> 1 <
Kırık Link Bildir! #299320 07-05-2008 08:58 GMT-1 saat
Gazi Üniversitesi ile TÜTAV tarafından G.Ü. Rektörlük binasında düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın da katıldığı sempozyumu izlemek isteyen türbanlı bir öğrenci, peruk takarak içeriye girebildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, insanlığın ilk ayak izlerinin Anadolu topraklarında bulmanın mümkün olduğunu söyledi.
Günay, Gazi Üniversitesi ve Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) tarafından düzenlenen ''Türklerin ve Anadolu'nun Dünya Uygarlık Tarihindeki Yeri Uluslararası Sempozyumu''nun Gazi Üniversitesi Rektörlük binası Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen açılış törenine katıldı.
Anadolu'nun dünya uygarlığı için çok önemli olduğunu ifade eden Günay, ''Çünkü Anadolu, insanın yaşamasına, kendisini geliştirmesine en uygun dünya parçalarından biridir. İnsanlığın ilk ayak izlerini Anadolu topraklarında bulmak mümkündür'' diye konuştu.
Günay, Anadolu topraklarında yaşayan çok çeşitli uygarlıkların izlerinin bugünlere kadar geldiğini, bu topraklara yerleşen Türklerin de bu izleri kendi kültürleriyle yoğurarak gittikleri diğer coğrafyalara taşıdıklarını anlattı. Günay, merkezi devlet geleneğinin de Anadolu topraklarına Türklerle geldiğini kaydetti.
Gazi Üniversitesi ve TÜTAV'ın çok değerli bir çalışmaya ev sahipliği yaptığını dile getiren Günay, sempozyum kapsamındaki bildirilerin kitap haline getirilerek gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da Türklerin, Anadolu ve dünya uygarlığına katkılarının açık olduğunu, ancak bunu dünyaya en iyi şekilde yansıtmak gerektiğini söyledi. Türklerin oluşturduğu kültürel sentezlerin dünyada iyi algılanamadığını ya da doğru yansıtılmadığını ifade eden Yamaç, tarih yazımının değiştiğini savundu. Tarihçilerin çalışmalarında yan etkilerde kalmaması gerektiğini vurgulayan Yamaç, objektifliğin önemine değindi.
TÜTAV Başkanı Dr. Kemal Baytaş ise vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türklerin değişik coğrafyalara bıraktıkları izleri araştırdıklarını bu kapsamda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara destek verdiklerini anlatan Baytaş, Gazi Üniversitesi ile ortak düzenledikleri bu sempozyumdaki bildirilerin bir kitap haline getirileceğini bildirdi.
Sempozyumun Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. İsmail Parlatır da 3 gün sürecek uluslararası sempozyumun amacı ve sunulacak bildiriler hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun Prof. Dr. Ahmet Mumcu başkanlığındaki ilk oturumuna geçildi. Oturumda Prof. Dr. Halil İnalcık ''Anadolu'da Kültür ve Medeniyet Tarihine Bir Bakış: Tekstil Sanayi'' konulu bir konuşma yaptı.
AA
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu