Kırık Link Bildir! #1537 14-02-2006 16:39 GMT-1 saat
GÖNEN HAKKINDA
Gönen, idari anlamda Balıkesir İline bağlı 18 ilçeden biri olup gelişmişlik ve büyüklük sıralaması açısından 3. durumdadır. İlçe merkezi statüsündeki Gönen, 1882’da belediye olmuş, köklü geçmişe sahip bir yerleşim merkezidir.
Günümüzde nüfusu merkezde 40.000’i, köylerle birlikte toplam nüfusu ise 75.000’i bulmaktadır. Mazisinden farklılaşmaya başlayan Gönen, ekonomisi sadece tarıma dayalı bir yer olmaktan uzaklaşmıştır. İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak endüstriye odaklı gelişmektedir.
İlçemizde sekizi merkezde olmak üzere yirmi beş ilköğretim okulu, on lise, bir Mesleki Eğitim Merkezi ve bir Meslek Yüksek Okulu eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Sağlık hizmetleri açısından yapılacak değerlendirmede ise tam teşekküllü Devlet Hastanesi, üç ayrı sağlık ocağı, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Çevre Sağlık Birimi ve S.S.K. Dispanseri mevcuttur.
Kültür faaliyetleri açısından ise bünyesinde barındırdığı farklı etnik kökenden gelen ve dış göçlerle zenginleşen mozaiği ile Gönen halkının geleneksel ve toplumsal davranışları, yemek kültürleri, inanış ve ilgili faaliyetleri, doğum-ölüm adetleri, folklorik motifler kapsamlı bir bütünü oluşturmaktadırlar. Çağdaş kültür olayları ve unsurları arasında sayılmak üzere de değişik amaçla İlçemize gelen resmi/özel tiyatro grupları, kullanışlı ve günceli izleyen sinema işletmesi, zaman zaman gündeme gelen festival ve benzeri olaylarda görülen resim ve çeşitli süsleme sanatları içerikli sergiler vardır.
İlçe ekonomisi genel başlıklar altında toplamak gerekirse üç ana başlıkta sıralanabilir:
Sanayii: Deri sanayi, Çeltik Sanayi, Un Sanayi, Mermer Sanayi, Tekstil Sanayi (el işçiliği-çeyiz ürünleri, ev tekstili), Konfeksiyon-Giyim Sanayi, Ayakkabıcılık, İğne Oyacılığı ve bağlı el sanatları, Terlikçilik (zamanında Gönen’i tanıtan ve Gönen adı ile birlikte anılan bu zanaat günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Canlandırılması, yeniden ele alınması ihtiyaçtır).
Turizm: Farklı coğrafi unsurları bünyesinde barındırma bakımından birbirinden başka doğal güzelliklere, doğa harikalarına sahip Gönen’de ayrıca pek çok tarihi eserin bulunması ve de termal sulara sahip oluşu turizmi canlı tutmakta ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Başlı başına ekonomik güç olan Gönen Kaplıcaları A.Ş. tesisleri, istihdamı, ekonomiye kazandırdıkları, ilçeye tanıtım açısından sağladıkları ile özel öneme sahiptir. Tur operatörlerinin ilgisinin sağlandığı, bu yönde bağlantıların olağan hale getirildiği ve yaz-kış turizmin canlılığının gerçekleştirildiği, farklı turizm boyutlarının gündeme getirildiği (örneğin kongre turizmine açılmak....) takdirde sosyo-ekonomik gelişmeler ve ilerlemeler mükemmel çizgiye ulaşacaktır.
Ticaret: İlçede mevcut endüstri kollarına paralel ticari hayatın gerektirdiği hareketliliğin yanı sıra çağdaş günlük yaşın gerektirdiği tüm ticari faaliyetler ilçemizde de gözlemlenmektedir.