> 1 <
Kırık Link Bildir! #237754 16-07-2007 23:22 GMT-1 saat
Üzerinde kul hakkı bulunan bir insan, muhatabını bulup helâllik dilemek mecburiyetindedir. Bu hak, gıybet, iftira, yalan isnadı... vs. gibi manevî boyutlu haklar ise, ancak hak sahibiyle açık-seçik konuşularak helâl ettirilebilir. Eğer hakkın borç-alacak gibi maddî boyutu varsa, bunları hemen ödeme cihetine gidilmelidir.
Şeytan sizi Allah ile aldatmasın
Nasıl olsa Allah affeder anlayışını körükleyip, insanları günaha koşturan mel'un şeytandır. Allah'ın rahmeti elbette geniştir, sonsuzdur; ama kul hakkı müstesnadır. Bakın Rabb'imiz Fatır Sûresi'nde (5-8 ayetler arasında) bunu nasıl izah ediyor:
Ey insanlar! Allah'ın vaadi gerçektir; sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. O çok aldatıcı olan şeytan da sizi Allah ile aldatmasın. Şeytan size düşmandır; siz de onu düşman belleyin. O, kendi taraftarlarını alevli ateşte barınmaya çağırır! İnkâr edenlerin hakkı şiddetli bir azaptır. İman edip güzel işler yapanlar için ise bir bağışlanma ve büyük bir ödül vardır. Kötü işi kendisine süslenip de artık onu güzel bir iş olarak görmeye başlayan kimse de o mü'minler gibi olur mu? Allah dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir.
Adalet ilk adım
Kul hakkından korkuyorsanız âdil olmanız gerekiyor. Bunun da ilk adımı ferdin şahsi hayatında Müslümanlığını yaşaması ile atılır. Sonra daire genişletilir, aileden topluma uzanan çizgide ibadet duygusunun, ibadet duygusu içinde itidalin ve aynı zamanda istikametin hakim olması adımları gelir. Kur'an'dan istifadenin yolu takvadan geçer ve takva ile en içli-dışlı olan şey adalet ve istikamettir. Her cuma hutbelerde dinlediğimiz İnnallâhe ye'müru bi'l-adli ve'l-ihsani... (Nahl, 16/90) ayetinde de ilk önce adalet emrediliyor, sonra ihsan geliyor.
Fırsatınız var
Hz. Peygamber, Kul bir günah işler, bu günahı onu Cennet'e götürür! buyurunca, Bu nasıl olur? dediler. O, Günah işleyip, tevbe ederek ve günahtan kaçarak, gözlerini Allah'ın dergâhına diker. Neticede Cennet'e girer. (Heysemi, Mecmeu'z-Zevaid, 1, 199) şeklinde cevap verdi. Said b. Cübeyr, En abid kişi kimdir? sorusuna: Günah işleyip, bu günahı her hatırlayışında daha çok ibadet eden kimsedir. cevabını verdi. Hz. Peygamber; En seçkininiz, değişik fitnelerle karşılaşıp tevbe edendir. (el-Münavî, Feyzu'l-Kadir, 3, 468) demiştir.
ALINTIDIR.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu