> 1 <
Kırık Link Bildir! #241077 26-07-2007 04:31 GMT-1 saat
Başta Yunanistan ve Rum kesimi olmak üzere Avrupa ve ABD'de MHP ile ilgili yorumlar yapılıyor. Batılı ülkeler, MHP'li bir Meclis'te artık isteklerinin eskisi gibi kabul görmeyeceği paniğine kapıldı
NATO toplantılarında Türkiye'yi bölen haritalar çıkaran Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi seçimlerin sonuçlarını ilgi ile izliyor. AKP'nin 1. parti olmasına sevinen ancak MHP'nin Meclis'e girmesine üzülen Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye girmesinin tehlikeli olduğunu" öne sürecek kadar küstahlaştı. Yunan gazetesi Apoyevmatini ise, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin Meclis'e girmesinin İstanbul Fener Rum Patrikhanesi konusunda zor saatler yaşanmasına yol açacağı" yorumunda bulundu.
TA NEA,ise "Milliyetçilerin 5 yıl aradan sonra Parlamento'ya girmelerinin Türk-Yunan ilişkilerinde de çalkantılara yol açabileceğini" belirtti. Erdoğan'ın her ne kadar büyük güce sahip olan taraf olsa bile MHP'nin varlığı söz konusuyken ne iki ülke arasandaki istikrarın sürekliliği ne de Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu girişimlerde bulunulacağına dair tek başına garanti veremeyeceğini belirten Ta Nea, bu durumun Atina'da endişe yarattığını kaydetti.
MHP'nin Meclis'e girmesi başta Yunanistan ve Rum kesimi olmak üzere Avrupa ve ABD'de paniğe neden oldu.
Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye girmesinin tehlikeli olduğunu" öne sürdü. Palmas, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu gelişmenin ardından TBMM'de milli konularda daha sert bir tutumla karşılaşabileceğini" kaydetti.
"Seçimlerde Başbakan Erdoğan'ın genel başkanı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oylarını artırmasına karşın, siyasi sahnedeki belirsizliğin sürdüğünü" savunan Palmas, "Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun hala ortada olduğunu, bu durumda Başbakan Erdoğan'ın süratle hükümeti kurması ve cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda diğer partilerle uzlaşmaya gitmesi gerektiğini" söyledi.
"Bunun olmaması halinde TBMM'nin yeniden dağılacağını ve seçim ilan edileceğini" öne süren Palmas, "Türkiye'deki siyasi belirsizliğin ve kesin olmayan durumun Kıbrıs sorununu da etkilediğini" savundu. Palmas, "bu durumun; Ankara'nın Kıbrıs ve Kürt sorunu üzerinde odaklanmasına izin vermediğini" iddia etti.
Palmas açıklamasında ayrıca, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye'de esaslı bir rol oynadığı ve Kıbrıs sorunu üzerinde sert tezleri olduğu" görüşünü dile getirdi.
YUNANİSTAN'DA DURUM
Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, "Erdoğan'ın tüm kamuoyu yoklamalarını haklı çıkartarak seçim zaferi kazandığı, büyük yenilginin ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal'a ait olduğu" değerlendirmesini yaptı.
Apoyevmatini, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin meclise girmesinin ise İstanbul Fener Rum Patrikhanesi konusunda zor saatler yaşanmasına yol açacağı" yorumunda bulundu.
"Erdoğan'ın yüzde 46.6 ile büyük galibiyetin ve iktidarın sahibi olduğunu, ancak cumhurbaşkanı seçimi yolundaki 'dikeni' temizleyemediğini" yazan Ta Nea gazetesi ise MHP'nin Parlamento'ya girişinin AKP'nin sandalye kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.
Ta Nea, "Milliyetçilerin 5 yıl aradan sonra Parlamento'ya girmelerinin Türk-Yunan ilişkilerinde de çalkantılara yol açabileceğini" belirtti. Erdoğan'ın her ne kadar büyük güce sahip olan taraf olsa bile MHP'nin varlığı söz konusuyken ne iki ülke arasındaki istikrarın sürekliliği ne de Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu girişimlerde bulunulacağına dair tek başına garanti veremeyeceğini öne süren Ta Nea, bu durumun Atina'da endişe yarattığını kaydetti.
Elefterotipiya gazetesi ise seçimlerden çıkartılabilecek sonucun, "Darbe öldü yaşasın Erdoğan" olabileceği değerlendirmesini yaptı.
"Erdoğan'ın oylarını artırmasına geçen Nisan'daki darbe tehdidi mi yol açmıştır?" sorusunun sorulması gerektiğini yazan Elefterotipiya, Erdoğan'ın, Turgut Özal'dan sonra Başbakanlık görevinde en uzun süre kalan siyasetçi olduğunu ve dünya ekonomik çevrelerince de desteklendiğini kaydetti. Ethnos gazetesi, "MHP'nin dinamik çıkışı ile AKP'nin çok sayıda sandalye kaybettiğini, reform programının sürdürülmesinde ise zorluklar yaşanacağını" savundu.
Gazete, Erdoğan'ın listesinde bulunan "sıcak konuları", "Cumhurbaşkanı seçimi, Kürt-Kuzey Irak konusu, AB, İslam faktörü ve ekonomi" olarak sıraladı.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu