Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Cep'i susturmak konserde serbest camide yasak

> 1 <

unhappy_boy

grup tuttuğum takım
Teğmen Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 364 ileti
Yer:
İş: muhasebe
Kayıt: 07-02-2007 11:21

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #169721 23-02-2007 06:34 GMT-1 saat    
Cep'i susturmak konserde serbest camide yasak
Camide cemaatin huzurunu kaçıran cep telefonu seslerini önleyen cihazlara şikayet olmamasına rağmen Telekomünikasyon Kurumu'ndan uyarı geldi.
Kayseri'nin en büyük camilerinden Hunat'a yerleştirilen sinyal kesici cihaz sayesinde vatandaşlar rahatça namaz kılabiliyordu.

Kurumun, müftülüklere gönderdiği yazıda, 'haberleşme engellenemez' denilerek cihazların sökülmesi istendi. Sultanahmet Camii Başimamı Emrullah Hatipoğlu, "Cemaatten şikayet almamıştık. Ama yapacak bir şey yok." diyor. İthalatçı firma ise sinema ve tiyatrolarda kullanılan cihazın camilerde yasaklanmasına anlam veremediğini söylüyor.

Cep telefonunun yaygınlaşması ile cami imamlarının cemaatten taleplerine bir yenisi eklendi. İmamların namaza başlarken 'safları sık ve düzgün' tutalım çağrısına 'lütfen cep telefonlarımızı da kapatalım' isteği eklendi. Namaz esnasında birbirinden değişik melodilerle camileri yankılandıran telefon seslerine çözüm, sinyal karıştırıcı cihazlarda bulundu. Cemaat yoğunluğu fazla olan cami dernekleri, taktırdıkları sistem ile telefon seslerinin önüne geçti. Sinyal karıştırıcı cihazlar sayesinde camilerde huşu içinde ibadet etme imkanı bulan cemaate kötü haber Telekomünikasyon Kurumu'ndan geldi. Sinyal karıştırıcı cihazların haberleşme hürriyetini kısıtladığına dikkat çeken kurum, cihazların camilerden sökülmesini istedi. Müftülüklere gönderilen yazıda 'kurumlarının, haberleşme sektörünü düzenleme ve denetlemek ile telsiz haberleşmelerinde meydana gelebilecek karıştırmaları önlemek ve gerekli yaptırımları uygulamakla' görevlendirildiğine dikkat çekildi. Müftülüklere "İlçenizde bulunan bazı camilerde, cami içerisinde GSM telefon haberleşmesini engellemek amacıyla sinyal karıştırıcı cihaz kullanıldığı duyumu alınmaktadır." denilen yazıda, bu uygulamanın Anayasa'nın 22. maddesinde yer alan haberleşme hürriyetini kısıtladığına dikkat çekildi. Yazıda yasadaki, "Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş bir hakim kararı olmadıkça haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz." ibareleri hatırlatılarak cihazların kullanımının yasak olduğu ifade edildi. ABD, AB ve Türkiye'de üretimi ve ithalatı yasal olan cihazların deniz ve hava seyrüseferlerini bozduğuna dikkat çekildi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Diyanet'in camilerde telefon frekanslarını engelleyecek cihazların yerleştirilmesi konusunu görüştüğünü, hukuki engellerden dolayı benimsenmediğini aktarıyor. "Yaptığımız çalışmada bu cihazların camilerin çevresindeki telefon görüşmelerini de etkilediğini tespit ettik." diyen Çağrıcı, telefon seslerinin cemaatin huzurunu kaçırdığını, ancak son zamanlarda cemaatin bilinçlenmesi ile bunun bir hayli azaldığını belirtiyor. Cihazları ithal eden firmanın satış sorumlusu Derya Töpeli ise camilerde kullanılan sinyal karıştırıcı cihazların haberleşmeyi uzun süre etkileyecek nitelikte kullanılmadığını savunuyor. Töpeli, cihazın müze, konser, konferans ve tiyatro salonlarında geçici bir süreliğine kullanıldığına dikkat çekiyor.

Sultanahmet'te telefon gürültüsü yeniden başlayacak

İstanbul'un en fazla ziyaretçi alan camilerinden Sultanahmet gibi büyük camilerden bazıları bu cihazı taktırdı. Sistem camideki ses cihazlarının açılmasıyla devreye giriyor, namaz bitince de devre dışı kalıyor. En fazla 20 dakika açık kalan cihaz, namaz kılınırken cep telefonlarını devre dışı bırakıyor. Sultanahmet Camii Başimamı Emrullah Hatipoğlu hoca, "Namaz esnasında namaza katılan hiçbir Müslüman'ın telefonla görüşme yapamayacağına göre iletişim haklarının engellendiğine katılmıyorum. Zaten bu uygulama namaz başlangıcı ile bitimi arasındaki bir vakit için söz konusu." diye konuşuyor. Hatipoğlu, cihazdan namaz kılanın da kıldıranın da memnun olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Cihazı cemaatin talebi üzerine kurdurduk. Şu ana kadar şikâyet gelmediği gibi çok sayıda memnuniyet bildiren kişi olmuştur."

Cihaz, cep telefonu sinyallerini kesiyor

Cep telefonu büyüklüğündeki alet, istenilen yerde cep telefonlarının sinyalini kesiyor. Cep telefonu sinyal kesicisi tıpkı cep telefonları gibi bir radyo sinyali yayıyor. Bu sinyalin frekansı, cep telefonu frekansında gönderilerek cep telefonunun baz istasyonu ile bağlantısı kesiliyor. Piyasadaki cep telefonlarının çoğunluğu 'servis yok' uyarısı ile baz istasyonuna bağlanılamadığını gösteriyor. 10 metreden 8 km'ye kadar mesafede sinyali engelleyebilen cihazlar bulunuyor. 10 metre mesafeli olan cihaz 610 dolara satın alınabilir. Mesafe arttıkça fiyatı da yükseliyor. 50 metrede cep telefonu sinyalini kesen cihazlar ise 950 doları buluyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <