Kırık Link Bildir! #170204 24-02-2007 22:56 GMT-1 saat
Bilim adamları güneş sistemi dışındaki iki uzak gezegene bugüne kadar hiç bakamadıkları kadar yakından baktı. Ama gördüklerine değil göremediklerine şaşırdılar.
Bilim adamlarından oluşan üç ekip NASA'ya ait Spitzer Uzay Teleskopu'ndan aldıkları verileri kamuoyu ile paylaştı. Yüzlerce trilyon kilometre uzaktaki iki Jüpiter benzeri gezegenin atmosferinde gaz halinde bile su bulunmaması ekipleri çok şaşırttı.
Reuters'in haberine göre gezegenlerden birinin atmosferinde tıpkı güneş sistemimizdeki gezegenler gibi kum benzeri partiküller görüldü.
Pegasus takım yıldızı üzerinde bulunan HD 209458b ve Vulpecula takım yıldızı üzerinde yer alan HD 209458b adlı Jüpiter büyüklüğündeki gezegenler, Spitzer Teleskopu tarafından çok detaylı görülebilen ilk güneş sistemi dışı gezegenler.
Bilim adamları bugüne kadar 213 tane güneş sistemi dışı gezegen keşfettiler fakat bunlardan sadece 67 tanesi incelenebilecek bir görüş açısına sahip.
NASA Spitzer Bilim Merkezinden Carl Grillmair, bu buluşları çok önemli olarak nitelendirerek, "Kesinlikle su molekülleri bulacağımıza emindik fakat yoktu!" diye konuştu.
Güneş sistemimizdeki dokuz gezegenden sadece iki tanesinde su molekülleri bulamadıklarını belirten Grillmair, "Bunlardan biri Merkür ki onun zaten bir atmosferi bile yok. Diğeri de çok değişik bir yapıya sahip olan Venüs. Ama bu iki yeni gezegenin atmosferlerini inceleyince hava tahmini bile yapabiliyoruz. Mesela 209458'de bugün hava çok sıcak, kuru ve rüzgârlı. Sıcak derken; yaklaşık 750 derece, rüzgâr ise saatte 500 ila 2000 mil hızla esiyor" diye bilgi verdi.
---Alinti---