Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

MHP: Referandum krize dönüşmesin

> 1 <

Alparslan T.
4 8 15 16 23 42

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1355 ileti
Yer:
İş: Alparslan T.
Kayıt: 25-03-2007 09:10

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #262619 04-10-2007 10:49 GMT-1 saat    
ANKARA (İHA) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliklerinin halk oylamasında kabulü halinde bazı konularda çok ciddi hukuki belirsizliklerin ortaya çıkacağını savunarak, sorunun çözümü için Meclis'te yapılacak girişimlere destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Bahçeli, referandum tartışmalarını, "Türkiye'yi bu konuda yeni bir hukuki meşruiyet tartışmaları ve bunun davet edeceği bir kamplaşma süreci beklemektedir" sözleriyle değerlendirdi.


Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Ekim 2007 tarihinde yapılacak halk oylamasına çok az bir süre kaldığını hatırlatarak, "Türk halkı bu konuda elbette hür vicdanıyla bir karar verecektir. Ancak, Anayasa değişikliklerinin halk oylamasında kabulü halinde bazı konularda çok ciddi hukuki belirsizlikler ortaya çıkacağı görülmektedir. 22 Temmuz 2007 seçim süreci öncesi Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yaşanan gerginlik şartlarında alelacele Meclis'ten geçirilen bu Anayasa değişikliğinin, Türkiye'yi yeni bir tartışma ortamına sokacağı şimdi bütün çıplaklığıyla görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Halkoylamasına sunulan kanunun 19. geçici maddesinin 11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngördüğünü ve bunun takvimini belirlediğini vurgulayan Bahçeli, buna göre kanunun halkoylamasında kabul edilip yürürlüğe girmesi halinde, halkoylaması sonuçlarının Resmi Gazete'de yayınlanmasını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü 11. Cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin ilk tur oylama yapılması durumunun ortaya çıkacağını bildirdi. "Ortaya konulan farklı hukuki görüş ve yorumlar, Cumhurbaşkanlığı konusunun yeni bir gerginlik unsuru olarak siyasi gündemimize yeniden gireceğini göstermektedir" ifadesini kullanan Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'yi bu konuda yeni bir hukuki meşruiyet tartışmaları ve bunun davet edeceği bir kamplaşma süreci beklemektedir. Mevcut Anayasa hükümleri uyarınca TBMM tarafından daha önce seçilmiş olan 11. Cumhurbaşkanı'nın durumu, görev süresi gibi hukuki belirsizlikler konusunda karar verecek makam Yüksek Seçim Kurulu'dur. Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuda alacağı karar, hukuki ve siyasi tartışmaları sona erdirmeyecektir. Bu bakımdan Türkiye'nin yeni bir gerginlik ve çekişmelere sürüklenmesini önlemek ve doğacak hukuki kaos ortamını bertaraf etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuyu acilen ele almalıdır. Türkiye'nin sosyal dokusu, etnik temelde ayrışma sürecinin derinleştirilmesi için sürdürülen tahrikler ve cepheleşme olgusunun Türk toplumunda yarattığı tahribat, bu konunun siyaset kurumu tarafından herkesin kabul edeceği bir sonuca ulaştırılmasını acil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkarmıştır. Bu durum karşısında Milliyetçi Hareket Partisi bu sorunun aşılması için şu hareket tarzlarını başta AK Parti olmak üzere siyasi partilerin değerlendirmesine sunmak istemektedir. 31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun' halkoylamasıyla yürürlüğe girmeden önce, geri alınması önümüzdeki birinci imkandır. Bunun için söz konusu Anayasa değişikliğinin aynı yöntemle geri alınması, diğer bir ifadeyle Anayasa değişikliği hakkında Anayasamızın aradığı nitelikli çoğunlukla ve usullerle bunun ortadan kaldırılmasının TBMM tarafından kabulü gerekecektir. AK Parti hükümeti ve diğer partilerin bunu en uygun çıkış yolu olarak görmeleri halinde, Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda gereken katkıyı sağlayacaktır. Bu durumda, Cumhurbaşkanı'nın seçim yöntemi, görev süresi ve 5678 sayılı kanunda öngörülen diğer değişiklikler, siyasi iktidarın gündeme getirmeyi düşündüğü Anayasa'nın yenilenmesi sürecinde ele alınabilecektir. Bu yöntemin halkoylaması sürecinin başlamış olması nedeniyle bazı hukuki sorunlara yol açacağı düşünülüyorsa veya siyasi partilerce farklı nedenlerle benimsenmiyorsa önümüzdeki ikinci yol; 5678 sayılı kanun halkoylamasıyla yürürlüğe girmeden önce 6. maddesinde değişiklik yapılarak, geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasıdır. Anılan kanun, halkoylaması sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra yürürlüğe girecektir. Bu bakımdan, henüz yürürlüğe girmemiş bu kanunun 6. maddesinde değişiklik yapılması önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır. Her iki yöntemin hayata geçirilmesi için önümüzde çok kısa
bir süre bulunmaktadır. Bu konudaki kanun değişikliğinin, Anayasa değişikliği için öngörülen usullerle 21 Ekim 2007 tarihinden önce sonuçlandırılıp Resmi Gazete'de yayınlanması Anayasal bir zorunluluktur. TBMM'nin bunun için gerekirse hafta sonu dahil çalışması mümkündür. Milliyetçi Hareket Partisi, siyaset kurumunun öncelikli görev ve sorumluluğunun Türkiye'yi yeni bir hukuki ve siyasi tartışma ve çatışma ortamına sürüklememek olduğuna samimiyetle inanmaktadır. Bu düşüncelerle başta AK Parti olmak üzere Meclis'te temsil edilen siyasi partileri bu görev ve sorumluluklarının gereğini süratle yerine getirmeye davet etmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi, bu yöndeki çabalara Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tam destek vermeye hazırdır."

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


M....M




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Ben Yaptım Grubu
> 1 <