Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Bu TUSKON'lular yüksek uçuyor

> 1 <

TheMaLi!

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 409 ileti
Yer: i Belli Deil
İş: HaBeRcİ
Kayıt: 26-03-2007 17:00

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #186250 08-04-2007 08:51 GMT-1 saat    
Bu TUSKON'lular yüksek uçuyor

10 bin işadamını bünyesinde bulunduran TUSKON, Avrasya ve Afrika'dan sonra bu kez Pasifik Zirvesi gerçekleştirdi. Türkiye'nin ihracatını 5 kat büyütme hedefini ortaya koydu.


TUSKON, “Türkiye Pasifik Dış Ticaret Köprüsü” kurdu

Türkiye 500 milyar dolar ihracatı Pasifik'le birlikte gerçekleştirecek

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) dış ticaret köprüsü programlarına Avrasya ve Afrika'nın ardından Pasifik ülkelerini de ekledi.

Anadolu sermayesini geçtiğimiz yıl, Afrika ve Asyalı işadamlarıyla buluşturan TUSKON, üçüncü organizasyonunu İstanbul Cevahir Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Tuskon'un düzenlediği ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın destek verdiği “Türkiye Pasifik Dış Ticaret Köprüsü” zirvesine yurtiçinden bin 200 ve 15 Asya-Pasifik ülkesinden 250 işadamı katıldı. Zirveye katılan işadamı ve sanayiciler, ikili iş görüşmeleri ve yeni ticari açılım yapma fırsatı buldu ve karşılıklı yatırım potansiyellerini değerlendirmek üzere masaya oturdu.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Pasifik Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmasında zirvenin amacını, 'uzun yıllardır dış ticaret fazlası veren bu ülkelerden daha küçük dilimler halinde; ama toplamda daha fazla sermaye çekmek' diye özetledi. Meral “söz konusu bölgedeki gelişmiş ülkelerde iş yapan dinamik ve teknoloji üreten KOBİ'leri Türkiye'ye getirerek Türk KOBİ'leri ile ortak yatırımlar yapmalarını sağlamak istiyoruz ve bugün bu salonda bunun ilk adımlarını attığımızı görüyorum, çok mutluyum”dedi.

Türkiye'nin bölgeye olan ihracatını 2010 yılına kadar 10 milyar dolara çıkmak istediklerini söyleyen Meral, konuk işadamlarının daha program başlamadan işbirlikleri yapmaya başladığını kaydetti. Bu çalışmalaları yaparak Türk KOBİ'lerini uluslararası aktörler haline getirmeye, Dünya üzerinde bir pazarın değil, bütün pazarların oyuncusu yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

“Tuskon Türkiye Pasifik Dış Ticaret Köprüsü” zirvesinin açılış gününe katılarak bir konuşma yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen “Güneş doğudan yükselir diye bir söz var. Artık dünya ekonomisinin merkezi Atlas Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na doğru kayıyor. Türkiye'nin boğazlarından ve üzerinden trilyonlarca dolarlık ticaret yapılıyor. Biz de bundan sizinle birlikte pay almak istiyoruz” diye konuştu.

GÜNEŞ DOĞU'DAN DOĞACAK

Pasifik ülkeleri ile Türkiye arasında 23 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu söyleyen Tüzmen, bu rakamı daha yukarılara çekmek ve denge sağlamak istediklerini bildirdi. Tüzmen, bölgedeki 3 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetlerinden de Türk işadamlarının yararlanması için konuk bakan ve üst düzey yetkililerden destek istedi. Bakan Türkiye'nin ekonomisindeki gelişmelerini de anlattığı konuşmasını şöyle tamamladı:

“21 yüzyılda da güneş doğudan doğmaya devam edecek, ama artık daha çok daha parlayarak doğacak.”

İş dünyamızın önde gelen temsilcilerinin katıldığı bu önemli toplantıda iş dünyamızı temsilen bir konuşma yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, “İki bölge arasında uzak mesafeler olsa da teknoloji bunu yakınlaştırdı. İki ülke insanı arasındaki sevgi ve beraber iş yapma arzusu bu uzaklığı sıfıra indirecektir” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye'nin bu yıl 100 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini belirterek, “2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz Bunu da sizin yardımlarınızla yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Pasifik ülkelerinden Türkiye'nin ithalatı 11 milyar dolar

Çin dahil bütün Pasifik coğrafyasının dış ticaret hacmi 5,4 trilyon dolarken, bunun 2,8 trilyon doları ihracat, 2,6 trilyon doları da ithalattan oluşuyor. Sadece Japonya'nın gıda ithalatının büyüklüğü 60 milyar doların üzerinde gerçekleşiyor. Türkiye'nin bu ülkelerden yaptığı mal alım tutarı 11 milyar doları aşarken, satışı ise ancak 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Zirve, özellikle demir-çelik, inşaat malzemeleri, petrol ürünleri, hazır giyim, konfeksiyon, madencilik ve gıda sektörleri için bu ülkelerde Türk firmaları açısından önemli fırsatlar sundu.

Pasifik bölgesinin mevcut büyüme performansı ile önümüzdeki on yıl içinde milli gelir toplamları açısından Avrupa ve Kuzey Amerika'yı geçerek dünyadaki en büyük alım gücünü oluşturacağı tahmin ediliyor. Her yıl yaklaşık dünyanın ortalama büyüme hızının 3 katı hızla büyüyen bu ülkelerin oluşturacağı pastadan Türkiye pay almak istiyor. Bunun için de 10 sene sonra bölgede belirli bir yere gelebilmek için şimdiden bazı adımların atılması gerekiyor. Tuskon'un düzenlediği bu zirve bu anlamda ayrı bir öneme sahip.

PAZAR RİSKİ DAĞITILMALI

“Türkiye Pasifik Dış Ticaret Köprüsü” zirvesi kapsamında Tuskon Başkanı Rızanur Meral'in bölge ticaretiyle ilgili tespitleri;

Türkiye'nin ihracatının yüzde 55'lik bölümü Avrupa Birliği'ne yapılıyor. Meral, bu durumun sağlıksız olduğuna inanıyor. Çünkü, nasıl kur riski kontrol edilmeye çalışılıyorsa, pazara bağlı riskler de kontrol edilebilir seviyelerde olmalı. Meral, "Bütün yumurtaları aynı sepete koymamalıyız. Bunun en temel yolu, mal sattığımız bölgeleri elden geldiğince çeşitlendirmekten geçiyor" tespitini yaptı.

Pasifik bölgesinin müteahhitlik sektörü için de fırsatlar barındırdığını vurgulayan Meral, Türk müteahhitlik sektörünün doğuda eriştiği en son noktanın Pakistan ve Afganistan olduğunu kaydetti. Bu sınırın daha da ileri götürülmesini arzu ettiklerini, söz konusu coğrafyada, Japonya, Avustralya, Singapur gibi gelişmiş ülkelerin yanında Hindistan, Vietnam, Kamboçya, Myanmar gibi gelişmekte olan ülkeler de bulunduğunu ve önemli altyapı ve konut fırsatları bulunduğunu söyledi.

Dünya ticaret hacminde ilk 10 sırada yer alan ülkelerden 6'sı bu bölgede yer alıyor. Küresel eğilimler dikkate alındığında, 2050 yılı itibarıyla dünya ticaretinin ilk iki sırasında Güneydoğu Asya-Pasifik Bölgesi ülkeleri bulunacak. Kırk yıl sonra toplam ticaretin yaklaşık yüzde 50'ye yakın bölümünün bu bölgede yoğunlaşacağı tahmin edilirken, bunun için şimdiden harekete geçilmesinin önemi vurgulanıyor.

4 MİLYAR DOLARLIK TİCARETİN TEMELİ

Resmi olarak ta DTM(Dış Ticaret Müşteşarlığı) 2005 yılının başından itibaren 'Asya-Pasifik Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi' uygulamaya başladı. Bu çerçevede bölge ile ticari ve ekonomik ilişkilere genel bir ivme kazandırmak ve bölge pazarlarından gerekli payı almak, ihracatta karşılaşılan ve yapısal sorun olan sektörel ve bölgesel bağımlılığı bertaraf etmek, bölge ülkelerinden yapılan ve ihracatta ana-ara girdi olarak kullanılan ürünlerin ithalatında gerekli disiplini sağlamak amaçlanıyor.

Tuskon'un düzenlediği ilk iki zirvede( Avrasya ve Afrika) 4 milyar dolarlık ticaretin temeli atıldı.

TUSKON'un Mayıs 2006'da organize ettiği Afrika Zirvesi'ne 2 bini aşkın işadamı katılmış, daha etkinlik sürerken 200 milyon dolarlık ticari açılımlar gerçekleşmiş ve 2 milyar dolarlık ticari hacmin temeli atılmıştı. Kasım 2006'da yapılan Avrasya Zirvesi'ne de 13 ülkeden 2 bine yakın girişimci misafir edilmişti. Temaslarda yine 2 milyar dolarlık ticaret hacminin temeli atılmıştı.

TUSKON'un düzenlediği Avrasya ve Afrika zirvelerinde ticari birlikteliklerin yanı sıra kültürel ilişkiler de geliştiriliyor. Geride kalan zirvelerde hem Afrikalı hem Avrasyalı işadamları için, zirvenin İstanbul'daki bölümünde tarihi ve kültürel geziler yapıldı. Yine İstanbul'dan sonra diğer illere inceleme gezileri yapıldı.

TUSKON bu yönüyle ticari işbirlikteliklerinin yanında kültürel elçilik misyonunu da sürdüyor. Pasifik Zirvesine katılan Avustralya,Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Güney Kore, Japonya, Singapur, Brunei,Tayland,Laos,Kamboçya, Malezya, Endonezya, Burma, Vietnam ve Kamboçya'dan 250 kişilik bakan-bürokrat, işadamı ve gazeteci heyetine de Türkiye'yi yakından tanımalarını sağlayacak gezi programları düzenleniyor.

Pasifik Zirvesi'nin yapılmasına başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türkiye İhracatçılar Meclisi, Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birliği ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği destek veriyor.

TUSKON HAKKINDA

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, 2005 yılında İstanbul'da kuruldu. TUSKON ülke çapında yaygın, bölgesel iş dünyası federasyonlarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşudur.

TUSKON bugün, 124 işadamı derneği bünyesinde faaliyet gösteren, 10 bin işadamını temsil etmektedir. Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere kurulan ve işadamları derneklerinin üst kuruluşu olan TUSKON, sanayi ve ticaret hayatımıza yönelik bilimsel, akılcı yöntemler geliştirerek, işletmeleri ve girişimcileri global iş dünyasının bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Haber7

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <