Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

alerjinizin nedeni ofis olabilir

> 1 <

FuRKaN216

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 7836 ileti
Yer: lere tükürmeyin tükürülcek o kadar surat varken:D
İş: de bu benim profilim:)
Kayıt: 13-12-2006 18:56

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #238189 18-07-2007 11:26 GMT-1 saat    
Havalandırma ve ısıtma sistemleri, karbon, boya ve mürekkep gibi malzemeler, ofisleri alerjik hastalıklar açısından tehlikeli hale getiriyor.

Alerjik hastalıklar, alerjik burun nezlesi ve sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım, ürtiker ve egzama gibi alerjik deri hastalıkları olarak sayılabilir. Alerjik hastalıklar bazen bir meslek hastalığı şeklinde ve işyeri ortamında bulunan bir alerjenle temasa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu açıdan özellikle ofis ortamları risk taşır.

Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Bölümü'nden Uzm. Dr. Füsun Soysal, özellikle işyeri ortamında görülen alerjik hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Teknoloji geliştikçe alerjik hastalıklar da artıyor mu?
Evet, teknoloji arttıkça daha da yoğunlaştığını görüyoruz. Alerjik hastalıkların sıklığı, teknolojinin gelişimine paralel olarak artıyor. Kişilerin kapalı ve dar alanlarda topluca bulunmaları, açık sahada çalışmaktan ofiste çalışmaya dönüş, halı döşemeler, sigara alışkanlığının yayılması, katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesi, ofislerde kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri gibi faktörler sonucu alerjik hastalıklar, endüstrileşmiş yöreler ve kentlerde daha sık görülmeye başlandı.

Nedir bu hastalıklar?
Alerjik burun nezlesi ve sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım, ürtiker ve egzama gibi alerjik deri hastalıkları... Alerjik hastalıklardan alerjik nezle ve astım açısından enfeksiyonlar, tozlar, sigara dumanı, nem ve halılar büyük önem taşır. Alerjik cilt hastalıkları yönünden yine ofislerde kullanılan karbon ve fotokopi kağıtları, boya, mürekkep gibi malzemeler önemlidir. Hava kirliliği denilince akla yalnızca dış ortamdaki kirlilik değil, iç ortamlardaki (ofis, otel, iş merkezleri vb.) kirliliğin de gelmesi gerekir. İç hava kalitesinin insan performansı üzerindeki etkisi bilinen bir gerçektir.

Kimler alerjik hastalıklardan etkilenir?
Çevremizde bulunan alerjenlere karşı bazı kişiler diğerlerinden daha duyarlıdır ve normal kişilere göre abartılı reaksiyon verebilirler. Böyle kişiler alerjik bünyeli yani atopik kişilerdir. Günün birinde alerjiyi ortaya çıkaran bir tetikleyici faktörle bu kişilerde alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir.

Alerjik hastalıklar iş ortamlarında nasıl ortaya çıkar?
Alerjik hastalıklar bazen bir meslek hastalığı şeklinde ve işyeri ortamında bulunan bir alerjenle temasa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu açıdan özellikle ofis ortamları risk taşır. Şikayetlerin işe girdikten sonra başlaması, tatil zamanlarında azalması mesleğe bağlı alerjileri düşündürür. Ofis ortamlarında çalışanda binanın yapımında kullanılan malzemeler, kapalı ortamda içilen sigara, yer döşemelerinde kullanılan halılar, bilgisayar tozları, klimalarda kolonize olan bir takım mikroorganizmalar ve tozlar alerji açısından risk taşır. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin alerjilerinin tetiklenmesi ve ortaya çıkmasında rol oynar.

Ofis ortamlarının yarattığı başka hastalıklar da var mı?
Viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açar ofisler. Dünyada en sık rastlanan ve en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalık da bunlardır. Çünkü akciğerler mesleki ve çevresel etkilerin en çok etkilediği organımızdır. Ofislerde havalandırmanın bozukluğu, toplu halde kalabalık olarak bulunma ve sigara içimi bu tarz enfeksiyonların artışına neden olur. Nezle-grip gibi viral enfeksiyonlar, bu ortamlarda daha hızlı bir şekilde yayılır.

Lejyoner hastalığı
Klimalarla bulaşan lejyoner hastalığı denilen tipteki zatürree de ofis ortamında çalışanları tehdit eder. Doğada yaygın olarak bulunan lejyoner hastalığı bakterileri, binaların klima filtrelerine yerleşip kolonize olarak buradan ortam havasına yayılır ve solunum yoluyla bulaşır. Kirlenen havalandırma kanalları aldığı mikroplu havayı temizleyemeden ortama yeniden gönderir. Lejyoner hastalığı bir çeşit zatürreedir.

Nasıl önlenebilir?
Ortamdaki nem oranı da çok büyük önem taşır. Nem oranının azalması, burun ve solunum yolları mekozasında kuruma yapar ve solunum yolu enfeksiyonlarını artırır. Ofis ortamındaki nem oranının fazla olması, mantarların üremesi açısından zararlıdır. Bu nedenle ortamdaki nem oranı yüzde 40-60 arasında olmalıdır. Doğru ve etkin havalandırma çok önemlidir. Klimalar ile ortam sıcaklığını aniden değiştirmek ve klimaların bilinçsiz kullanımı ile solunum yolu enfeksiyonları, alerjik problemler artmaktadır.

Hasta Bina Sendromu
Özellikle çok katlı binalarda çalışanlarda sık görülen 'hasta bina sendromu' na da değinen Uzm. Dr. Soysal, hasta eden akılı binalar konusunda kapalı ortamlarda çalışanları uyardı.

Hasta bina sendromunun belirleri nelerdir?
Sendromun belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk hissi, gözlerde sulanma, kaşınma, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, boğak kuruluğu, gıcık şeklinde öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, cilt kuruluğu, ciltte kaşıntılar, burun kanaması, koku ve tat alma bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü bulunmaktadır.

-Başınız sık sık ağrıyor mu?
-Dikkatinizi yoğunlaştırmakta güçlük mü çekiyorsunuz?
-Nefes alırken zorlanıyor musunuz?
-Burnunuz sürekli akıyor mu?
-Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz?

Bu sorulardan ilkinin yanıtını evet olarak verdikten sonra diğerleri için de en az iki evet'iniz varsa, bir hasta bina sendromu kurbanı olabilirsiniz. Teşhisteki en önemli unsur; çalışılan ortamdan uzaklaşılması halinde belirtilerin ortadan kalmasıdır.

Hasta bina sendromuna karşı nasıl önlemler alınmalı?
Duvardan duvara halı kullanımının önlenmesi, camlar açılmıyorsa hava temizleme cihazlarından yararlanılması, sürekli bilgisayarla çalışan personelin vardiya saatlerinin ayarlanması gibi önlemler etkilidir. Son 10 yıldır gündeme daha çok gelen 'hasta bina sendromu' konusundaki çalışmalar kesin bir sonuç ortaya koyamasa da; çalışanlar için en iyi performans, 19-20 C'de alınmaktadır.

Ne yapılmalı?
-Duvarlar ve hava kanalları, yılda bir kez profesyonel olarak temizlenmeli.
-Havalandırma sistemi taze havanın bina içinde dolaşımını artırmak için temizlenip yenilenmeli.
-Hava filtresi kullanılmalı, temiz ve kuru olmalı. Havadaki nem oranı asla yüzde 60'tan fazla olmamalı.
-İçeri hava alınan bölge yükleme ya da park alanlarından uzak olmalı. Hava filtreleri düzenli olarak değiştirilmeli.
-Donanım iyi havalandırılmış alanlarda bulundurulup kullanılmalı. Üreticinin belirttiği direktiflere tam olarak uyulmalı.
-Bilgisayarlar her altı ayda bir hijyenik bilgisayar ve elektronik donanım temizleyicileri tarafından temizlenmelidir.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <