Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

amipler çok zekiymiş??

> 1 <

No_M€RCY

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1358 ileti
Yer: >|<İsTaNBuL>|<
İş: kence çekiyorum
Kayıt: 22-05-2007 15:40

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #216423 25-05-2007 18:32 GMT-1 saat    
Amipler çok zekiymiş

Bazı basit organizmaların insanların tahmin ettiğinden daha zeki oldukları ortaya çıktı. Daha önce rastgele hareket ettikleri düşünülen amip ya da plankton gibi hayvanlar, yemek aramak için planlı adımlar atıyorlar. Biofizikçiler uzun zamandır farklı boyutlardaki canlıların yemek bulmak için nasıl avlandıklarını açıklamaya çalıştıysalar da, şimdiye kadar bakteri ve amip gibi tek hücreli canlıların bilinçli olarak belli bir yöne hareket etmediği sanılıyordu.


Princeton Üniversitesi bofizikçilerinden Liang Li ve Edward Cox 12 amibin hareketlerini izleyerek, hayvanların bütün dönüşlerini ve ileriye doğru hareketlerini 8 ila 10 saat boyunca kaydettiler.

Deneyin mantığı, bir amibin sağa döndükten hemen sonra tekrar sağa ya da sola dönmesinin yüzde 50 şansı olduğuydu. Bu da amiplerin gelişmemiş bir hafızaya sahip olduklarına işaretti. Fakat amiplerin hareket etmek için farklı bir strateji belirledikleri ortaya çıktı.

protein İZLERİ
Dönebilmek için amipler vücutlarını istedikleri yöne doğru uzatıyorlar. Bu uzanım sayesinde de vücutlarının alt bölümünde ince protein çizgicikleri oluşturuyor. Bu ince çizgicik amibin farklı bir düzleme hareket etmesine sebep oluyor. Bu sayede amip hem kısır bir döngüye girmekten kaçınıyor, hem de kısa bir sürede daha geniş bir bölgeyi dolaşabiliyor.

'36 DERECE'
Missouri Üniversitesi'inde Ricardo Garcia ve Frank Moss tarafından yapılan basit organizmaların yiyecek bulma stratejisiyle ilgili çalışma da, 'Daphnia zooplankton' adı verilen basit canlının benzer bir yöntem uyguladığını gösterdi. İnceledikleri 5 ayrı türün 1000'e yakın hareketini izleyen bilimadamları, Daphnia'nın 36 derecelik dönüşlerle dar alanda hareket ederek yiyecek aradıklarını belgeledi.

Bu sırada Berlin'deki Humboldt Üniversitesi'nde bir bilgisayar yardımıyla Daphnia'nın sabit bir süre ve alan içerisindeki en ideal hareket açısını belirleyen uzmanlar da sonucun 36 dereceye yakın olduğunu kanıtladı. Çalışma, daha dar ya da daha geniş bir açının verimliliği düşüreceğini ortaya çıkardı.

Bu sayede basit canlıların tahminden çok daha gelişmiş bir hareket bilinçlerinin olduğunu da kanıtlandı.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <