Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Avrupanın saldığı CO2 yeraltında saklansın

> 1 <

developer
Yeni Klasör!

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 3803 ileti
Yer: İstanbul
İş: pek çok
Kayıt: 20-12-2005 22:57

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #18460 24-04-2006 20:40 GMT-1 saat    


Norveçli enerji devi Statoil, Avrupa’da salınan tüm karbon dioksidin Kuzey Denizi’nin altındaki kayalara enjekte edilmesini öneriyor.

LONDRA - Statoil şirketi, Norveç’in 320 km açığındaki Sleipner platformunun altında bulunan kayalıkların, küresel ısınmaya neden olan karbon diyoksid gazını saklayabileceğini öne sürdü. Şirketin Başkan Yardımcısı Tor Fraeren, BBC’ye yaptığı açıklamada Kuzey Denizi’ndeki sualtı kayalıklarının Avrupa’nın gelecek birkaç yüzyıl boyunca salacağı tüm karbondioksidi muhafaza edecek potansiyelde olduğunu vurguladı.

YILDA 1 MİLYON TON CO2 BASILIYOR
Sleipner platformu esasen karbon dioksid bakımından oldukça zengin bir metan kuyusu. Şirket, Sleipner platformunda günde 20 milyon metre küp metan gazı üretiyor. Kuyudan çıkan metan gazının kullanılabilmesi için, platform karbon dioksidi metandan ayrıştırarıyor.

Platform geriye kalan karbon dioksidi atmosfere salmak yerine, denizin 900 metre altındaki doğal yatağına geri enjekte ediyor. Şirket yılda 1 milyon ton atık karbon dioksidi sualtına depolayarak, kuyuyu şimdiden bir karbon dioksid yatağına dönüştürdü. Şirket böylece atmosfere salınarak küresel ısınmaya neden olabilecek bu gazı, zararsız hale dönüştürüyor. Bazı iklimbilimciler de karbon dioksidi yeraltında depolamanın, küresel ısınmaya karşı işe yarayabileceğini onaylıyor.

CO2’NİN GELİŞİMİ GÖZLEMLENDİ
Statoil yeraltına enjekte edilen atık karbon dioksidi, sismik yöntemlerle kontrol ederek yeraltındaki gelişimini gözlemliyor. Şirket bu şekilde karbon dioksidin uzun dönemde nasıl değişimler gösterdiğinin de bir kaydını oluşturuyor. Fraeren, projeksiyonlarının gazın yeraltında güvenli bir şekilde durabileceğini gösterdiğini ifade ediyor.

Fraeren, şirketin geri CO2’nin enjeksiyon tekniğinin geliştirmesine Norveç hükümetinin karbon dioksid salınımına koyduğu yüksek vergilerin neden olduğunu dile getiriyor: “Atmosfere salıp vergi ödemektense, karbon dioksidi yeraltına enjekte etmek daha düşük maliyetli.”

PROJE 2009’DA BAŞLAYACAK
Norveç hükümeti, Sleipner platformunu ülkenin batı kıyısındaki bir noktayla bağlayarak 2009’dan itibaren karbon dioksid transferine başlayacak. Norveç hükümeti ile İngiltere arasında da bu teknolojinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <