Stres yaşa yada meslek grubuna bağlı olmadan herkesi etkiler. Bazıları daha fazla stres yaşarken bazıları daha az
Önemli olan hayatınızdaki stresi nasıl kontrol ettiğinizdir. Çünkü stres kaçınılmazdır. Dolayısıyla yaşamınızdaki stres ile nasıl baş edeceğinizi öğrenmeniz gerekir.
Aşağıda hayatınızdaki stresi kontrol etmek için bazı kolay adımlar önerilmiştir. Yaşamınızın stresli olduğunu kabul etmek bu yolda atacağınız ilk adımdır.
Stres ve vücudunuzun tepkileri
Bir çoğumuz ne zamanlar stresli olduğunu bilir; kaslar gerilir, çabuk sinirlenir ve bazıları yorgunluk ya da migren ağrısı hisseder. Araştırmalar gösteriyor ki, vücut strese fiziksel bir hastalık gibi tepki verir. Vücut savaş haline girer ve adrenalin gibi pek çok kimyasal maddeyi salgılayarak vücuda enerji vermeye çalışır. Kalp ve diğer organlar aşırı enerji ile yüklenir. Bazı durumlarda bu gerekli ve faydalı olmasına rağmen vücudunuz bu şekilde uzun süre çalışmak üzere dizayn edilmemiştir. Uzun süreli yaşanan stres yüksek kan basıncına ve damarların sertleşmesine yol açar. Bu ise kalp krizine, ve pek çok diğer hastalığa yol açabilir. Stresin uzun vadeli etkilerinden kurtulmanın yolu stres oluşturan durumun ve bununla baş etme yöntemlerinin erkenden teşhis edilmesidir.
İlk adım; hedefleri belirleyin
Stresi azaltma amacı ile atılacak ilk adım hedefleri belirlemektir. Niye bu kadar çok çalışıyorsunuz ve bu kadar çok stres yaşıyorsunuz? Çoğu zaman para, aile görevleri ya da her işi üstlenmeyi kabul etmek istenmeyen pek çok strese yol açabilir. Hayatınızdaki stresi azaltmanın en iyi yolu uzun vadeli plan yapmaya başlamaktır. Ne başarmak istediğinizi bilin ve buna ulaşmak için zaman sınırlamalı spesifik hedefler belirleyin. Hedeflerinizi önünüzdeki 3-5 seneye göre yapın. Böylece bir amacınız ve nasıl ulaşacağınıza dair net bir planınız olur. Kimileri günlük tutmanın stresi azaltmak için iyi bir yol olduğunu düşünür.
Sağlıklı bir yaşama doğru
Unutmayın hiç bir zaman stresten tamamıyla arınmış bir yaşamınız olmayacak. Fakat aşağıdaki önerileri takip ederek yaşamınızdaki stresi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
İş dışındaki yaşamdan zevk alın: Kişisel gelişim için kurslara katılın ya da değişik organizasyonlarda görev alın. Bu aktiviteler zihninizi ve dikkatinizi iş problemlerinden, aile sorunlarından ve duyduğunuz diğer endişelerden bir süreliğine uzaklaştırır.
Destek alın: Sürekli endişelenmek, problemlerle baş etmek ya da stres içinde olmak insana fayda yerine zarar verir. Sorunlarınızı rahatlıkla konuşup stresi bir parça olsun azaltabilecek insanlarla olun. Güvendiğiniz bir insan ile konuşmak sıkışıp kalmış duyguların dışarı atılması için güzel bir yoldur.
Basıncı azaltın: Bir masaj, keyifli bir yemek ya da bir saat spor yapmak (bisiklet, koşma, aerobik, step, yüzme, vücut geliştirme vb) günün stresini üzerinizden atmanızı sağlar. Stres vücudunuza dikkat etmeniz gerektiğini söyleyen bir mesajdır. Dolayısıyla bu uyarıyı dinleyin.
Kendinize iyi bakın: Yeterli derecede uykunuzu alın, dengeli beslenin ve egzersiz yapın. Bunlardan herhangi birini yapmıyorsanız vücudunuzun stresli olmasına imkan oluşturuyorsunuz demektir.
Yeni bir yaklaşımla bakın: Sorunlarınızı yeni bilgiler öğrenmek için fırsatlar olarak değerlendirin. Olaylara bakış açınızda yapacağınız küçük bir değişim stresinizi azaltmanızda çok önemli bir adım olacaktır.
Zaman yönetimi uygulayın: Üzerinize kaldırabileceğinizden çok daha fazla iş yüklenmiş olabilirsiniz, bu aynı zamanda gerektiğinden fazla stres yüklendiğiniz anlamına da gelir. İşlerinizi bitirmek için gereken zamanı gerçekçi olarak hesaplamaya ve iki iş arasında kendinize dinlenmek ve kafanızı boşaltmak için zaman ayırmaya büyük özen gösterin.
Gerçekçi beklentilere sahip olun: Beklentilerinizi yeniden gözden geçirin ve gerçekçi olup olmadıklarına bakın. Yapabileceğinizden çok daha fazlasını yapmayı taahhüt ederek ve bütün enerjinizi tüketerek kendinizi daha işin başında başarısızlığa mahkum etmeyin. Eğer işin başında gerçekçi hedefler belirlerseniz, gerçekçi olmayan beklentilerin getireceği baskıdan kurtulmuş olursunuz. Elbette ölesiye çalışarak imkansızı başarmaya çalışabilir hatta başarılı bile olabilirsiniz... ama bedeli ne olur?
Sizi bir başkası düşünmez! Unutmayın siz kendi limitlerinizi bilmezseniz ve üzerinizdeki baskıyı kontrol altında tutmazsanız kimse bunu sizin için yapmayacaktır. Başka insanların limitlerinizi ortaya koyma ve kendinize dikkat etme çabanızı başarısızlığınız ya da yetersizliğiniz gibi göstermesine izin vermeyin. Kendinize dikkat etmek ve sağlığınızı korumak en doğal hakkınızdır. Limitlerinizi gerçekçi olarak ortaya koyabilmeniz ise sizin gerçekten sağlıklı olarak düşünebildiğinizin ve yaşamınızda başarılı olduğunuzun göstergesidir.
Sonuç: Sürekli devam eden stres yaşamınızın her aşamasına negatif olarak etki eder. Dolayısıyla arada bir dinlenmek için ara vermekten, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarınıza cevap vermekten çekinmeyin. Kendinize özen göstermeniz vücudunuza, sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza fayda sağlayacaktır. Yaşamın stresli anlarını değiştiremeyiz ama en azından bunu nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenebiliriz.