Başbakan Erdoğan konuşmasında şu açıklamaları yaptı:
Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ciddi bir dönemden geçiyor.
Türkiye'nin tarih boyunca sahip olduğu jeostratejik konum bugün artan bir dönemle devam ediyor. Türkiye zor bir bölgede istikrar adasıdır. Daha iyi bir dünya gerçekleştirilmesi için mücadele ediyoruz.
Türkiye Avrupa ile ordadoğu arasında köprü vazifesi görüyoruz.
Medeniyetler İttifakı'nda İspanya Başbakanı ile ortak görev yürütüyoruz. Riskleri fırsata çevirmek için çok boyutlu bir politika yürütmemiz gerekiyor. Türkiye hem bölgesinde hem de dünyada çok önemli bir görev üstleniyoruz.
Türkiye'nin istikrarı kafkasya, ortaasya ortadoğu ve AB için son derece önem arzetmektedir.
Türkiye'nin medeniyetlerin uzlaşması için çok büyük rol üstlenmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması ile bu bölgede 24 ülke çıkmıştır. Türkiye'nin bu bölgede ortak tarihi ortak kültürü ve ortak inançları vardır. Türkiye, bu bölge içinde demokrasi ve laikliği benimsemiş AB ile ilişşisini yürüten tek ülkedir. Bu açıdan önemli bir konumu vardır.
Gerek AB ülkeleri gerek ABD bu bölge ile temas kurmak istiyorsa Türkiye ile ilişkilerini sağlamlaştırmak durumundadır.
Türkiye ile ABD yıllardır ortak politikalar üretmiş ve birlikte çalışmıştır. Bugün bazı sorunlar yaşınıyor olsa da bu sorunların aşılması konusunda ortak mutabakat sağlanmasında iki ülke içinde çok önemlidir.
Bugün görüşülen iki önemli konu;
Biri sözde ermeni soykırımı iddialarına Temsilciler Meclisi'nde onaylanması ve Kuzey Irak'taki terör hareketidir.
Türkiye rencide edlmiştir
ABD'nin Temsilciler Meclisi'nin böyle bir tasarıyı onaylaması Türkiye'yi rencide etmiştir. ABD yönetiminin bunun onaylanmaması için gönderdiği mektubu ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılıyoruz. ABD yönetiminin bu konuda gösterdiği sağduyuyu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu durumu ABD başkanına ilettim. Ermeni iddaları ne tarihi ne de hukuki zeminde kanıtlanabilmiş değildir.
2005 yılında benim Koçaryan'a yazdığım mektupta ortak tarih komisyonu kurulması önerisinde bulundum. Arşivlerde olan belgeleri açmayı önerdim.
Türkiye bölgesinde barış için en büyük gayreti gösterirken Türkiye'nin böyle bir teröre maruz kalması ve Türkiye'ye dost olan ülkelerin buna kayıtsız kalması beklenemez.
Türkiye'nin terör konusunda uluslararası alanda teröre karşı her türlü desteği verirken Türkiye'ye yakın olan dostların terörstleri koruyucu tavır takınmaları ve terör konusunda bize yeterince yardım yapmamalarını kabul edilir bir tavır değildir.
Irak'a komşu ülkeler toplantısında önemli kararlar alındı. Sekreteryanın kurulması kararı da alındı. Bu toplantıda teröre karşı ortak tavır için adımlar atıldı. 26 Ekim'de Ankara'da Irak heyeti ile görüşmeler yapıldı. Kuzey Irak'tan temsilcilerin de olduğu heyetle bakanlar ve heyetler olarak görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler Irak'taki istikrarla birlikte teröre yönelik görüşmlerdi Bu sorunun nihayi olarak sona erdirilmesi konusunun akıllarda tutulması gerekir.
Ulusal çıkarlarımızı bir takım hesaplara heba etmemizi bizden kimse beklemesin. türkiyenin bir takım önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamıştır. Türkiye'nin PKK terörüne son verecek kesin adımların atılmasını beklemiştir. Türkiye gerekli adımları atmış ve gerektiğinde de atacaktır.
Türkiye bölücü terörün sona erdilmesi konusunda uluslararası hak olarak bize verilen hakkımızı kullanma noktasına gelmiştir ve bunu kullanacağız. Bu yetkiyi de Meclisimiz bize vermiştir. Bu yetki de Meclis'te çok büyük bir oy çoğunluğu ile almıştır. Türk halkı bu konuda derin bir infial ve beklenti içindedir.
El-Kaide terörist de PKK neden asi?
Türkiye dünyanın değişik bölgelerinde barış için nasıl adım attı ise bu konuda da gerekli adımları atabiliriz. PKK'ya karşı meşru davamızda gerekli yardımı bekliyoruz. PKK kamplarının dağıtılması, lojistik desteğin verilmesi, terör örgütünün gerek Türkiye gerek, başka ülkelerdeki yapılanmasını engelleyici gerek silahlanması gerek uyuşturuccu gerek patlayıcıların imhasına varıncaya kadar yok edilmesi için gerekli hassasiyet gösterilecektir.
El Kaide'den olduğu zaman terörist, ama PKK'dan olduğu zaman asi. Ne yazıkki bu ifadeler ABD medyasında böyle kullanılıyor. O zaman teröristin terörizmin tanımını yapsınlar bizde ne olduğunu bilelim.
Şu ana kadar yapılan tarıvları samimi bulmuyoruz.
Bugün terörist unsurlar sadece ulusal sınırlar içinde kalmıyor. Bunun en belirgin örneği de 11 Eylül olayıdır. Bu sadece bu eylem değil Avrupa ve ABD gençliğinin zehirlenmesi yine terörist faaliyetler içindedir. PKK mutlaka bunun hesabını verecektir. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyenleri de bu yılan bir gün sokacaktır. Ben onların da canı yansın istemiyorum. Terörün bu yüzünü görmeyenler yarın bu sorunla karşılaştıklarında çok geç olacaktır. Bu nedenle gerek ABD ve gerek AB'den tam katkı bekliyoruz.