#196323 25-04-2007 20:40 GMT-1 saat
Müzik konusu başlı başına bir konudur ve uzunca anlatılması gerekir. Çalgı aletleri/enstrümanlar ise bunun içinde tali bir meseledir. Bunları daha uzunca anlatmayı sonraya bırakarak şimdilik şunları söyleyebiliriz:
İslam'ın haram ya da yasak dediği şeyler iki türlüdür: Haram ve yasak kılınan şeyin ya bizzat kendisi kötüdür, zararlıdır ve onun için yasaklanmıştır. Ya da kendisi bizzat kötü değildir ama başka bir kötülüğe sebep oluşturmaktadır ve onun için yasaklanmıştır. Bu genel kuralı aklımızda tutarak diyebiliriz ki:
Bizzat kendisi kötü ve zararlı olduğu için yasaklanan şeyler her zaman yasaktırlar/haramdırlar. İçki içmeyi buna örnek verebiliriz. Kendisi bizzat kötü olmadığı halde, başka bir kötülüğe götürdüğü için yasak olan şeyler ise, her zaman yasak/haram olmayabilirler. O kötülüğe götürmedikleri kesin olarak bilindiği yerlerde haram olmazlar. İşte bunun en açık örneği müziktir.
Müzik bizzat kötü ve zararlı bir şey değildir. Çünkü insanlar nameli ve düzenli seslerden hoşlanırlar. Bu bir fıtrat/doğa meselesidir ve dünyada, insanın fıtratının hoşlandığı halde tamamen yasak olan hiçbir şey yoktur. Çünkü İslam fıtrat dinidir. Güzel sesle Kuran-ı Kerim okumanın caiz olmayacağını kimse söylememiştir. Kuş cıvıltılarından ve derelerin şırıltılarından herkes hoşlanır. Teneke sesinden ve gürültülerden ise kimse hoşlanmaz. Öyleyse müziğin de helal olanı bulunmalıdır. Bu söylediklerimizi de genel kural olarak aklımızda tutmalıyız.
Tarih boyunca İslam adına yasaklanan müziğin, hep haramlar eşliğinde icra edilen müzik olduğunu söyleyebiliriz. Safi müzik olarak, düzenli seslerin çıkarılmasına haram diyen bir alim de tanımamaktayız. Öyleyse müzik konusunda söylenebilecek son söz, İmam Gazalî'nin söylediğinden başkası olmayacaktır: Müzik kötü maksatla yapılıyor, kötülüğe alet ediliyor, kötü şeyler çağrıştırıyor ve haram sözler içeriyorsa haramdır. Böyle değilse haram değildir. Hatta Kuran-ı Kerim'in dahi böyle kötü maksatlarla okunması haram olabilir. Bu sebeple bir müzik bir kimse için kötülüğü çağrıştıran ve kötülüğe götüren bir özelliğe sahip olursa onun için haram olur. Ama aynı müzik bir başkasında çok güzel duygulara sebep olursa onun için de helal olur
Şimdi sizin sorunuzun cevabına gelebiliriz: Müzik aletleri, maddeleri itibariyle kötü ve zararlı şeyler değildirler. Müzik aleti/enstrüman olduktan sonra da sadece birer vasıta olmuş olurlar. Vasıtaların hükümleri, ne için ve nasıl kullanıldıklarına göre değişir. Eğer dini görevlerin aksatılacağı şekilde ve kötü maksatlar için kullanılmıyorlarsa bunların alınıp satılmasına, ya da kullanılıp icra edilmesine haram diyemeyiz. Bel ki şöyle söylemek mümkün olabilir: İslam'da anlamsız ve boş işlerle yani malayani ve lağv ile meşgul olmak hoş görülmemiştir. Eğer birisi için müzikle meşgul olmanın böyle bir yönü varsa, öyle olan insanlar için mekrutur.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu