Her yıl ülkemizde 112.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000 e çıkacak.
Dünyada her yıl 5 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu sayı önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.
Gerekli önlemler alınmazsa 21. yüzyılda 1 milyar insan ölecek. Unutmayalım, 20. yüzyılda 100 milyon insan sigara nedeniyle erken yaşta öldü.
Günümüzde dünyada her 6 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. 20 yıl sonra dünyada her 3 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor olacak.
Her gün bir uçak düşüyor 300 kişi ölüyor. (örnek)
Her yıl 100.000 nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılıyor. (örnek)
Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor. (örnek)
Sigaranın sebep olduğu başlıca ölüm sebepleri: %60 kalp ve damar, %35 çeşitli kanserler, %5 diğer
SİGARA YÜZÜNDEN KALP KRİZİ YAŞI YİRMİLERE İNDİ!!!
GÜNDE BİR TANE SİGARA İÇEN BİR KİŞİ ON BİN KEZ RÖNTGEN ÇEKTİRMİŞ KADAR RADYOAKTİVİTE ETKİSİ ALTINDA KALMAKTADIR. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
Günde iki paket sigara içen bir kişi Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kalmakta Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
Sigara bir kiralık katildir.
Kalp ve damar hastalıkları, kanserler nedeniyle hayatını kaybedenlerin yanı sıra bir yudum nefes almaya hasret kalanlar, kolunu bacağını kaybedenler, kapanmayan yaralar, dişleri kaybetme, sadece öldürmüyor, süründürüyor da...
Ülkemizde her yıl 4.000 civarında karı, kocadan biri pasif sigara dumanı ile diğerinin ölümüne neden olmaktadır.
Ülkemizde her yıl iş yerlerinde çalışanlar pasif sigara dumanı ile 4.500 civarında mesai arkadaşının ölümüne neden olmaktadır.
Ülkemizde her yıl 1.500 civarında bebek ve çocuk (0-5 yaş) yanlarında sigara içildiği için anneleri veya babaları tarafından öldürülmektedir.
Açıkçası her yıl 200.000 çocuk ve gencimizi göz göre göre ölüme mahkum ediyoruz.
Sigara kurbanlarının %90'ı 20 yaşından önce sigara bağımlısı oluyorlar.
Her 3.000 paket sigara için 1 ağaç yok olmaktadır.
Her yıl ülkemizde içile sigaralar nedeniyle 2 milyon ağaç yok oluyor.
Uyuşturucu kurbanlarının %99,99'u önce sigara kullanmışlardır.
Sigara dumanı en kirli havadan 10 kez daha kirlidir.
Sigara dumanı egzoz gazından da on kat daha tehlikelidir.
İÇİNDEKİLER: Polonyum - 210 (radyoaktif/kanserojen), Radon (radyasyon), Metanol (füze yakıtı), Tolüen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüp gaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen siyanür (gaz odaları zehri), naftalin (güve kovucu), Aseton (oje sökücü), Arsenik (fare zehri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi), Karbon monoksit (egzoz gazı) Nikotin (zehir / uyuşturucu), katran (asfalt) + 3.985 toksik madde...
Tütün dünyada en çok zehri bir arada bulunduran bitkidir. Ne koyun, ne at, ne eşek, ne inek, hiçbir otobur bu bitkiyi yemez.
2005 yılında ülkemizde sigaraya harcanan 12.000.000.000 - YTL
2006 yılında ülkemizde sigaraya harcanan 14.000.000.000 - YTL
2006 yılında bir kişinin aylık sigara harcaması 90 ile 140 YTL, yıllık harcaması ise 1.100 ile 1.700 YTL, eğer karı-koca sigara içiyor ise bu rakam 3.000 YTL'ye çıkabiliyor.
Nikotin nasıl bir fiziksel bağımlılık yapar?
- Nikotin 8 saniyede beyne ulaşır. Her nefeste yaklaşık 50 bin beyin hücresini öldürür. Bu süreçte vücut mutluluk hormonu adı verilen endorfin salgılar. Aslında bu salgıyı beynimiz otomatik olarak salgılamaktayken tiryakilerde bu olay manuel olup, sigara içimine bağlı olmaktadır.
Bağımlılarda nikotin alınmaması nasıl bir etkiye yol açar?
- Nikotin alınmama durumunda beyin, 72 saat süre ile vücudun özellikle sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu endorfinleri salgılama emrini vermez. Bu süreç içinde yeterince motivasyon almadan sigarayı bırakan tiryaki, aşırı bir gerginlik yaşar. Ya bu süre içinde dayanamayıp sigara yakar veya 72 saatten sonra yıpranmış sinirler nedeniyle, yavaş yavaş salgılanan endorfinlerle yeterince tatmin olmaz, uzun süre gerilimli bir dönem geçirir.
Ve daha yazamadığım birçok zararı var ama ellerim yoruldu artık yazamıyorum
KARAR SİZİN!!!
AlIntiiiiiii