> 1 <
By_SCREAM_ist
Er
36 ileti
Yer: istanbuL
İş: Takı Tasarım. aLtın v.s
Kayıt: 11-12-2006 21:30
İş: Takı Tasarım. aLtın v.s
Kayıt: 11-12-2006 21:30
Kırık Link Bildir! #260810 25-09-2007 15:52 GMT-1 saat
Web sayfalarında kullanılan formlar , günlük hayatta bir çok yerde kullandığımız formlara benzer özellikler göstermektedir. Form özelliklerini kullanarak, web sitenizde anketler yapabilir, site ziyaretçileri ile etkileşimli bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Form Araçları ve Özellikleri:
Form: Kullanacağınız diğer form nesneleri içerisine alan form çizgilerini oluşturur. Diğer form elemanlarının çalıştırılabilmesi için form alanının sayfada oluşturulması ve form nesnelerinin bu alan içerisinde olması gerekir. Ayrıca bu seçenek bütün form nesnelerini etkileyecek iki düğme oluşturur.
Submit Button (Gönder düğmesi ):
Bu düğme form çizgileri içerisinde yer alan bütün form elemanlarını kontrol ederek , girilen verileri toplar ve belirtilen dosya veya e-mail adresine gönderir. Düğmeye ait özellikler penceresini açarak düğme üzerindeki etiketi değiştirebilirsiniz.
Reset Button(Temizle Düğmesi ):
gönder düğmesi gibi bu düğmede form çizgileri içerisinde yer alan bütün form elemanlarını kontrol eder. Eğer bu elemanlar içerisine girilen herhangi bir veri varsa, bu verileri temizler. Bu düğmenin oluşturulmasındaki asıl amaç ziyaretçinin bütün form elemanlarına girdiği bilgileri göndermeden temizlemek ve ziyaretçinin yeni bilgiler girmesini sağlamaktır. Bu düğmenin de etiketini değiştirebilirsiniz.
Tek Satırlık Metin Kutusu
Ziyaretçilerin bilgi girebilecekleri tek satırlık bir metin kutusu oluşturur. Eğer daha önce gerekli form nesnelerini sayfaya dahil etmediyseniz, bu nesneler de otomatik olarak oluşturulacaktır. Tek satırlık metin kutusunu sayfaya eklmek için , Insert mönüsünden Form, buradan da One-Line Text Box seçeneğini tıklayın.
Sayfada oluşturacağınız tek satırlık form elemanlarını , form çizgisi içinde fare ile istediğiniz alana taşıyabilirsiniz.
Düğmelere ait özellikleri , düğme üzerine çift tıklayarak değiştirebilirsiniz.
Metin Kutusu ve Özellikleri (Text box Properties )
Oluşturduğunuz metin kutusuna girilen verileri denetleyebilir, metin kutusuna sadece belirlediğiniz veri tipinin girilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca verileri belli kriterlere tabi tutarak ziyaretçinin uyduruktan birşeyler girmesini engelleyebilirsiniz. Bütün bu özellikleri düzenlemek için sayfaya ait görünümde , tek satırlık metin kutusu üzerine iki kez tıklandığında yandaki iletişim kutusu ekrana gelecektir.
Kontrol Kutusu ve Özellikleri
Birden fazla seçme hakkına sahip olduğumuz , işaretleyebileceğimiz kutucuklardır. Form nesneleri standart nesnelerdir. Form nesnesi için herhangi bir açıklama yazılmadan ziyaretçi forma ne tür bilgi gireceğiniz bilinemez.
Radyo Düğmeleri
Ziyaretçiye çeşitli seçenekler sunularak bu seçeneklerden sadece bir tanesini seçme şansını veren grup düğmeleridir. Bu açıdan radyo düğmeleri kontrol düğmeleri ile karıştırılmamalıdır.
Aşağı Açılan Seçim Düğmeleri
Ziyaretçinin işini daha basite indirmek için seçenekleri bir mönü içersinde sunabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız düzenlemeler doğrultusunda ziyaretçi mönüden seçtiği değeri kolaylıkla gönderebilecektir. Ayrıca mönüye verdiğiniz birden fazla seçme özelliği ile ziyaretçinin birden fazla değer seçmesine müsaade edebilirsiniz. Bu şekilde ziyaretçi seçeneği değerleri fare ile ayarlanarak belirttiğiniz konuma gönderilebilir. (Gümüştepe, s.289 )
Form Özelliklerinin Kaldırılması
Eklediğiniz form nesnesini formdan kaldırmak için, nesneyi işaretledikten sonra klavyeden Delete tuşuna basın. Front Page nesnelerinin hemen hemen hepsi bu yolla kaldırılabilir.
Form Özelliklerinin Düzenlenmesi
Form içerisine eklenen bütün form elemanlarını etkileyecek temel özelliklerdir. Bu özellikler yardımıyla form sonuçlarının nereye gönderileceğini, doğrulama sayfasının tanımını, form ismi ve birçok form özelliğini formunuz için tanımlayabilirsiniz. Forma ait özellikler penceresini açmak için, Insert mönüsünden Form ve buradan da Form Properties seçeneğini tıklayın. Aynı işlemi Form araç kutusunda yer alan, Form Properties seçeneğini tıklayarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Where to store results : ziyaretçinin form içersine girdiği verilerin submit düğmesine basıldığında nereye gönderileceğini belirten özellikler bölümüdür. Bu bölümde kullanıcıya üç değişik seçenek sunuluyor.
Verilerin dosya veya elektronik posta adresine gönderilmesi
En yaygın kullanılan seçenektir. Hemen hemen bütün web serverlar bu seçeneği destekler. File name alanında tanımlanan ve daha önceden web dizininde oluşturulan , herhangi web dosyasına veya TEXT uzantılı metin dosyasına sonuçların gönderilmesi sağlanabilir. (Gümüştepe s. 300 ) Bu dosyayı Private klasörüne taşımanız yararlı olacaktır.
Örneğin yukarıdaki misafir sayfasını misafir olarak kaydettiğinizde ve form bilgilerinin kaydedileceği dosya olarak dogrulama dosyasınının adını verdiğnizde, folder görünümü yandaki gibidir.
Verilerin Veri Tabanına Gönderilmesi:
Daha önceden oluşturduğunuz, veri tabanı dosyasına tanımladığınız konumla, verilerin veri tabanı dosyasına kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Veri tabanı dosyasını daha önceden hazırlamamış iseniz Front Page veri tabanını sayfanızdaki form alanlarının isimlerine göre hazırlanacaktır. Ve hazırlanan veri tabanı dosyası, aşağıda görüldüğü gibi fpdb dizini içine atılacaktır.
Verilerin, Diğer İşleme Programlarına Gönderilmesi
Form içerisindeki verileri, gelişmiş çeşitli programlar yardımı ile yönetebilirsiniz. Bu seçenek ile sunulan ISAPI, NSAPI, CGI, ASP gibi HTML içerisinde dinamik bir şekilde çalışan programlar yardımı ile formların sonucunda değerlendirmeleri sağlanacaktır.
İyi çalışmalar..!
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu