Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Alpler’deki buzullar 22’nci yüzyılı göremeyecek

> 1 <

developer
Yeni Klasör!

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3803 ileti
Yer: İstanbul
İş: pek çok
Kayıt: 20-12-2005 22:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #18449 24-04-2006 20:18 GMT-1 saat    

İsviçre'deki Triftgletscher buzulu. Soldaki fotoğraf 1990, sağdaki ise 2001 yılına ait.

Küresel ısınma nedeniyle Alp Dağları’ndaki buzulların yüzde 70’inin bu yüzyıl içinde eriyeceği tahmin ediliyor.

LONDRA - Küresel ısınma coğrafya tanımadan deniz kıyısı, dağ zirvesi farketmeksizin buzulları eritiyor. Avrupa’nın en önemli sıradağı Alpler’deki buzullar da hızla yokoluyor. Zürih merkezli Dünya Buzul Gözlem Merkezi’nin (WGMS) araştırmasına göre Alpler’deki buzulların yüzde 70’i, gelecek yüzyıla kadar erimiş olacak.

Bilim insanları tahminlerini, süperbilgisayarlarda yapılan ısı değişimleri ve yağmur rejimi simülasyonlarına dayandırıyor.

ERİME İKİ YÜZYILDIR SÜRÜYOR
Alpler’deki buzul erimesi sürpriz değil. Simülasyona göre, 1850 yılında 4 bin 474 kilometre kare olan buzul alanı, 1970’lerde 2 bin 903 kilometre kare’ye ve 2000’de ise 2 bin 272 kilometre kare’ye geriledi. Kısacası buzullarda erime sürpriz değil, son iki yüzyıldır kendini gösteriyor.

Araştırma, Alpler’deki buzulların 1850-1970 aralığında her on yılda yüzde 3’e yakın eriğini gösteriyor. Ancak asıl ürkütücü ölçümler, 1970 sonrası, küresel ısınmanın arttığı döneme ait. 1970’den bugüne buzullar her on yılda bir yüzde 8.2 oranında eridi.

SICAKLIK 1 DERECE ARTSA BİLE SONUÇ FELAKET
Tahminlere göre, İsviçre’de hava sıcaklıkları yüzyıl sonuna dek 3 derece, yağmur ise yüzde 10 oranında artacak. Bilim insanları yaz sıcaklıklarının 3 derece artmasının buzulların önüne geçilemeyecek şekilde erimesine neden olabileceğinden endişeleniyor. Tahminlere göre, hava sıcaklığının 1 derece dahi artması buzulların yüzde 40’ının erimesi demek.

KAR YAĞIŞI ÇARE OLABİLİR Mİ?
Ancak, sıcaklığın artmasına paralel olarak yağmurların da artmasının buzul erimesine bir nebze çare olabileceği düşünülüyor. WGMS, Alpler’deki buzulların yeniden büyümesi için gerekli ısı ve yağmur rejimi dengesini araştırıyor. Ayrıca sıcaklıkların artmasıyla, buzullara evsahipliği yapacak bölgelerin rakımı da yükseliyor. Artık buzullar 340 metre daha yüksekte oluşabilecek.

Buzullar, Dünya’nın en önemli tatlı su kaynaklarından, her yıl doğal ölçülerde eriyen karlar ırmakları besliyor. Buzullar ayrıca sulama ve hidroelektrik enerjisinde de anahtar rol oynuyor.

Kaynak: BBC

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <