> 1 <
FuRKaN216
Albay
7836 ileti
Yer: lere tükürmeyin tükürülcek o kadar surat varken:D
İş: de bu benim profilim:)
Kayıt: 13-12-2006 18:56
İş: de bu benim profilim:)
Kayıt: 13-12-2006 18:56
Kırık Link Bildir! #266372 17-10-2007 17:30 GMT-1 saat
Çin'in en çok izlenen kanallarından Hong Kong merkezli Phoneix TV'nin Çince kanalında canlı olarak yayınlanan ''Global Hat'' programında tezkere masaya yatırıldı. Phoneix, 507 evet oyu ve 19 red oyun kullanıldığı tezkereyi ve Türkiye'nin Irak'a girmesi konusunu uzmanlarla tartıştı. Uzmanlar sorunun tarihi sürecini değerlendirerek, Türkiye'nin artık sabrının kalmadığına işaret etti.
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua da gelişmeleri son dakika olarak abonelerine duyurdu.
İngiliz yayın kurumu BBC, Türk parlamentosunun, hükümete Irak'a operasyon yapılması için izin verdiğini belirtti. BBC, oylamanın sonucunu Türkiye'ye itidal çağrısını yapan ABD ve Irak'tan gelen baskılara bir meydan okuma olarak nitelendirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tezkerenin onaylanmasının bir askeri operasyonun hemen gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söylediğine dikkat çeken BBC, Ancak (Erdoğan) Türkiye'nin, Irak'tan gelen PKK asilerinin sorumlu tutulduğu bombalı saldırılarda son günlerde meydana gelen artışa tepki göstermesi gerektiğini söyledi dedi.
ALMAN MEDYASI
Alman medyası, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini anında izleyicilerine duyurdu.
ARD televizyonunun İstanbul muhabiri, tezkerenin 500'den fazla oyla kabul edilmesinin ve sadece 19 ''hayır'' oyu kullanılmasının, hükümetin bu tezkeresinin ne kadar büyük ölçüde desteklendiğini gösterdiğini belirtti. ''Bu tezkere somut olarak ne getirecek?'' sorusu üzerine muhabir, ''Tezkerenin kabul edilmesi Türk ordusunun hemen Irak'a müdahale edeceği anlamına gelmiyor'' diye konuştu. ZDF televizyonu da, tezkerenin kabul edilmesi haberini, ''Türk parlamentosu, hükümetin kuzey Irak'a müdahale edilebilmesine izin veren tezkeresini kabul etti.
ABD Başkanı Bush, kuzey Irak'a müdahale edilmemesi konusunda uyarıda bulundu'' ifadeleriyle izleyicilere aktardı. Bu arada, Alman Haber Ajansı (DPA), konuya ilişkin haberini, ''Türk parlamentosu, PKK'ya karşı sınır ötesi askeri müdahaleye izin verdi. şimdilik bir yıl için öngörülen tezkere 550 milletvekilinin bulunduğu Mecliste 19 oya karşı 507 oyla kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesi hemen bir müdahale yapılacağı anlamına gelmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Mecliste yaptığı konuşmada, bu tezkereden istifade edilmesine gerek kalmamasını ümit ettiğini söyledi. ABD, AB ve Irak, Türkiye'ye itidalli davranması çağrısında bulundular'' şeklinde ifadelerle verdi.
Alman ''Der Spiegel'' Dergisi, tezkerenin kabul edilmesiyle ilgili olarak verdiği haberde, ''TBMM'nin 550 milletvekilinden 507 gibi büyük bir çoğunluğu, orduya, her an Kuzey Irak'a bir operasyon amacıyla girebilmesi için açık çek verdi'' dedi. Haftalık derginin internet sitesinde yayınlanan haberde, tezkerenin kabul edileceğine daha önceden de kesin gözüyle bakıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Artık sabrımız tükendi. Irak, Türkiye'nin bir askeri operasyonunu engellemek istiyorsa kendisi belirgin bir biçimde PKK'ya karşı mücadele etmelidir'' dediğine işaret edildi.
Bu gelişmelerin Bağdat ve Washington'da diplomatik faaliyetleri hızlandırdığı, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin de beklenmedik biçimde Ankara'yı ziyaret ettiği ifade edilen haberde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de yakın bir zamanda üst düzey bir heyetle Türkiye'yi ziyaret edeceğini söylediği kaydedildi. Amerikalı üst düzey hükümet temsilcilerinin de Ankara'da temaslara hazırlandığı belirtilen haberde, ABD Başkanı George W. Bush'un, tezkerenin kabulünün Türkiye'nin çıkarına olamayacağını söylediği, ancak Erdoğan'ın, gerektiği takdirde ABD ile ilişkilerin bozulmasını bile göze aldığı biçiminde açıklamalar yaptığı hatırlatıldı.
Alman özel televizyon kanalı ''N24'' de, TBMM'nin, Bush'un uyarılarına karşın Kuzey Irak'a askeri müdahale yapılabilmesine olanak sağlayan tezkereyi kabul ettiğini belirterek, ABD, AB, NATO ve Irak'ın, Türkiye'ye uyarıda bulunarak, Irak'taki durumu daha da istikrarsız duruma getirmemesini istediklerini bildirdi. Diğer bir Alman özel televizyon kanalı olan ''n-tv'', TBMM'nin uluslararası uyarılara aldırmadan tezkereyi kabul ederek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta operasyon yapabilmesine olanak tanıdığını, Türk hükümetinin, PKK teröristlerinin Türkiye'de saldırılar düzenledikten sonra Kuzey Irak'a çekildiklerine inandığını kaydetti.
TEZKERE'NİN TBMM'DE KABULÜ, İSPANYOL BASININDA İLK HABER OLDU MADRİD
İspanya basını, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini ilk haber olarak verdi.
Türkiye'de sınır ötesi operasyonla ilgili tartışmaları günlerdir yakından izleyen İspanyol gazeteleri, tezkerenin kabulünü internet sayfalarında, ''Türkiye Parlamentosu, Kuzey Irak'a askeri birlik göndermesi için Erdoğan'a onay veriyor'' başlığıyla duyurdu. El Pais ve ABC gazeteleri, TBMM'nin onayladığı tezkere gereği Türk askerinin Kuzey Irak'ta bulunan terör örgütü PKK'nın üslerine askeri saldırı düzenleyebileceğini yazdı.
El Mundo Gazetesi ise, TBMM'nin tezkereyi büyük çoğunlukla onaylamasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla, hemen bir askeri operasyon olacağına dair beklentileri düşürdüğünü kaydetti. İspanyol televizyonları da habere geniş yer ayırdı. Öte yandan İspanyol basını, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye'deki resmi ziyaretiyle bağlantılı olarak, ''Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını istemeyen Suriye de, Türkiye'nin operasyonuna destek veriyor'' yorumunu yaptı.
HABER7 ve AJANSLAR
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu