> 1 <
FuRKaN216
Albay
7836 ileti
Yer: lere tükürmeyin tükürülcek o kadar surat varken:D
İş: de bu benim profilim:)
Kayıt: 13-12-2006 18:56
İş: de bu benim profilim:)
Kayıt: 13-12-2006 18:56
Kırık Link Bildir! #272432 10-11-2007 11:24 GMT-1 saat
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaptığı terör ve Kürt sorunu konulu araştırmalardan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Araştırmaya katılanların ezici çoğunlu DTP'nin kendilerini temsil etmediğini düşünürken, PKK'yı terör örgütü olarak görenlerin oranı yüzde 52.1 oldu.
Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Hakkari, Bitlis, Muş, Van, Tunceli, Bingöl ve Ağrı'da 1 - 3 Kasım tarihleri arasında bin 79 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya katılanlara kendilerini nasıl tanımladıkları, hayatlarından memnun olup olmadıkları, PKK'ya bakışları, sınır ötesi operasyonla ilgili görüşleri ve siyasi tercihleri soruldu.
TERÖR İKİNCİ SORUN
Araştırmada çarpıcı sonuçlardan biri Türkiye'nin gündemini aylardır işgal eden terör konusunun bölgede işsizlikten sonra önemli bir sorun olarak görülmesi. Ankete katılanlardan yüzde 41. 9'u, işsizliği en önemli sorun olarak görürken, terör yüzde 14.7 ile ikinci sırayı, ekonomik geri kalmışlık ise yüzde 10.9 ile üçüncü sırayı aldı. Araştırmadan diğer çarpıcı başlıklar şöyle:
Parti PKK'ya terör örgütü demeli
Araştırmaya katılanlar DTP'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesi gerektiğine inanıyor. "DTP'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesi gerektiği görüşüne katılıyor musunuz?" sorusunu 'Evet' diye cevaplayanların oranı yüzde 52.5 oldu. Hayır diyenler 29.4'te kaldı.
AK Parti çözümde başarılı
AK Parti Kürt sorununa bir çozüm arayışında mı? sorusuna katılımcıların yüzde 64.5'i 'evet' cevabını verdi. AK Parti'nin bu sorunu çözeceğine inananların oranı ise yüzde 60 oldu. Katılımcıların yüzde 57.9'u AK Parti hükümetinin terör politikalarını yeterli gördüğünü ifade ederken, terörün önlenememesinin nedenleri arasında işsizlik ilk sırada yer aldı.
Kürtlere ayrımcılık yok
"Son saldırılarla birlikte Kürtlere karşı bir ayrımcılığın yaşanacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 64.7'si "hayır, yaşanmaz" yanıtını verdi. Yüzde 12.9'u 'kısmen' 15.3 ise 'evet' cevabını verdi.
ASKER EĞİTİMLİ DEĞİL
"Saldırılarda askerlerin büyük kayıplar vermesini neye bağlıyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplarda ilk sırayı yüzde 20.9 ile askeri eğitimin yeterli olmaması seçeneği aldı.
Operasyonun Türkiye ile Amerika arasında bir çatışmaya yol açıp açmayacağına ilişkin soruya verilen cevapların yüzde 42.7'si "hayır, hiçbir zaman olmaz" oldu.
Kürt-Türk çatışmaz
Bölge halkı sınır ötesi bir operasyonun Türk-Kürt çatışmasına yol açacağına inanmıyor. Operasyon sonucunda Türk-Kürt çatışması olmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 49.2, "evet, kesinlikle olur" diyenlerin oranı ise sadece yüzde 25.5.
Demokratik Toplum Partisi'nin Kürtleri temsil ettiğini düşünüyor musunuz?
DTP'nin Kürtleri temsil edip etmediği sorusuna 'evet' diyenler yüzde 38.6'da kalırken, Hiç temsil etmiyor diyenlerin oranı yüzde 35.1 oldu. Yeterince temsil etmiyor diyenlerin oranı ise yüzde 10.2. DTP'nin Kürtleri temsil etmediğini düşünenlerin oranı ise toplamda yüzde 45.3'ü buldu.
KENDİLERİNİ 'SAĞ'DA GÖRÜYORLAR
Katılımcıların çoğunluğu kendilerini siyasi yelpazenin sağında görürken, hayatından memnun olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 53.8 çıktı.
EVDE KÜRTÇE KONUŞUYORUZ: % 52.8
"Evinizde, ailenizde Türkçe dışında ana dil olarak hangi diller konuşuluyor?" sorusuna verilen yanıtlarda Kürtçe cevabı yüzde 52.8 ile ilk sırayı aldı. Yalnız Türkçe diyenlerin oranı yüzde 33.2, Arapça diyenlerin oranı yüzde 13.5 oldu.
Operasyon yapılmalı ama çözüm getirmez
PKK terörünü önlemek için Kuzey Irak'a yapılacak bir askeri operasyona bölge halkı "evet" dedi. "Türkiye Kuzey Irak'a bir operasyon düzenlemeli midir?" sorusuna verilen cevaplar içinde ilk sırayı yüzde 51.5 ile "evet, düzenlemelidir" seçeneği aldı. Buna karşılık askeri operasyonun teröre karşı çözüm olacağına katılımcıların yüzde 40.1'i inanmadığını söyledi.
Muhtemel bir sınır ötesi operasyonda Türkiye'nin hedefinin ne olması gerektiği sorusuna verilen cevaplar ise şaşırttı. Soruya katılımcıların yüzde 44.8'lik çoğunluğu "sadece PKK'lı teröristler" cevabını verirken, ikinci sırada yüzde 32.3 ile "Kuzey Irak Kürt yönetimi ile PKK'lı teröristler" seçeneği yeraldı.
Barzani hedef alınmalı mı?
"Barzani ve Kuzey Irak Kürtlerinin PKK'yı koruyup desteklediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcılar 'evet' cevabını verdi. Sınır ötesi operasyonda da teröristler kadar Barzani'nin hedef alınması gerektiğini düşünüyor. "PKK'ya desteği kesmek için operasyonlar Barzani'ye karşı da yapılmalı mı?" sorusuna "evet katılıyorum" cevabını verenlerin oranı yüzde 45.8, "hayır, katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 36.2 çıktı.
Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulsa gitmem: % 99
Ankette Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulduğunda yaşamak için oraya gitmeyi düşünenlerin oranı sadece yüzde 1 çıktı.
"Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasını nasıl karşılarsınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 64.5'i "olumsuz" cevabını verdi.
Katılımcılara siyasi tercihleri de soruldu. Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna verilen cevaplarda ilk sırayı AK Parti yüzde 68.3 ile aldı.
Katılımcıların en çok beğendiği devlet adamı ise yüzde 59.9 ile Başbakan Erdoğan olurken onu yüzde 13.3'le Cumhurbaşkanı Gül izledi.
Muhatap alınmasınlar
Araştırmada Kuzey Irak yönetiminin PKK'ya desteğini kesmek için Türkiye'nin, Barzani ve Talabani'yi muhatap kabul edip görüşmesine katılımcıların yüzde 44.8 ile "hayır" dedi.
(Yeni Şafak)
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu