> 1 <
Kırık Link Bildir! #186270 08-04-2007 08:58 GMT-1 saat
"Denizden baban çıksa ye" deyimi boş yere söylenmemiş. Pek çok canlıyı barındıran denizler, potansiyel olarak tıpta kullanılabilecek organizmalarla önemli birşifa kaynağı.
Mehmet Bayer'in haberi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıkların tedavisi için gerekli tüm ilaçların doğadan temin edebileceğini belirterek, denizlerin adeta ''şifa kaynağı'' olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Wisconsin Üniversitesinde Dr. Thaddeus G. Golos'un denizanalarını kullanıp, anatomik yapısı insana çok yakın olması nedeniyle Rhesus Maymunları üzerinde yaptığı araştırmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Alpaslan, ''Golos ve ekibi, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ceninin sağlıklı olması hedefiyle denizanalarından gen transferi gerçekleştirmiş, söz konusu maymunların ceninlerinde başarılı bulgular elde etmişlerdir'' dedi.
Prof. Dr. Alpaslan, ABD'deki Mayo Kliniğinde görevli Dr. Eric Poeschla ve çalışma arkadaşlarının moleküler tıp programı çerçevesindeki araştırmalarında, denizanalarından gen transferi yapıp, kedilere kornea nakli yaptıklarını ve sonucun çok başarılı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bu çalışmada 'fosforesans' özelliği nedeniyle kedi gözleri yeşile dönüşmüş ve bu özelliğin kalıcı olduğu kanıtlanmıştır. Bunun ardından ekip, glokomlu göz korneasında tedavi projelerine yoğunluk vermişlerdir. Bilim adamlarının bu projeyi başlatmalarındaki en önemli neden ise glokom hastalarının her gün ömür boyu belirli göz damlalarını kullanmalarının zor ve sıkıcı olmasıdır. Yapılan bu çalışmalar, kronik hastalıklar için çok daha iyi bir tedavi yöntemi olabilecektir.''
Deniz hıyarının özellikle Japonya ve Tayland gibi Uzak Doğu ülkelerinde ilaç sanayisinde de kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Alpaslan, Avustralya ve ABD'de karada yaşayan zehirli yılanlardaki gibi zehirli deniz yılanlarından zehir alınarak serum elde edildiğini anlattı. Prof. Dr. Alpaslan, ABD kıyılarında yaşayan ''At Nalı'' yengecinin kanında bulunan ''Siyanin'' maddesinin çocuk felci hastalığında tedavi amaçlı kullanıldığını, yengecin kanının alınıp tekrar doğal ortamına bırakılması halinde bünyesinde söz konusu maddenin kendiliğinden oluştuğunu kaydetti. Çanakkale Boğazı ve civarıyla ülke denizlerinde tıpta kullanılabilecek pek çok organizmanın ilginç bir habitat oluşturduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Alpaslan, bilim adamlarının bu konuda daha çok yoğunlaşmasının evrensel olarak hayati önem taşıdığını vurguladı.
(aa)
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu