Kırık Link Bildir! #276137 11-12-2007 19:55 GMT-1 saat
Erdoğan'ın teröre bulaşmamış gençlere yaptığı "eve dön" çağrısına muhalefetteki CHP ve MHP tepkili. Ancak iki partinin de benzer düzen-lemeler yaptığı ortaya çıktı. Hem de 2'şer kez..
Ömer Şahin'in haberi
Şu ana kadar çıkarılan 8 adet pişmanlık yasasının 2'si DYP-SHP (CHP) koalisyonu döneminde çıktı. Diğer 2'sine de Ecevit'in başbakanlığını yaptığı DSP-MHP-ANAP koalisyonunda imza atıldı.
Hükümet, terör örgütüne katılımı azaltmak ve teröre karışmayan gençleri topluma kazandırmak için yasal çalışma hazırlığında. Genelkurmay ile ortaklaşa yürütülen projeyi duyuran; ancak ayrıntı vermeyen Başbakan Erdoğan, yeni bir pişmanlık yasası çıkarılabileceği sinyalini verdi. PKK'yı çökertmeyi hedefleyen bu düzenleme konusunda CHP ve MHP kaygılı. Baykal ile Bahçeli, bu düzenlemenin terör örgütü ile pazarlık anlamına geleceğini ve hiçbir fayda sağlamayacağını savunuyor. Başbakan Erdoğan'ın hedefini "Ananızın, babanızın yanına, evinize dönün." diyerek özetlediği düzenlemeler PKK'nın eylemlere başladığı 1983 yılından beri sürekli gündemde. Fayda sağlayıp sağlamadığı tartışma konusu olan pişmanlık yasalarının altında neredeyse işbaşına gelen bütün hükümetlerin imzası var. Son 25 yıla damgasını vuran ANAP, DYP, SHP, CHP, MHP, DSP ve AK Parti hükümetleri gençleri kazanabilme umuduyla bu yola başvurdu.
2002'den bugüne tek başına iktidarda olan AK Parti, 27 Eylül 2003'te pişmanlık yasası çıkardı. AK Parti iktidarı döneminde bir de "etkin pişmanlık" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklik yapıldı. Halk arasında "Pişmanlık, Topluma Kazandırma" olarak bilinen düzenlemelere ilişkin ilk adımı merhum Turgut Özal attı. İlk pişmanlık yasası da Özal'ın başbakan olduğu 1985 yılında çıkarıldı. ANAP hükümeti, 1988 yılında bir yasa daha çıkarma gereği duydu. Özal, Köşk'e çıkınca başbakan olan Yıldırım Akbulut döneminde ANAP hükümetinin üçüncü pişmanlık yasası hayata geçirildi. ANAP'ın muhalefete düştüğü dönemde de pişmanlık yasaları çıkarıldı. Süleyman Demirel ve merhum Erdal İnönü'nün başbakan ve yardımcısı olarak görev yaptığı DYP-SHP hükümeti, benzer adımlar attı. Demirel'in "Kürt realitesini tanıyoruz." sözünden sonra 1992 yılında Pişmanlık Yasası çıkarıldı. Özal'ın vefatı ile Demirel Köşk'e çıkınca İnönü siyasetten çekildi. DYP-SHP koalisyonu Tansu Çiller'in başbakanlığında yoluna devam etti. İnönü'den sonra SHP'nin başına Murat Karayalçın geçti. SHP ile CHP birleşince Deniz Baykal, Hikmet Çetin'den parti liderliğini devraldı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı. DYP-CHP koalisyonu, 28 Şubat 1995 tarihinde Pişmanlık Yasası çıkardı. DYP-SHP (CHP) koalisyonuna merhum Alparslan Türkeş'in liderliğindeki MHP dışarıdan destek verdi. MHP, o dönemde bu yasal düzenlemelere karşı çıkmadı.
Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının da rüzgârıyla 1999 seçimlerinde DSP ve MHP ilk iki sırayı paylaştı. Ecevit başbakanlığında kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz başbakan yardımcıları olarak görev yaptı. Koalisyon hükümeti, 26 Haziran 1999 ve 24 Şubat 2000 tarihlerinde iki adet pişmanlık kanunu çıkardı. MHP'den İçel milletvekili Ali Güngör ve Kahramanmaraş milletvekili Edip Özbaş dışındaki isimler bu düzenlemelere 'evet' oyu verdi. Yasanın görüşülmesi sırasında kürsüye çıkan MHP Kilis Milletvekili Mehmet Nacar, şu savunmayı yaptı: "... Toplumda Pişmanlık Yasası olarak bilinen, tüm dünya ülkelerinde de, teröre muhatap olan ülkelerde de uygulama alanı bulan pişmanlık yasaları, terör örgütlerinin çökertilmesi, etkisinin azaltılması için bir yol olarak önerilmektedir... Bu yasa, bu yönünün dışında, dağılmaya yüz tutmuş ve çökme aşamasına gelmiş örgüte son darbeyi vurmak için en büyük fırsattır..."
Zaman