> 1 <
by-karabela
Onbaşı
86 ileti
Yer: Sakarya
İş: Bilgisayar Teknik Servis & Satış
Kayıt: 24-04-2008 12:32
İş: Bilgisayar Teknik Servis & Satış
Kayıt: 24-04-2008 12:32
Kırık Link Bildir! #299277 06-05-2008 20:03 GMT-1 saat
....................
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargı bağımsızlığının demokrasinin vazgeçilmez bir kuralı olduğunu ifade ederek, İleri ülkelerde olduğu gibi yargı bağımsızlığının demokratik bir sistemde tam olarak uygulanması gerekiyor dedi.
Türkiye Noterler Birliğinin Noterler Günü kutlaması için KKTC'ye gelen Gerçeker, yaptığı açıklamada, yargı sisteminin, iş yükünden kaynaklanan sıkıntıları olduğuna işaret ederek, Yargıtaya bir yılda 1 milyonun üzerinde dosya geldiğini söyledi.
Gerçeker, Yargı sisteminin, özellikle iş yükünden kaynaklanan çok fazla sıkıntıları var. Yargıtaya gelen dosya sayısı, bir yıl içinde 1 milyonun üzerinde, yani bu korkunç bir rakam, belki dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir rakam, ondan kaynaklanan birtakım sıkıntılarımız var. Ne gibi çareler bulabiliriz diye onun çarelerini arıyoruz diye konuştu.
Gündemlerinde istinaf mahkemeleri, yani bölge adliye mahkemelerinin kurulmasının da bulunduğunu belirten Yargıtay Başkanı Gerçeker, ilgili yasanın çıktığını, ara mahkemelerin kuruluş aşamasında olduğunu söyledi.
YARGI BAĞISIZLIĞI
Yargı bağımsızlığıyla ilgili birtakım tartışmalar ve değerlendirmeler olduğunu, Anayasa değişikliğinin de gündemde yer aldığını kaydeden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker şunları söyledi:
Tabii ileri ülkelerde olduğu gibi yargı bağımsızlığının demokratik bir sistemde tam olarak uygulanması gerekiyor. Biz de tabii bunun için gereken şeyleri söylüyoruz, ortaya koyuyoruz. Yargı bağımsızlığı demokrasinin vazgeçilmez bir kuralı. Sonuçta tabii bütün toplumun teminatı, güveni yargının iyi çalışmasından kaynaklanıyor. Yargı iyi çalışmazsa, yargıya güven olmazsa, tabii toplumdaki düzen de, sistem de her zaman belli bir risk altındadır.
Anayasal sistemde güçler ayrılığı sisteminin benimsendiğini, yani yasama, yürütme ve yargının ayrı ayrı üç güç olduğunu anlatan Gerçeker, şöyle devam etti:
Bunlar, anayasal sistemimize göre birbirinden tamamen bağımsız olarak görev yaparlar. Ne yasama yargıya hükmedebilir, ne yürütme yargıya hükmedebilir, ne yargı yasamanın, yürütmenin yetkilerini kullanabilir. Sonuçta bunlar birbirini tamamlayan müesseselerdir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin sağlıklı olabilmesi için, mutlaka yargı bağımsızlığının olması gerekir. Yani bağımsız bir yargıda, yürütmenin, yani hükümetin etkisi olmaması lazım.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu