MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, ölümünün 10. yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Beştepe'de toplanan partililer, Ülkü Ocakları üyeleri ile törene katılan gruplar sloganlar attılar.
Çeşitli illerden gelerek erken saatlerden itibaren Türkeş'in mezarının bulunduğu Beştepe'de toplanan partililer, Ülkü Ocakları üyeleri ile törene katılan gruplar sloganlar attılar.
MHP'li eski bakan ve milletvekillerinin ardından tören alanına gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkeş'in kabri başında dua okudu, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden getirilen Türk bayrağına sarılı toprağı mezara dökerek, çiçekleri suladı.
Daha sonra bir konuşma yapan Bahçeli, ''Başbuğ Alparslan Türkeş ismi, gençlik yıllarında 'tabutluklarla' başlayan milliyetçilik mücadelesinin, inanç, istikrar, dik duruş ve cesaret ile hayat boyu sürmüş şerefli bir ömrün bütünü ve destanıdır'' dedi.
Türkeş'in, ''milliyetçiliğini dışlayan ve tehlikeli gören düşüncelerin rağbet bulduğu bir dönemde'', Türk milliyetçiliğinin bayraktarlığını yapan cesaret, gönül, fikir ve eylem adamı olduğunu belirten Bahçeli, şunları kaydetti:
''Ömrü, Türk Milliyetçiliğini yükseltme yolunda, dik baş, tok karın, mutlu yarın hasreti ile geçmiş ve milletimizin şahsında taçlandırdığı Başbuğ unvanı, millet, vatan ve devlet sevgisi ile özdeşleşerek adeta bayraklaşmıştır. Yapılan karşı propaganda ve müdahalelere rağmen Türk milliyetçiliği, Anadolu'nun her köşesine onunla yayılmış ve asil Türk gençlerinin vicdanında yer bulmayı onunla başarmıştır.
'Doğru bir fikri yenecek hiçbir kuvvet yoktur' diyen Türkeş Bey, iki asırdır fikir ve felsefe arayışının sürdüğü Türk düşünce tarihinde, bir bilge lider olarak, sorunları çağına uygun teşhis ve analiz eden ve çözüm öneren bir düşünce sistemi oluşturmuştur.''
Alparslan Türkeş'in hayatında yılgınlığa asla yer olmadığını belirten Bahçeli, ''fırtınalı geçen ömrü boyunca, herkesin düştüğü yerde ve zamanda, o kalkıp dimdik ve tek başına yürüyebilmiştir'' dedi.
Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Onun uzlaşmacı, barışçı, yapıcı siyaseti, Türkiye'yi birçok kez krizden kurtarmış; varlığı, Türkiye'nin geleceği ve Türk milletinin kardeşliği için hep ümit verici olmuştur. Başbuğ'un iki büyük eseri vardır. Birincisi Türk siyasi hayatında milliyetçiliğin yegane politik gücü olan MHP, ikincisi ise üzerine titreği, büyük umutlar beslediği ve geleceği emanet ettiği Ülkücü Türk Gençliğidir.''
Partisinin, ''Türkeş ile başlayan süreçte güvenirliğin, itibarın, olgunluğun, ilkeli tutumun, dürüstlüğün ve namusun bir timsali olduğunu ve bu şekilde kabul gördüğünü'' anlatan Bahçeli, ''1944 yılının baskı ve zulümlerinden, 1997 yılının Nisanına kadar uzanan muhteşem milliyetçilik mücadelesi, hayatını ülkesine ve milletine adamışlığın en mümtaz örneklerini oluşturmuştur'' diye konuştu.
Bahçeli, ''Yıllardır yapılan karşı propaganda ve yıkıcı müdahalelere rağmen, aziz milletimizin nezdinde Türk milliyetçiliği yeniden yer bulmaya ve teveccüh milliyetçi bir iktidara yönelmeye başlamıştır'' dedi.
Bu arada, tören boyunca hoparlörden Kur'an-ı Kerim okundu. Törene katılanlar, Bahçeli'nin konuşmasının ardından sloganlar atarak dağıldılar.