> 1 <
Kırık Link Bildir! #252100 01-09-2007 18:53 GMT-1 saat
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak sorunlarını dile getirdi. Korkut, Türkiye de 3 bin 541 hastaya bir dişhekiminin düştüğünü vurguladığı mektubunda bu oranın Şanlıurfa Viranşehir de '50 bin 603 hastaya bir dişhekimi' olarak tespit edildiğini açıkladı.
22 bin üyelerinin bulunduğunu belirten Korkut, dişhekimlerinin yüzde 80'inin kentlerde, yüzde 20'sinin de kırsal kesimde yaşayıp hizmet verdiğini açıkladı. Ağız-diş sağlığının, genel sağlığın bir parçası olduğunu vurgulayan Korkut şu görüşleri dile getirdi:
Diş ve dişeti rahatsızlıkları önlenebilir hastalıklardır. Ülkemizde ağız-diş sağlığı verileri genel sağlıktaki durumdan çok daha kötüdür. Neredeyse tedaviye ihtiyacı olmayan insan yok gibidir. Bu durum; gerek toplumumuza yeterli sağlık eğitimin verilmemiş olmasından, gerekse kamunun sorumlu olduğu ağız-diş sağlığı hizmetlerini toplumun ihtiyacına yetecek şekilde organize edememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa toplumun bilinçlendirilmesi ve koruyucu hizmetlerin okul çağı öncelenerek yeniden yapılandırılması, ağız-diş sağlığı verilerinin hızla düzelmesini sağlayacaktır. Dişhekimlerinin yüzde 70'inden fazlası özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadır.
DİŞHEKİMLERİ MUAYENEHANELERİNDE BOŞ OTURUYOR
Korkut, halkın ağız ve diş sağlığı hizmetine büyük bir ihtiyaç duyduğunu ve bu hizmete ulaşamadığını da belirterek, şunları söyledi:
Dişhekimleri de büyük yatırımlarla kurmuş oldukları muayenehanelerinde neredeyse boş oturmaktadır. FDI'a (Dünya Dişhekimleri Birliği) göre bir dişhekimi günde 15-20 girişimsel işlem yapabilir, oysa ülkemizde serbest çalışan bir dişhekimi günde ortalama 5-6 işlem yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nca 2006 yılında ağız-diş sağlığı hizmetlerinde yaklaşık 11 milyon işlem yapılmıştır. Bir yılda yapılan toplam tedavilerin ancak yüzde 20-25'i Sağlık Bakanlığı'nca karşılanabilmektedir.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu