Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Nabucco yumuşattı...!!

> 1 <

RePublic93

grup tuttuğum takım
Çavuş Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 418 ileti
Yer: Aşkın Doruğu
İş: Öqrençi
Kayıt: 13-09-2007 08:37

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #259222 16-09-2007 08:08 GMT-1 saat    
Daha düne kadar Türkiye karşıtı söylemiyle AB içinde rahatsızlık yaratan ve Türk kamuoyundan da büyük tepki gören Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin son günlerde Türkiye'ye hoş görünecek bir tutum içine girmesinin arka planında Fransa'nın, Türkmen ve Kazak doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattı projesi Nabucco'ya katılma isteğinin yattığı ifade ediliyor. NATO'nun askeri kanadına dönebilmek için Türkiye'nin onayını alma zorunluluğu bulunan Fransa'nın aynı zamanda Nabucco dışında kalmamak için Ankara'ya yönelik diplomasisini yenilediği düşünülüyor. Epeydir projeye soğuk bakan Macar hükümetinin son haftalarda fikir değiştirerek Nabucco'ya sahip çıkan bir pozisyon alması da projenin cazibesini artırdı.
Azeri, Türkmen ve Kazak doğalgazını Avrupa'ya nakledecek 5.6 milyar dolar değerindeki Nabucco doğalgaz nakil hattı projesine Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya katılıyor. Fakat projenin finansmanı için altıncı bir ortağın katılmasının gerekli olduğu ifade ediliyor. Fransız şirketi "Gaz de France"ın Nabucco projesine dahil olmasını Ankara, "Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa teklifi"nin Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilmesi nedeniyle geçen nisanda veto etmişti.


Stratejik önem
Nicolas Sarkozy, önceki gün 7 saat süren Budapeşte gezisi sırasında Macar parlamentosunda yaptığı konuşmada Nabucco projesinin "Avrupa enerji istihkakı açısından stratejik önem taşıdığını" vurguladı. Sarkozy, Hazar geçişli doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak boru hattı projesi Nabucco'ya Paris'in katılma dileğini açıkça telaffuz etti. Aynı gün, sağ eğilimli Le Figaro gazetesinde, Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliği konusunda referandum şartını kaldırma hazırlığı yaptığı haberi yer aldı. Bu iki gelişmenin eşzamanlı olmasının rastlantı olmadığı ifade ediliyor.
İran'da rejim karşıtlarının sesi olan "Iran-Resist" adlı internet sitesi, Sarkozy'nin Nabucco'ya Fransa'yı katma çabaları ile Avrupa İşleri Bakanı Jean Pierre Jouyet'nin referandum şartını Fransız Anayasası'ndan çıkarma önerisi arasındaki ilişkinin altını çizdi, ancak Tahran'ın bu projeye engel olmak istediğine de dikkat çekti.

Fransa'nın NATO'ya dönüşü Türkiye'nin onayına bağlı


UTKU ÇAKIRÖZER Ankara
Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına geri dönme planları konusunda Dışişleri Bakanlığı, "Günü gelince değerlendiririz" dedi.
Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı olmasından sonra Fransa'nın 41 yıl önce ayrıldığı NATO'nun askeri kanadına yeniden dönme yönünde verdiği sinyaller konusunda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Henüz çok erken bir tartışma. Yapılmış bir başvuru yok. Eğer olursa oturulur, bunun değerlendirmesi yapılır. Kararlar oybirliğiyle alındığı için tabii ki Türkiye'nin de her NATO üyesi gibi kararlar üzerinde belirleyici etkisi var" değerlendirmesini yaptılar.


Hata tekrarlanmasın
Muhalefet partileri ise hükümete "1980 yılında Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına geri dönüşü sırasında yapılan hatanın tekrarlanmaması" çağrısında bulundu. Dışişleri eski müsteşarlarından CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bir taraftan AB üyeliğimizi engellemek için anayasasını değiştirecek, bir taraftan bizden oy isteyecek. Bu olmaz. AB üyeliğimiz önünde engel olmamaları, parlamentolarında çıkan Ermeni yasasını uygulamamaları lazım" dedi.

Sarkozy: Referandumun arkasına saklanmam

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, dolaylı yoldan da olsa bundan sonra AB'ye üye olacak ülkelerin üyeliğinin onayı için Fransız Anayasası'nda 2005 ilkbaharından beri yer alan referandum şartını kaldırma niyetini Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada dile getirdi. Nicolas Sarkozy, bu açıklamada "Türkiye'nin AB'ye üyeliğini reddetmek için referandumun arkasına saklanmam" diye konuştu. Sarkozy, "Akdeniz'de bir büyük güç, Küçük Asya'da bir büyük güç olan Türkiye'nin ölçülerine uygun bir rol icat etmek gerekiyor" diye ekledi ve "'Türkiye'ye istikrar getirmenin yegâne yolu onu AB'ye almaktır' görüşü kendini beğenmişliktir, yeni sömürgeciliktir" dedi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


> 1 <