Kırık Link Bildir! #178569 27-03-2007 07:12 GMT-1 saat
Rastgele erişimli belleğin İngilizce kısaltması olan RAM, bir havuza su taşıyan kovalar gibi bilgisayar içinde datanın aktarılmasını sağlar.
Başına ek harfler gelse de, bilgisayarın RAM'i genel olarak aynı işi yapar. Rastgele erişimli bellek ifadesinin İngilizce kısaltması olan RAM (Random Access Memory-RAM), bilgisayar sisteminin üzerine data yazıp okuyabildiği belleklerdir. Bu yüzden bu bellek sistem belleği olarak adlandırılır.
Sistem belleği ile ilgili iki önemli özellik bulunur. Bunlardan biri kapasite diğeri de hızdır. Bilgisayar sürekli diskin üzerine giderek belirli bir datayı bulma temelinde çalışsa bilgisayarların hızı bugün ulaştıkları değerlerin çok gerisinde kalırdı. Bilgisayarın bir yüzme havuzundaki su ile çalıştığı varsayılırsa, sistem belleği buraya ve buradan su taşıyan kova sistemi olarak düşünülebilir. Sistemin kendi içinde uyumlu olmaması, bellek ile sistem arasında optimum dengeyi sağlar.
Daha teknik bir tanımı ise, bilgisayarın çalışmasısırasında uygulama programları tarafından gereksinim duyulan data saklama alanı olarak kullanıldığı şeklindedir. Programlar ve data kullanıldıkları zaman geçici olarak RAM'de saklanır.
Geçmişte üzerindeki verilere belli bir adres düzeninde erişilen statik RAM (SRAM) ve dinamik RAM (DRAM) bellek türleri temelinde bir ayrım yapılıyordu.
DRAM (Dinamik RAM) bellekler ise üzerindeki verilere sıralı olarak erişilen bir RAM bellek türüdür. Bu bellek türü geçmişte kendi içinde EDO RAM, SDRAM gibi türlere ayrılıyordu.
EDO RAM, verileri sıralı olarak tutmak ve içeriğine doğrudan erişmeyi sağlayan bir bellek türü iken SDRAM ise veri yollarının hızında çalışabilen bellek türü olarak ortaya çıkmıştı.
Bugün özellikle dizüstü bilgisayarlarda DDR2 adı verilen RAM'lerle karşılaşırsınız. DDR2'ler, DRAM geleneğinden gelen belleklerdir ve veri yolunun hızında çalışırlar ancak hızları, bir zamanların 133 MHz'leri gibi düşük değildir. DDR2 RAM'lerin hızları günümüzde 533 MHz düzeylerine ulaşmıştır. Bellek teknolojisindeki gelişmelerle bugün kapasiteleri de MB'leri aşıp 1 GB ve üzerine çıkmıştır.