Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Cezaevleri doluluk rekoru kırıyor

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #249550 26-08-2007 09:41 GMT-1 saat    
Tutuklu sayısında rekor sayıya ulaşıldı. 12 Eylül Dönemi'nde 80 binle en çok doluluk oranına ulaşan cezaevleri, 2007 yılının ilk 7 ayı itibarıyla 85 bine yaklaştı. ...

Türkiye'deki cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlü sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 12 Eylül Dönemi'nde 80 binle en çok doluluk oranına ulaşan cezaevleri, 2007 yılının sadece 7 ayı itibarıyla 85 bine yaklaşmış bulunuyor.

Türkiye'deki cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre cezaevlerinde 80 bini aşmayan tutuklu ve hükümlü sayısı, 2007 yılının sadece ilk yedi ayında geçildi. Verilere göre 33 bin 487, tutuklu sayısı ise 51 bin 328 kişi olmak üzere toplam 84 bin 815 kişiyi buldu. Bu rakamın 79 bin 209'unu erkekler, 2 bin 992'sini kadınlar, 2 bin 614'ünü ise çocuklar oluşturuyor. Suç işleme oranlarında yaşanan artış doğrultusunda cezaevlerinin kapasitesinin yetmeyeceğini gören Adalet Bakanlığı, 70 bin olan kapasiteyi yeni cezaevleri yaparak 90 bine çıkardı. Suç oranında yaşanan artış, cezaevlerinin yapımının sorunu çözüp çözmeyeceği konusunda kuşku yaratıyor.

Kısa sürede geri döndüler
2000 yılında çıkarılan " Şartla Salıverme Yasası " ile 2003 yılında kabul edilen " Pişmanlık Kanunu "ndan yararlananlar ve son olarak 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) bazı suçlara getirdiği indirimin ardından toplam 50 bini aşkın tutuklu ve hükümlü tahliye oldu. Bunların dışında da çok sayıda mahkümun aldıkları cezayı tamamlayarak cezaevlerinden çıkması, cezaevlerinin büyük ölçüde boşalmasına neden olmuştu. Fakat cezaevleri kısa bir süre içinde yeniden doldu. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK ve Ceza İnfaz Kanunu'yla birlikte cezaların ağırlaştırılması ve infaz sürelerinin yarı oranında artırılması mahkümların daha uzun süre cezaevinde kalmasına neden oldu. Yeni TCK'nin cezaları ağırlaştıran hükümleri 1 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenen suçlarda uygulandığı için bu kapsama giren davaların yeni yeni sonuçlanmaya başlaması ve bundan sonra cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının çok daha hızlı artması beraberinde getiriyor. Bunun yanında yetkililer, son yıllarda artış gösteren kapkaç, gasp gibi olaylarda sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması toplumun her kesimininden tepkilere yol açtığı için hâkimlerin daha çok tutuklama kararı vermesinin de bu durumda etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye'de ceza infaz kurumlarına yönelik uygulamalar doğrultusunda cezaevi sayısı 389'a düşürüldü. Adalet Bakanlığı, Türkiye nüfusuna oranla cezaevi sayısının fazla olduğu gerekçesi ile Türkiye'nin farklı il ve ilçelerindeki 39 ceza ve tutukevini kapattı. Bakanlık, küçük kapasiteli ceza ve tevkif evlerinin, masrafları azaltmak, standartları düşük cezaevlerinin de mahkümların daha iyi şartlardaki cezaevlerinde barınmalarını sağlamak amacıyla kapatıldığını bildirdi.

Türkiye nüfusuna yakın bir nüfusa sahip İngiltere'de 139, Fransa'da 182, Rusya'da 967, Romanya'da 34, Polonya'da 210, Macaristan'da 32, Çek Cumhuriyeti'nde 29, Bulgaristan'da 34, Arnavutluk'ta ise 7 cezaevi bulunuyor. Çağdaş anlayışa uygun yeni cezaevlerinin yapılacağını belirten yetkililer, bu doğrultuda amaçlanan Türkiye'de, Avrupa standartlarına uygun 250 ceza infaz kurumu olduğunu bildirdi. Bu uygulamalar kapsamında Ulucanlar, Bayrampaşa, Buca gibi meşhur cezaevleri kapatıldı

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <