#35037 19-05-2006 07:32 GMT-1 saat
"Efendiler,
Sizlerin ve sporcularinizin ciddi calismalarini, çeviklik ve maharetlerini uzun zamandan beri büyük bir zevkle, ayrica dikkatle izliyorum.
Spordan yoksun olan bir gençlik, nasil ki, vatan müdafasi sirasinda etkili olamiyorsa, insan denen varligin kafa yapisi da ne derece tekamül ederse etsin, bedeni inkisafi noksan ve yetersiz olursa, o vücut o kafayi ileriye götüremez, tasiyamaz.
Bugün bünyenizde toplayip ilmi metodlarla yetistirmeye çalistiginiz bu gençler, tam anlamda beden ve fikren gelistikleri zaman vatan müdafasinda, ilmi sahalarda oldugu gibi spor alanlarinda da Avrupa'li hasimlarina Türk'un ölmez gücünü ispat edeceklerdir.
Sizi candan kutlar, basarilarinizi her zaman duymak isterim."
Mustafa Kemal Atatürk bu sozleri, Akaretler'deki evinin arka bahçesinden Besiktasli sporcularin antremanini izledigi bir gün, calismalari yöneten Ahmet Fetgeri ve Fuat Balkan Beyler'e söylemistir. Bu sözler bugün Besiktas Kulüp binasinin lobisinde duvara asilidir.
"Bana en cok sorulan sorulardan biri budur. Mustafa Kemal, genelde Fenerbahçe, Besiktas, ve Galatasaray arasinda ayrim yapmamaya özen göstermistir. Çünkü lider ve önder niteligi tasimaktaydi. Takdirlerini Izmir ve Istanbul kulüplerine bildirmis ve onlara nezaket ziyaretleri yapmisti.
Bir toplantida "Beni de sayarsaniz 3'e 3 olduk" diyerek Fenerbahçe'yi ima ettigi bilinir. Isgal kuvvetleri takimini yenip ulusal kivilcimi çakan Fenerbahçe'ye, elbette sempati duyacakti.
Galatasaray'li olup olmadigina gelince.. Onun en yakinindaki Rusen Esref Ünaydin, bu konudan hiç söz etmemistir. Sonra bir de Günes Kulübü meselesi var. Günes kulübü, Galatasaray'in bagrindan cikmis bir kulüptü ve neredeyse Galatasaray'i yikacakti. Siraselviler'deki simdiki BTGM binasinin Günes'e verilmesinin önemli bir nedeni vardir. Günes KulübüKemalist Bakis ocagi olarak kurdurulmustu. Tipki Ülkü gibi, Kadro gibi bir hareketin sembolüydü. Günes, Ankara'nin spor temsilciligini yapiyordu. Resmen devlet kulübüydü. Atatürk'ün iki kez ziyaret ettigi bu kulübün, vefatinin hemen ardindan kapatildigini da unutmayalim.
Gelelim Besiktas'a...
Atatürk 1914'te Akaretler'de Besiktas kulübünün yanindaki evde oturuyordu. 56 sahasi olarak bilinen alanda, sporcularin çalismalarini yakindan izlerdi. Ahmet Fetgeri ile Fuat Balkan'a, Besiktaslilarin spora verdigi önemden duydugu memnuniyeti hep söylemistir. Besiktas Terbiye-i Bedeniye Mektebi adi ile diger kulüplerin yapisindan farkliydi. Ugrastigi dallar arasinda Iptidai asker talimleri ile Nazari-ameli talimler gibi faaliyetler de vardi.
Atatürk, ülkenin temelini atmak için her yere kollarini uzatmisti. Teskilat-i Mahsusa'nin (güvenlik ve istihbarat örgütü) en guvenilir adamlari ile Karakol ve M.M. gruplarini kurdurmus ve her çevreye adamlarini yerlestirmisti. Besiktas'ta Seyh Samil'in torunlari Hüseyin Bereket ve Mehmet Samil, Musir Fuat Pasa, Saray Kuscubasisi Behçet Bey, Hazine Amiri Ziya Bey ile kulübü himaye eden Sehzade Ömer Hilmi ve Abdulhalim Efendi de vardi. Besiktaslilar arasinda Seryaver Mehmet Pasa'yi da görüyoruz. Istibdat yonetiminin Besiktas'a kurulus müsadesini niye verdigini anladiniz mi? Atatürk böylesine güçlü, militer yapili ve saraya yakin Besiktas'a dogal olarak hep yakin olacakti.
Bunu daha iyi pekistirelim.
Izmir'e ilk giren birlik komutani Serafettin Bey, Kiliç Ali, Muhittin Pasa, Cami Baykurt gibi ona cok yakin isimler Besiktaslidir. Trakyanin kurtulusu icin yasamlarini hiçe sayanlar, yani gerillacilar Mehmet Ali Bey ile Fuat Balkan, Mustafa Kemal Pasa'nin en güvendigi askerlerdir.
Besiktas'a komsu, Besiktaslilarla omuz omuza milli mücadeleyi veren Atatürk'ün siyah-beyaz'i biraz daha fazla sevdigine inaniyorum.
Sevgili Fenerliler ile Galatasaraylilar darilmasin..."
Ergun HiÇYILMAZ*
* Koyu bir Fenerbahçe taraftari olan Ergun Hiçyilmaz, köse yazarligi ve spor tarihi arastirmaciligi ile taninir.
ALINTIDIR
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu