Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Müze değil yol geçen hanı!

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #248210 21-08-2007 10:10 GMT-1 saat    
Müze değil yol geçen hanı!
Geçen yıl soyulan Uşak Arkeoloji Müzesi'nin çelik kasasında bulunan yüzük, kolye, bilezik, küpe gibi 38 altın eserin çalındığı ortaya çıktı



Karun Hazinesi'ne ait Kanatlı Denizatı broşunun geçen yıl çalındığı Uşak Arkeoloji Müzesi'nde bir kez daha soygun yaşandı. Broş hırsızlığına ilişkin Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun tutuklanmasının ardından müfettişler tarafından sayımı yapılan 38 arkeolojik değerde altın eserin müzenin çelik kasasından son 1 yıl içinde çalındığı ortaya çıktı. Müzede Haziran 2007'de yapılan sayım sırasında ortaya çıkan soygunun kim ya da kimler tarafından yapıldığı belirlenemedi.
Karun Hazinesi olarak bilinen Lidya Hazinesi'ne ait "Kanatlı Denizatı" broşunun geçtiğimiz yıl sahtesiyle değiştirildiği ve gerçek broşun İstanbul'da pazarlanırken kimliği belirsiz kişilerce gasp edildiği belirlenmişti. Olay Milliyet tarafından ortaya çıkarıldıktan sonra soruşturma başlatılmış ve Akbıyıkoğlu, eserin çalınmasında birinci derece sorumlu tutularak memurluktan atılmış ve 24 yıl hapis cezasıyla yargılanmaya başlamıştı.
Mahkeme sürerken, bu kez müze ikinci bir soygun haberiyle sarsıldı. Müzenin kasasında bulunan yüzük, kolye, bilezik, küpe gibi takılardan oluşan 38 parça arkeolojik değerde altın eser ortadan kayboldu.


Kasa defalarca açılmış
Müzede genel teftiş sırasında müze uzmanlarınca sayımı yapılan eserler arasında görünmeyen 38 parça eserle ilgili olarak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce görevlendirilen komisyon üyesi Necati Kodalak, 4 Haziran 2007 tarihli raporunda şu ifadelere yer verdi:
"Müze Müdürü'nün Mayıs 2006'da tutuklanmasından sonra çelik kasanın içinde korunan altın eserlerin herhangi bir tespitinin yapılmadan 2006'dan bu yana komisyonumuzun teşekkülüne kadar birden fazla açılıp kapatıldığı kanaatine varılmıştır.
Çünkü müzeye arkeolog olarak Kasım 2006 tarihinde atanan Nazan Bayraktaroğlu'nun ifadesine göre, kendisi bile çelik kasayı açtığını söylemişti. Komisyonumuzca açılan çelik kasada olması gereken 38 adet altın eserin noksan olduğu tespit edilmiştir.
Çelik kasanın komisyon sayımı haricinde müze müdürünün tutuklanması sırasında polis tarafından aranmasından sonra bakanlığımız müfettişi tarafından odasında tespit yapılarak tutanağa bağlanmasına rağmen, daha sonra müze uzmanlarınca düzenlenen tutanak ile müdür odasındaki masa ve çekmecede bulunan altın eserler ve diğer sikkeleri çelik kasaya koydukları ifade edilmektir."


Çalışanlara eleştiri
Kodalak, raporda sayım sırasında zorluklarla karşılaştıklarını, çalışanların işi ağırdan aldıklarını da şu sözlerle ifade etti:
"Müze Müdürlüğü, eser sayımının altın broşun sahtesiyle değiştirilmesi yüzünden çok hassas bir durum söz konusu olmasına ve buradaki eserlerin akıbetinin bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmesine rağmen, Haziran 2006'dan bugüne gelinmesinin altında hangi sebeplerin yattığını irdelemek ve anlamak gerekmektedir. Gözlemlerimize göre sayımın aksatılmak ve savsaklanmak istenmesinin altına zimmet almama ve sayımın gerçekleşmesini engelleme düşüncesinin hâkim olduğu bir gerçektir. Bütün bu gelişmelere rağmen birçok şey gizlenerek Genel Müdürlüğümüze iletilmemiş adeta saklanmıştır."
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri, gelişmelerden haberdar olduklarını ve çalınan eserlerle ilgili olarak inceleme yaptıklarını belirtmekle yetindi.



Arızalı kameralar tamir edilemedi

Geçen bir yıl içinde müzede güvenlik yönünden de pek fazla bir değişikliğin olmadığı görüldü. Müze girişinde bir koruma memuru bile yoktu, arıza yapan bazı güvenlik kameralarının tamiri için mühendis bulunamadı. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, müzedeki arıza yapan bazı güvenlik kameraları için İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden sorunun giderilmesi için mühendis talep ettiklerini ancak müdürlüğün kendilerine ellerindeki mühendisin emekliye ayrıldığını söylediğini ve yerel imkânlarla sorunun giderilmesi yönünde tavsiyede bulunduklarını bildirdi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <