> 1 <
bLaCk_jaCkaL
Yüzbaşı
1397 ileti
Yer: 58 Vatan 16 Mekan
İş: Öğrenci
Kayıt: 30-09-2007 10:40
İş: Öğrenci
Kayıt: 30-09-2007 10:40
Kırık Link Bildir! #270139 02-11-2007 10:59 GMT-1 saat
AA
Güncelleme: 20:50 ET 28 Mayıs 2005 CumartesiAdana - Doç. Dr. Meltem Demirkıran, 40-70 yaşları arasında ve erkeklerde daha sık görülen parkinsonun en önemli belirtisinin titreme olduğunu vurguladı. Demirkıran, ileri süreçte vücudun öne ve yana eğik bir şekil alarak yürüme güçlüğü çekilmesine yolaçan hastalığın kesin tedavisinin bulunmadığını ancak yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak tedavilerin yapılabildiğini ifade etti.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Demirkıran, dünyada 50 yaşın altında 100 binde 50 kişide görülen hastalığın, 70 yaş üzerindeki sıklık oranının ise 3 bine kadar ulaştığını, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Demirkıran, dünyada artış göster parkinson hastalığıyla ilgili Türkiye'de görülme sıklığı ile ilgili yapılmış herhangi bir araştırmasının bulunmadığını belirterek, şunları söyledi: Parkinson, sinsice ilerler. Beyindeki bazı hücrelerin hasarlanması ve eksilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hasarlanma sonucu beyinde dopamin adı verilen maddenin eksikliği söz konusu olur. Bu maddenin azalmasına bağlı olarak kişinin hareket işlevleri etkilenir ve hastalık belirtileri ortaya çıkar.
TİTREMEYE DİKKAT
Demirkıran, hastalığın nedeninin kesin olarak bilinmemesine rağmen normal yaşlanma sürecinin, çevresel faktörlerin ve kısmen kalıtımın etkisinin olabileceğinin tartışıldığını anlattı. Hastalık açısından ileriki yaş gruplarında riskin arttığına dikkati çeken Demirkıran, şöyle devam etti:
Parkinson sıklıkla 40-70 yaşları arasında görülmektedir. Nadiren 30-40 yaş arasında rastlanan vakalar da vardır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık olabilir. Belirtileri uzun bir süreçte ortaya çıkar ve hastalık genelde yavaş ilerler. Genellikle vücudun tek tarafında titreme ile başlar. Bu titreme, ellerde istirahat halinde ortaya çıkar, iş yaparken kaybolur. Bazan ayaklar, çene ve dudakta da titreme olur. Ancak her titremesi olan kişi Parkinson hastası değildir. Hastalığın ilerlemesi ile vücutta değişmeler olur ve vücut bazen öne, bazen de hem öne hem de yana eğik bir şekil alır. Yürüme güçlüğü, düşmelere sebep olabilir. Zamanla ağızdan salya akması, yutkunma güçlüğü, unutkanlık, kabızlık, aşırı terleme, kas krampları, tansiyon düşüklüğü, depresyon, uyku bozuklukları gibi ek belirtiler olabilir.
Demirkıran, parkinson hastalığının kesin tedavisinin henüz bulunmadığını, ancak yaşam kalitesini yükselterek, başkalarına bağımlı hale gelmeden yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olacak tedavilerin yapılabildiğini sözlerine ekledi.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu