak ürün yakalandı. Gümrüklerde en çok rastlanan olayların başında ise akaryakıt kaçakçılığı geliyor. Gümrük Muhafaza ekipleri geçen yıl 28,3 milyon YTL değerinde kaçak motorin, benzin, endüstriyel yağ, petrol türevi, likit petrol gazı (LPG), gazyağı, hekzan, fuel oil, jet yakıtı, kerosen ele geçirdi. Son yıllarda çok büyük bir artış görülen elektronik eşya kaçakçılığında da geçen yıl 39,9 milyon YTL tutarında kaçak eşya ele geçirildi. Verilere göre, Türkiye uyuşturucu ticaretinde en işlek rotalardan biri konumunda bulunuyor. Gümrük Muhafaza ekipleri 2006 yılında, 194,5 milyon YTL değerinde uyuşturucu ele geçirdi. Ayrıca 109,8 milyon YTL değerinde kaçak araç, 614,3 bin YTL değerinde silah mühimmat, 22,5 milyon YTL değerinde içki sigara, 18,1 milyon YTL değerinde kaçak gıda ortaya çıkarıldı.
Gümrüklerde düzenlenen operasyonlarla yakalanan kaçak mallar, güvenlik birimlerinin hazırladığı raporlardaki rakamların yanında oldukça komik kalıyor
Kaçakçılık türü Parasal değer (YTL)
Araç 109.753.897,81
İçki sigara 22.484.304,24
Gıda 18.066.796,35
Akaryakıt 28.303.417,18
İhr.suiistimali 177.043,17
Elektronik 39.937.249,42
Tıbbi malzeme 3.210.091,72
Zirai 458.097,21
Tekstil 14.598.589,99
Mak.aks.yed.par. 6.806.871,79
Çeşitli eşya 24.467.767,51
Silah 614.300,96
Ticari eşya topl. 268.878.427,35
Uyuşturucu 194.513.439,50
Toplam 463.391.866,85
Olay sayısı 1.888
Akaryakıt pazarı 28 milyar dolar
Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı vahim boyutlara ulaştı. Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilmesi için denetim mekanizmalarının daha iyi işlemesi gerektiğini belirten CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, kaçakçılığı önlemede kurumlar arasındaki koordinasyonun da çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığının başbakanın kendi sözlerinden bile hangi boyutlara geldiğinin anlaşılabileceğini belirten Tacidar Seyhan, Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı son üç yılda yaklaşık yüzde 70 oranında artı. Son üç yılda satılan akaryakıtın sadece 9 milyar doları kayıt altında. Yabancı şirketlerden araştırıldığında ise Türkiye'ye 28 milyar dolarlık akaryakıt gönderildiği ortaya çıkıyor. Bunlar Başbakanın ifadeleri. Yani Türkiye'de 19 milyar dolarlık kayıtlı kaçak akaryakıt söz konusu. Bir de 6 milyar dolarlık kayıt altında olmayan akaryakıt kaçakçılığından söz ediliyor. Bu rakamlara bakıldığında ortaya korkunç bir durum çıkıyor. şeklinde konuştu.
Sistem yanlış
Kaçakçılıkla mücadelenin her şeyden önce bir hükümet politikası olması gerektiğini de vurgulayan Seyhan, şunları kaydetti: Türkiye'de kaçakçılıkla mücadelede önemli eksiklikler var. Hukuki açıdan da ek tedbirler gerekmekte. Cezalar yeterli olmuyor. Böyle bir sistem olmaz.