> 1 <
Kırık Link Bildir! #258945 15-09-2007 17:00 GMT-1 saat
Prof. Dr. Yeprem, orucun, beden sıhhati yanında ruh sağlığının geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Yeprem, orucun amacının toplum içinde fertlerin birbirleriyle dayanışma, sevgi ve karşılıklı saygı gibi manevi duyguların doruk noktasına ulaştırılması olduğunu kaydetti.
Ramazan ayının toplum içinde yardımlaşma, sevgi ve dayanışma ruhunu geliştirdiğini belirten Yeprem, manevi bir atmosferin oluşturulmasında, bu manevi atmosferin ferdi ve toplumu yüceltmesinde orucun önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Bazı vatandaşların oruç tuttukları zaman sinirli olabildiklerini ifade eden Yeprem, ´´Bazı alışkanlıklarını frenlemek zorunda kalan kişinin öfkeli, sinirli olması belki biyolojik, belki tıbbi bir olaydır. Ama bunun da insan iradesiyle giderilmesi lazım. Yani bir sigara tiryakisinin ben oruçluyum diye herkesi haşlaması, ortalığı kasıp kavurması oruçlu için mazur görülmez´´ dedi.
Orucun bir anlamda bu halleri gidermek için de yapılan bir ibadet olduğunu kaydeden Yeprem, sinirli olan kişinin bu durumunu gidermeye çalışmasının da orucun bir parçası olduğunu söyledi. Yeprem, ´´Oruçlunun ´ben oruçluyum, tabii böyle davranacağım´ şeklindeki bir davranışını normal kabul etmek mümkün değil. Oruç pek çok anlamda nefse de hakim olmaktır. Arapça ´İmsak´ kelimesi ´´kendini tutmaya başlamak´´ anlamına gelir. Oruç anlamındaki ´Savm´ kelimesinin de bir başka anlamı kendini, dilini tutmaktır´´ diye konuştu.
Asabi hareketlerin en çok sigara tiryakilerinde görüldüğünü belirten Yeprem, ´´Bazı şeylere bağımlılığı olanlar oruç tuttukları zaman gerçekten çok sinirli, agresif oluyorlar. Oysa oruç onların bu hallerini tutmalarıdır. Sadece yemek yememek değil dilini, elini, belini tutmak da oruçtur. Aksi halde sabahtan akşama kadar aç kalmanın çok bir faydası olmaz´´ dedi.
´´ORUÇ TUTAN DA TUTMAYAN DA BİRBİRİNE SAYGILI OLMALI´´
Oruç tutanın tutmayana, tutmayanın da tutana karşı saygılı davranması gerektiğini ifade eden Yeprem, insani bir davranış olarak da bu tür bir saygısızlığın kabul edilemeyeceğini söyledi.
´´İslami adap çerçevesinde oruç tutmayanın oruçlunun yanında alenen yemek yememesi gerekir´´ diyen Yeprem, bunun bir edep meselesi olduğunu kaydetti. Yeprem, oruç tutanların tutmayanları kınamalarının da doğru kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Türkiye´de insanların bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğini anlatan Yeprem, ´´Her olayda olduğu gibi bu olayda istisnalar olabiliyor. Bunlar bozuk örneklerdir, genellemek doğru olmaz. Ben az da olsa bu tür davranışların ortadan kalmasını temenni ediyorum´´ dedi.
´´ORUÇ MUTLU TOPLUMLARIN OLUŞMASINI AMAÇLIYOR´´
Ramazan ayının İslam´ın en önemli ibadetlerinden biri olan orucun tutulduğu bir ay olduğunu söyleyen Yeprem, Ramazan ayında tutulan orucun bütün dinlerde farz kılındığını anlatarak, ´´Sosyolojik araştırmalar da bunu gösteriyor. Bugün yeryüzünde bulunan dinlerin hepsinde oruca benzer ibadetler vardır´´ dedi.
İbadetlerde Allah´ın kazanacağı veya kaybedeceği bir şey olmadığını vurgulayan Yeprem, ´´Maksat fert ve o fertlerin oluşturduğu toplum olarak ahlaki ve manevi değerlerimizin, mutlu fertlerin ve mutlu toplumun oluşturulmasını sağlamaktır. Oruç bu gayeyi oluşturacak en önemli ibadetlerin başında geliyor´´ diye konuştu.
Orucun hiçbir riya ve sahtekarlık kabul etmeyen bir ibadet olduğunu da belirten Yeprem, namazın başkasının görmesi için kılınabileceğini ancak orucun sadece kul ile Allah arasında olduğunu ifade etti. Yeprem, ´´gerçek orucun sadece Allah´a karşı yapılan bir ibadet olduğu için gösteriş amacıyla yapılamayacağını´´ kaydetti.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu