Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Altınla boy ölçüşen bitki: Safran

> 1 <

Gece mavisi

grup tuttuğum takım
Cezalı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1568 ileti
Yer:
İş:
Kayıt: 05-01-2007 23:08

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #253184 03-09-2007 06:04 GMT-1 saat    
Boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayisinde ham madde olarak kullanılan, halk arasında ise şifalı olarak bilinen “safran” kilosu 8 bin dolardan alıcı buluyor.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç'un başkanlığında, Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde gerçekleştirilen ''Çamlıyayla Ekolojisinde Safran Adaptosyonu' projesi sonuçlarını vermeye başladı. Prof. Dr. Koç, çapları 2-4 santim kadar soğanlı bir bitki olan sarfanın (Crocus Sativus), Eylül ve Ekim aylarında açan çiçeklerinin eflatun- mor renkte olduğunu, bu bitkinin bir kez ekildikten sonra 3-4 yıl süreyle kendi yumrusunu üretebildiğini söyledi.

BAKIMI ÇOK KOLAY

Dekar başına 70 kilogram yumru elde edilebildiğini anlatan Koç, safranın, son derece kârlı bir tarımsal faaliyet olmasına rağmen Türkiye'de yeterince bilinmediğini bildirdi. Prof. Koç, şöyle konuştu: "Safran bitkisi boya, ilaç, kozmetik ve gıda sanayisinde hammadde olarak kullanılıyor. Halk hekimliğinde ise kaşıntıyı ve sivilceleri tedavi edici, sakinleştirici, teskin edici, ateş düşürücü, terletici, sinir sistemini rahatlatıcı, balgam söktürücü ve iştah açıcı özelikleriyle tanınır. Bugün dünya piyasalarında safranın gramı altınla eş değer tutuluyor. "Kilosu 8 bin dolara alıcı buluyor. Çiftçimize bu bitkiyi tanıtmak için büyük çaba harcıyoruz. Çok kârlı bir iş." Prof. Koç, ''safran, işçiliği az, bakımı ve tarımı kolay, gübre isteği fazla olmayan ve fazla suya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğu kadar pazar sorunu da yok. Geçim sıkıntısından yakınan çiftçi bir de safranı denemeli'' dedi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <