> 1 <
bLaCk_jaCkaL
Yüzbaşı
1397 ileti
Yer: 58 Vatan 16 Mekan
İş: Öğrenci
Kayıt: 30-09-2007 10:40
İş: Öğrenci
Kayıt: 30-09-2007 10:40
Kırık Link Bildir! #268992 28-10-2007 12:09 GMT-1 saat
1. MALAZGİRT OVASI
Bugün Muş'un bir ilçesi olan Malazgirt Ovası'nda 1071'de Bizans İmparatoru Romen Diyojen'e karşı yapılan savaş, Türklerin Anadolu'ya yerleşmesiyle sonuçlandı. Savaşta İmparator Romen Diyojen esir düştü. Malazgirt Ovası'nda kazanılan savaş, aynı zamanda Türklerin göçebelikten, yerleşik tarım toplumuna geçişinin de başlangıcıydı.
2. KONYA - MEVLANA DERGAHI
Selçukluların İznik'ten sonraki başkenti Konya, hem Selçuklu, hem de Osmanlı İmparatorlukları'nın belirgin izlerini taşıyor. Ancak bugün tüm dünyada hoşgörünün, kardeşliğin simgesi olmuş Mevlânâ Dergâhı, Haçlı Seferleri'nin yaşandığı dönemde farklı inançları bağdaştıran hoşgörü merkezi oldu.
3. KARAMAN
Türkmen medeniyetinin kurumlaşması ve Türkçenin yazı dili olarak geliştirilmesinin ilk akla gelen mekânlarından biri olarak, Türkiye'nin kültürel tarihinde önemli bir yere sahip. Karamanoğulları Beyliği'nde 1277 yılında çıkarılan fermandan sonra devlet örgütünde yazı dili olarak Türkçe kullanılmaya başladı.
4. HACIBEKTAŞ
Kadınlarınızı okutunuz, ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır diyen Hacıbektaş-i Veli, 13. yüzyılda, Horasan'ın Nişabur ilçesinden gelip buraya yerleşti. Bugün Nevşehir'in bir ilçesi olan Hacıbektaş, insana ve hoşgörüye dayalı tarikatın merkezi oldu. Bugün ilçede okuma-yazma oranı yüzde 100.
5. SULTANAHMET - AT MEYDANI
Bizans'ın, ardından da Osmanlı'nın en önemli olaylarına tanık olmuş, Sultanahmet'i, Ayasofya'yı, Yerebatan Sarnıcı'nı himaye eden yer. Onunla ilgili öykülere, Bizans 1200'lü yılların Haçlı Seferleri'nde de, Bizans İmparatoriçesi Irene'nin hikâyesinde de, ünlü şehzadelerin sünnet törenlerinde, isyanlarda, kurtuluş savaşı öykülerinde rastlamak mümkün. Türkiye'yi en başından beri Türkiye yapan efsanevi arena, Vaka-i Hayriye ile Yeniçeriliğin kaldırılmasını sağlayıp çağdaşlaşma girişimini başlatan yer.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
6. ALANYA KALESİ
Alanya'dan yürüyerek yaklaşık bir saatte çıkılan kale, Selçuklulardan bu yana Anadolu'nun Akdeniz'e açılan kapısı oldu. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, kaleyi yaptırdıktan sonra sarayını da buraya yaptırdı. Bugün de yerleşime açık olan kale de, kentin su ihtiyacını karşılayacak 400 sarnıç vardı.
7. ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Erzurum'un sembolü, sırları bugün bile çözülemeyen Çifte Minareli Medrese'nin 13. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Mimari yapısı taş oyma ve kabartmaları, çini süslemeleri ile muhteşem bir şaheser. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesiyle Hatuniye Medresesi de deniyor. Bezemesinde kullanılan geometrik motifler Selçuklu taş süslemesinin en önemli örnekleri kabul ediliyor.
8. ÇALDIRAN
Erdoğan Aydın, Çaldıran kasabasının Türkiye için önemini şöyle anlatıyor: Osmanlı ile Safevi devleti arasında 23 Ağustos 1514'teki Çaldıran Savaşı, herhangi bir askeri zafer olmanın çok ötesinde, Anadolu'nun kültürel yapısında köklü değişim sağladı. 15. yüzyıl Anadolu'su, Alevi inançlı bir toplumsal özellik gösteriyordu. Türkmen Safevi devleti ile devşirme Osmanlı arasında Çaldıran'da gerçekleşen savaş, Anadolu'nun bu doğal inanç yapısını Sünni/Hanefi bir dönüşüme uğratmanın eşiği oldu.
9. BURSA
Osmanlı'nın başkenti, İstanbul'un fethine kadar Osmanlı'nın en önemli kenti olma özelliğini sürdürdü. Osmanlı'nın ilk sultanlarının istirahatgâhı, türbeler, külliyeler ve camiler kenti, sadece tarihi eserleri değil, yeşilliği, kaplıcaları, sanayi ve turizm merkezi Uludağ, Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri.
10. EDİRNE
Osmanlı'ya 1353'ten itibaren 91 yıl boyunca başkentlik etmiş şehir. Avrupa Ortaçağ karanlığındayken Edirne Saraylar, hanlar, hamamlar inşa edilmişti. Mimar Sinan'ın inşa ettiği Selimiye Camii, gerçek bir sanat eseri kabul ediliyor.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
11. İSTANBUL
Tarihçi İlber Ortaylı, Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek kitaplarından birinde, Paris, Londra gibi Avrupa kentleri kent değilken İstanbul kentti diye yazar. Kente (Polis) adını veren İstanbul, Osmanlı'ya başkentlik etti, Türkiye Cumhuriyeti yıllarında en önemli kent olma özelliğini korudu. Hâlâ taşı toprağı altın, hâlâ güzel, hâlâ çekici... İçinden deniz geçen kent.
12. TOPKAPI SARAYI
Sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli. Günümüze kadar gelebilmiş sarayların en eskisi ve en genişi. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1478'den 18. yüzyıla kadar yönetim yeri. Her dönemde eklenen ve yenilenen yapılarla Saray, Osmanlı devlet kurumlaşmasının yansıması oldu. Sarayda kullanılan mutfak eşyalarından sultanların kaftanlarına, mücevherlerden mozaiklere kadar her şey Osmanlı'nın ihtişamını yansıtıyor. Topkapı Sarayı Haremi yüzyıllarca üzerine şiirler, romanlar yazan, özellikle Oryantalist sanatçılara ilham kaynağı oldu. Osmanlı'nın en büyük sanatçıları burada himaye edildi, en büyük isyanlar Saray'ın kapısında çıktı, en büyük devlet adamları burada yetişti. İktidarından korkulan şehzadeler burada hapsedildi.
13. FATİH CAMİİ
İstanbul'un yedi tepesinden birinde, Havariyun kilisesi kalıntıları üzerine Fatih döneminde inşa edilen külliyenin içinde yer alan camii, tarihte birçok olaya, isyana tanıklık etti, ilk Türkçe ezan 1932'de burada okundu.
14. SULTANAHMET CAMİİ
İznik çinileriyle bezeli, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesinden sonra İstanbul'un birinci camii sıfatını kazanan Sultanahmet, Türkiye'nin altı minareli ilk camisi oldu. Sultan I. Ahmet'in Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırttığı camii çinilerinin renginden ötürü, dünyada 'Blue Mosque' Mavi Camii olarak biliniyor.
15. SÜLEYMANİYE CAMİİ
En büyük hükümdarın (Kanuni Sultan Süleyman), en büyük mimara yaptırdığı ölümsüz eser. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneği. 1557 yılında tamamlanan cami, o günden bu yana sayısız deprem geçirdi, ancak bir duvarında bile çatlak oluşmadı. Süsleme açısından sade, ama teknik açıdan zengin Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edildi. Yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı yaratıldı ve bu isler mürekkep yapımında kullanıldı. İstanbul'a o eşsiz siluetini kazandıran camii, bugün de, görenlerin nefesini kesiyor.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
16. CAĞALOĞLU HAMAMI
İstanbul'da kurulmuş 14 bin 536 hamamdan sadece biri. Yapılış tarihi bilinmiyor. 17. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Türk kültürünün hamam geleneğini bugüne dek sürdüren en ünlü yer.
17. DOLMABAHÇE SARAYI
Osmanlı Kaptan-ı Deryası'nın gemilerini demirlediği Boğaziçi Koyu'nda, Abdülmecit döneminde, ikamet, sayfiye, misafir ağırlama, devlet işlerini yürütme amacıyla, Avrupai plan ve üslupta inşa edildi. İstanbul Boğazı'na 600 metre cephesi olan sarayın mimarı, Ermeni Garabet Amira Balyan. Dolmabahçe Sarayı, aynı zamanda, bir İmparatorluğun sonunu da temsil ediyor. Osmanlı'nın son Sultanı Vahdettin, ülkeyi, buradan bir İngiliz gemisiyle terk etti. Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün İstanbul'daki istirahatgahı olarak kullanılan Saray'da, Atatürk, 10 Kasım 1938de vefat etti.
18. MANİSA
İzmir'in yanı başındaki kent, Osmanlı tarihinde şehzadelerin eğitim yeri, birçok Sultan'ın doğduğu kent. Spil Dağı'na yaslanan kentte, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi daha sonra Osmanlı tahtına da oturmuş padişahların da dâhil olduğu 16 şehzade sancak beyliği yaptı. Şehzadeler ve çevresindekilerin yaptırdı cami, medrese, han, hamam, imaret, hastane, köprü ve kütüphanelerin ayakta kalanları, kentteki Osmanlı dokusunu koruyor.
19. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
II. Abdülhamit zamanında Darülfünun-ı Şahane adıyla kurulan ilk üniversite. İstanbul'un işgal yıllarında, öğrencileri ve öğretim üyeleriyle işgale ve İstanbul'a direnişin merkezi, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden kaçan bilim adamlarının sığınağı oldu. 70'li yıllarda sayısız öğrenci olaylarına, türban gösterilerine sahne oldu.
20. GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ
Bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Osman Hamdi Bey'in kurduğu tarihteki adıyla Sanayi-i Nefise Mektebi. Türk sanatına yön veren ülkenin ilk sanat ve mimarlık okulu
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
21. İZMİR
Osmanlı'nın batıya açılan kapısı, Milli Mücadele'de Yunan askerine ilk kurşunun atıldığı ve savaşın sona erdiği kent. 20. yüzyılın başında bile, evlerinin çoğu elektrikle aydınlanan İzmir, savaşın son günlerinde bir yangın felaketiyle karşı karşıya kalsa da sonsuz güzelliğini hep korudu.
22. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı döneminde batılı anlamda mühendislik eğitimi vermesi için kurulan üniversite muhafazakâr modernistlerin kalesi oldu. Kent merkezinde yer alan Taşkışla Osmanlı döneminde kışla olarak hizmet veriyordu. Bu ülkeye Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan gibi mühendis başbakanlar yetiştirdi.
23. SARIKAMIŞ
Türkiye tarihinin acı bir sayfası. Sarıkamış Berlin Anlaşması'yla Rusya'ya verilmişti. Osmanlı İmparatorluğu'nun başkomutan vekili Enver Paşa, Sarıkamış'ı geri almak için 22 Aralık 1914'te harekatı başlattı. On üç gün süren harekat büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı, yaklaşık 90 bin asker, Allahuekber ve Soğanlı dağları arasında donarak öldüler.
24. ÇANAKKALE
Birinci Dünya Savaşı'nda emperyalizme karşı yürütülen en önemli çarpışma. Çanakkale kazanıldığı için Rusya'da devrim oldu, İstanbul'un düşmesi engellendi. Aynı zamanda dünyaya kardeşlik dersi verildi. Bugün hâlâ her yıl orada ölen Yeni Zelandalı ve Avustralyalı askerlerin torunları, şehitlikleri ziyaret ederler.
25. SAMSUN
Kurtuluş Savaşı'nın başladığı şehir. Ordu müfettişi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığında, İngiliz askerleri Samsun ve Merzifon dâhil bölgede önemli bir askeri güçtü. On sekiz arkadaşıyla birlikte kente gelir gelmez Rum çeteleriyle mücadeleye başlayan Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra yaptığı bir konuşmada Samsun'u şöyle anlattı: Ben Samsun'u ve Samsun halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinden okuduğum vatanseverlik ve fedakarlık; ümit ve tasavvurlarını olumlu bir inanca götürmeye yetmişti.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
26. SAFRANBOLU
Geleneksel Türk yaşamının özelliklerini kent ölçeğinde yansıtan örnek kent. Safranbolu, adını kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran bitkisinden alan kentte 2 binin üzerinde tarihi eser var.
27. ERZURUM
Urartu'lardan Cumhuriyet Türkiye'sine tüm kültürleri eserleri buluşturan kentin halkı, milli mücadeleden önce işgale karşı direnişe geçmişti. Samsun'a çıktıktan bir süre sonra Kazım Karabekir ve arkadaşlarıyla görüşmek için Erzurum'a giden Mustafa Kemal Paşa, İstanbul hükümeti'nin kendisini görevden aldığını burada öğrendi. Çevre illerden gelen temsilcilerle birlikte Erzurum Kongresi toplandı. Kazım Karabekir ve Ali Fuat Cebesoy'un komutasındaki kolordular, Mustafa Kemal Paşa'ya katıldılar.
28. HARBİYE
Osmanlı'da modernizmin simgesi olan İstanbul semti. Peyami Safa'nın Fatih Harbiye romanında, Fatih eski ve geleneksel olanı, Harbiye yeni ve dejenere olanı temsil eder. Hilton'u, Askeri müzesi, bir yanı Taksim'e öbür yanı Nişantaşı'na açılan kapısıyla hâlâ yeni ve eski arasında.
29. KAHRAMANMARAŞ
Fransızlar kenti 1919'da işgal ettiler. Bir süre sonra Fransız askerleri, kadınları tacize başladılar. Bir olay sırasında, sütçü dükkanında olayı seyreden Sütçü İmam, sedef kakmalı tabancasını ateşleyerek olaya müdahale eder. Bu Türk İstiklal mücadelesinin ilk kıvılcımıdır. 22 gün süren işgalden sonra Maraş, halkın kazma kürekli mücadelesiyle bağımsızlığına kavuştu.
30. BİRİNCİ MECLİS
1915'te İttihat Terakki Kulüp binası olarak kurulan yer, 23 Nisan 1920'de ilk Meclis binası olarak kullanıldı. Burası yeni Türk Devleti'nin Kurucu Meclis'i olarak kabul edilir.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
31. SİVAS
Mustafa Kemal'in Ankara'dan önceki durağı, Milli Mücadele kararlarının alındığı, Türk milletinin tek vücut olduğu Kongre'nin toplandığı kent (4 Eylül 1919). Kent, Pir Sultan Abdal Derneği'nin 1993'te düzenlediği şenlikte ise, şenliğe katılan aydınların kaldığı Madımak Oteli'nin yakılmasıyla bir katliama sahne oldu.
32. GAZİANTEP
Kurtuluş Savaşı'nda direnişin, kahramanlık ve fedakarlığın simgesi oldu. İngilizler ve Fransızların kuşattığı kent, kurtuluş destanını yazarken 7 bin şehit verdi, kent aç kaldı, 10 bin evden 8 bini yıkıldı.
33. AMASYA
Manisa gibi şehzadelerin yetiştirildiği, vali olarak bulundukları kent. II. Murat ve Yavuz Sultan Selim'in doğduğu kent. Kardeş kavgalarına tanık oldu: II. Beyazıt'ın oğlu Ahmet, Selim'le taht kavgasına giriştiğinde Amasya Valisi'ydi. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ilk günlerinde Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi'ni burada hazırladı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti temsilcileriyle İstanbul hükümeti temsilcileri arasındaki görüşmeler bu kentte yapıldı.
34. KOCAELİ
Milli Mücadele'ye katılmak için İstanbul'dan Anadolu'ya geçenlere kucak açan kent. İstanbul'dan kaçırılan silahların sevkıyatı, Kocaeli, Karakol teşkilatının desteğiyle oldu.
35. DUMLUPINAR
Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1924'te yaptığı konuşmada Dumlupınar'ı şöyle anlatır: Efendiler, Dumlupınar meydan muharebesi ve onun son safhası olan bu 30 Ağustos muharebesi Türk tarihinin en mühim bir dönüm noktasını teşkil eder. Tarihi millimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk milletinin burada elde ettiği zafer kadar neticei katiyeli ve bütün tarihe, yalnız bizim tarihimize değil, cihan tarihine yeni cereyan vermekte kati tesirli bir meydan muharebesi hatırlamıyorum. Lozan ve Atatürk Devrimleri'nin kapısı, Türkiye'yi Türkiye yapan en önemli yerlerden biri.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
36. URFA
Peygamberler şehri, uygarlığın doğduğu kent. Bir efsaneye göre, Nuh tufanından sonraki ilk yerleşim yeri. Urfa'nın ileri gelenleri, işgalin ilk günlerinde İngilizlere karşı direniş yemini ettiler. Bu gruba daha sonra on ikiler adı verildi. Daha sonra Fransızlara teslim edilen kentte direniş sürdü. Urfalılar, 1920 baharında kenti işgalden kurtardılar.
37. MUDANYA
Osman Bey zamanında Osmanlı topraklarına katılan Mudanya, Kurtuluş Savaşı'nda kısa süreli olarak önce İngiliz, daha sonra Yunanistan'ın işgaliyle karşılaştı. Türk-Yunan Savaşı resmen 11 Ekim 1922'de Mudanya'da imzalanan mütarekeyle sona erdi.
38. KAYSERİ
Anadolu'nun en eski yerleşim yeri. Bilinen en eski dönemlerden bu yana ticaret merkezi olan kent, Cumhuriyet'ten sonra hızla sanayileşti, Sümerbank Dokuma Fabrikası, Tayyare Fabrikası, Anatamir Bakım Fabrikası, Askeri Dikim Evi kuruldu.
39. ÇUKUROVA
Türkiye'nin en büyük delta ovası, pamuk ambarı, Torosların aşağısı. Yaşar Kemal, Yılmaz Güney gibi değerleri yetiştiren topraklar.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
40. MARDİN
Bilinen tarihi 3000 yıl öncesine dayanan, tüm kültürlerin, dinlerin kaynaştığı büyülü kent. Mezopotamya'ya açılan balkon. Fransız komutanın şehre geleceği gün tepelere çadırlar kurup, soba boruları yerleştirdiler ve askeri birlikler bulunduğu izlenimini yarattılar. Bu sayede Mardin, kan akıtılmadan geri alındı.
41. KIZILÇULLU
Köy enstitülerinin başladığı yer. İzmir'in Buca ilçesinde yer alan Şirinyer'in eski adı. İzmir Amerikan Koleji, Kızılçullu Köy Enstitüsü'ne dönüşmüştü.
Hıdırellez günü, Kızılçullu yolu
Beni herkes severdi çocukluğumda
Arabacı yanına oturtur
Kırbacı bana verirdi.
Ben Fıtnat Hanım'ın oğlu,
Zayıf bir kızı severdim
Gözlerinin içi gülerdi.
Hıdırellez güneşi,
Beraber tırmanmadık mı ağaçlara?
Siz kanatmadınız mı ellerimi
Elma çiçekleri?
Necati Cumalı (1943)
42. KIZILDERE (NİKSAR)
30 Mart 1972'de, sol hareketin öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ın idamlarını önlemek için Amerikalı teknisyenleri kaçıran Mahir Çayan ve arkadaşları, saklandıkları kerpiç evde kuşatıldılar. Çatışmalarda, aralarında Mahir Çayan'ın da olduğu 13 kişi öldü.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
43. ANITKABİR
Tarihçi Orhan Koloğlu, Anıtkabir'i şöyle tanımlıyor: Türk'ü ve Türkiye'yi yok olmaktan kurtaran, 'Numarasız Cumhuriyet'i kuranın yattığı yer. Anıttepe'de bulunan anıt mezarın genel mimarisi, Türk mimarlığında 1940-1950 arasındaki 'II. Ulusal Mimarlık Dönemi' olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır. Bu dönemde daha çok anıtsal yönü ağır basan, simetriye önem veren, kesme taş malzemenin kullanıldığı binalar yapıldı.
44. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
Temel işlevi, tartışma ve değerlendirme ortamında yasa yapmak ve yürütmeyi denetlemek. Ankara Bakanlıklar semtindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üyeleri, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler. Tarihçi Orhan Koloğlu TBMM'nin Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesine bağlı olarak 1990 ve 2004 Irak tezkerelerini reddettiği için Türkiye'yi Türkiye yapan yer olduğunu söylüyor.
45. MÜLKİYE
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi. 1859'da İstanbul'da kurulan okul, 1936'da Atatürk'ün isteğiyle Ankara'ya taşındı. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca önemli devlet adamları, diplomatlar yetiştiren okulun birçok tanınmış mezunu arasında, Hikmet Çetin, Hasan Cemal, Mümtaz Soysal, Abdülkadir Aksu, Murat Karayalçın, Abdüllatif Şener, Hasan Celal Güzel, Uluç Gürkan, Nuri Çolakoğlu, Ünsal Oskay, Güngör Uras, İlber Ortaylı, Mehmet Şevket Eygi, Sadun Aren ve Altan Öymen yer alıyor. Önce Mülkiye sonra Türkiye sözü önce Mülkiye'yi bitirip sonra Türkiye'nin her tarafına yayılıp görev yapmak anlamını taşıyor.
46. ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Üniversite sınavını en yüksek puanla kazanan bin öğrencinin üçte biri ODTÜ'lü olmayı tercih ediyor. 1956'da kurulan üniversite, Türkiye'de 60'lı yıllardan 80'li yıllara kadar sol açılımın kalesi oldu. 1969'da İstanbul Beyazıt Meydanı'nda polis kurşunuyla vurulan Taylan Özgür, 1972'de öğrenci lideri Deniz Gezmiş'le birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 1971'de Nurhak dağlarında öldürülen Sinan Cemgil ODTÜ'lüydü.
Türkiye'yi Türkiye yapan 50 yer...
47. İSTANBUL BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ
İki kıtayı birbirine bağlama hayali, çok eskilere dayanıyor. İlk boğaz geçişini İskit seferine çıkan Pers Kralı Darius, M.Ö. 511 yılında gemileri yan yana dizerek gerçekleştirdi. Boğaziçi Köprüsü Cumhuriyet'in 50. yılında, 1973'te açıldı. On beş yıl sonra ikincisi açıldı, şimdi üçüncüsünün yapılması planlanıyor. Bu yıl renk değiştirebilen armatürlerle ışıklandırıldı.
48. AKM
İstanbul'un opera, bale, konser, tiyatro ve kongre merkezi. Temeli 1946'da atıldı, ancak 1969 yılında açılabildi. Yangın geçirdi, tamir edildi, yeniden açıldı, şimdi yıkılması gündemde.
49. YASSIADA
Türkiye tarihinin acı sayfalarından biri, Roma İmparatorluğu döneminden beri sürgün yeri olarak kullanılan bu 740 metre boyundaki küçük Marmara Adası'nda yazıldı. 27 Mayıs 1960'ta yapılan müdahaleyle tutuklanan Başbakan Adnan Menderes, Demokrat Parti mensupları burada yargılandılar. Yargılamalar sonucu Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildiler.
50. ZİNCİRBOZAN
Çanakkale'deki askeri tesisler. 12 Eylül sonrasında, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Deniz Baykal'ın da aralarında olduğu 16 siyasetçi burada dört ay zorunlu ikamete tabi tutuldular
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
Alıntı:Bak sen üniversiteme
bLaCk_jaCkaL :
46. ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Üniversite sınavını en yüksek puanla kazanan bin öğrencinin üçte biri ODTÜ'lü olmayı tercih ediyor. 1956'da kurulan üniversite, Türkiye'de 60'lı yıllardan 80'li yıllara kadar sol açılımın kalesi oldu. 1969'da İstanbul Beyazıt Meydanı'nda polis kurşunuyla vurulan Taylan Özgür, 1972'de öğrenci lideri Deniz Gezmiş'le birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 1971'de Nurhak dağlarında öldürülen Sinan Cemgil ODTÜ'lüydü.
Bu güzel paylaşım için teşekkürler.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu