Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Klavye Nedir?

> 1 <

controll_hack

grup tuttuğum takım
Binbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 2935 ileti
Yer: yatağı isterim
İş: Sagocu Desem..?
Kayıt: 12-05-2006 13:20

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #207759 15-05-2007 11:50 GMT-1 saat    
Bilgisayarla iletişim kurmamızı sağlayan, genellikle 101 – 102 tuştan meydana gelen daktilo benzeri cihazdır. Tıpkı fare gibi bilgisayarın ucuz parçalarından biridir, ama aynı zamanda en önemli parçalarındandır.

Klavye İmleci: Özellikle yazı yazmakta kullanılan kelime işlemciler ile çalışırken yazının ekranın neresine yazılacağını gösteren, yanıp sönen, genellikle dik bir çizgi ( ) yada dikdörtgen (  ) şeklinde olan simgelerdir.
Her ülkenin kendi diline göre düzenlemiş olduğu klavyeler vardır. İngiliz alfabesine göre düzenlenmiş ve harf tuşları Q, W, E, R, T, Y, U şeklinde giden klavyelere Q Klavye, Türk alfabesine göre hazırlanmış olan klavyelere F Klavye denir. “Q Türkçe Klavye” diye bir şey yoktur. Türkçe klavyede
harfler F, G, Ğ... şeklinde gider.
TUŞLAR VE GÖREVLERİ
• Nümerik (Sayısal Tuşlar): Klavyenin sağ bölümündeki gruptur. Özellikle sayı girişi çok olan programlarda işimizi kolaylaştırır. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, /, *, -, + ve Enter tuşlarını içerir.
• Harf Tuşları: Klavyenin ortasına dağılmıştır. Türkçe klavyede sesli harfler bir yerde sessiz harfler bir yerde toplanmıştır. Ancak yoğun olarak kullanılan Q Klavyeler İngilizce'ye göre ayarlanmıştır. Q, W, E, R, T, Y, U, I, O, P, Ğ, Ü, A, S, D, F, G, H, J, K, L, Ş, İ, Z, X, C, V, B, N, M, Ö, Ç tuşlarından meydana gelir.
• Altılı Grup (Insert, Delete, Home, End, Page Up, Page Down): Yazı yazarken, yada yazılı bir metni okurken nümerik ve alfabetik tuşlardan sonra en çok kullandığımız tuşlardır. Insert (Araya ekleme) tuşu bir satır üzerinde yazı yazarken gireceğimiz karakterlerin diğer yazının silinerek üzerine mi yazılacağını, yoksa diğer yazı sağa itilerek araya ekleneceğini belirlememizi sağlar. Delete (Silme) tuşu imleçten sonra gelen karakteri siler. Home ve End tuşlarının işlevleri birbirinin tersidir. Home, imleci satırın başına, End ise sonuna götürür. Böylece satır başına tek tek ok tuşlarıyla gitmek zorunda kalmayız. Page Up ve Page Down tuşları ise uzun metinler yazarken yada okurken sayfanın üst ve alt kısımlarını görebilmemizi sağlar. Her basışta görüntüyü yarım sayfa aşağı yada yukarı götürür.
• Fonksiyon Tuşları (F1... F12): Programlara göre özel görevler alırlar. Örneğin çoğu programda F1 yardım tuşudur.
• Enter (Giriş) Tuşu: Girilen verilerin yada komutların çalıştırılmasını sağlar. Yazı yazarken bir alt satıra geçmemizi sağlar.
• Boşluk Tuşu: Genellikle yazı yazarken işe yarar ve kelimeler arasına boşluk bırakılmasını sağlar.
• Tek Başına Kullanılmayan Tuşlar (Shift – Ctrl – Alt – AltGr ): Bu tuşlar tek başlarına bir işe yaramazlar. Ancak başka tuşlarla birleşerek klavye kısayollarını oluştururlar. Bu tuşlar basılı tutularak başka tuşlara basıldığında programın tarzına göre özel fonksiyonlar gerçekleşir. Örneğin Ctrl + S, çoğu programda kaydetme kısayoludur. Alt + F4 programdan çıkmak için kullanılır. Ctrl + P üzerinde çalıştığımız belgeyi yazıcıya gönderir. Shift Tuşu ise üst karakter tuşudur. Örneğin büyük harf yazmaya yarar.
• Tab Tuşu: Paragraf başı yapmakta ve listelemelerde düzgün hizalama yapılmasında kullanılır.
• Caps Lock: Büyük harf kilitleme tuşudur. Klavyede sağ üstteki led açıkken bütün harflerin büyük yazılmasını sağlar.
• Yön Tuşları: Menülerde ve yazı içersinde dolaşılmasını sağlar.
• Backspace Tuşu: Yazı yazarken en son yazdığımız karakteri silmeye, Internet'te dolaşırken bir önceki sayfaya geri dönmemizi sağlar.

TUŞLARIN NORMAL, İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ GÖREVLERİ
Klavyedeki tuşların, üzerlerindeki karakter sayısı kadar karakteri vardır.

1. Normal Karakter: Hiçbir yere basmadan sadece o tuşa basmak yeterlidir.
2. Üst Karakter: Tuşun ikinci görevi Shift (Üst Karakter tuşu) ile çalıştırılır. Örneğin bu “K” tuşunda “büyük K” yazılmasını sağlarken “1” tuşuna basınca ünlem işareti çıkaracaktır.
3. Alternatif Karakter: Tuşun altında yazılı olan alternatif karakterdir. Alt Gr tuşu ile çağırılır.

10 PARMAK KLAVYE KULLANIMI

Internet'te yapılan bir araştırma sonucunda normal kullanıcıların bilgisayar başında klavye kullanırken vakitlerinin %80'ini klavyede tuş arayarak, %20'sini ise ancak yazarak geçirdikleri tespit edilmiş. Bu büyük bir zaman savurganlığıdır. Bunun için klavyeyi 10 parmak kullanmaya alışmamız gerekir.
Bunun için Logo Yazılım şirketi tarafından geliştirilmiş olan 10 Parmak programı ile alıştırma yaparak parmaklarımızın tamamını kullanmayı öğrenmemiz gerekir.
Klavyede yer alan F ve J tuşlarının üzerindeki kabartmaya dikkat ettiniz mi? Bunun sebebi 10 parmak kullanımda iki elimizin işaret parmaklarının bu tuşlar üzerinde duracak olmasıdır. Başparmaklarımız ise boşluk tuşu üzerinde duracaktır.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


AdaM Gibi İmza!

BenimLe cenk yapmak adıNa en yürekLinizi yoLLayın!
Dokunursam patLar mayıN.. YüzLerinizi sakLamayın!
Karaya Düşeni akLamayın!MaskeLeri düştü bayım..
Rap'i şaha kaLdırmak adıNa siz ikiniz Şeker yaLayın!
> 1 <