> 1 <
Kırık Link Bildir! #304215 07-06-2008 08:11 GMT-1 saat
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, çocukların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirttiler.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, çocuk sağlığını tehdit eden tehlikelere karşı anne ve babaları uyaran uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının en çok çocukları etkilediğine dikkat çektiler. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte çocukların bunalım geçirebileceğine değinen uzmanlar, anne ve babaların sıcak havalara karşı çocuklarının sağlıkları için çok dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattılar. Uzmanlar, "Sıcaklıklar çocukları kapalı mekanların dışına çıkarıyor. Ancak güneş ve deniz gibi kemik gelişimi için çok önemli olan unsurların yanında çocukları dışarıda bekleyen birçok tehlike bulunuyor.
Güneş ışınlarının direkt etkisi ile oluşan güneş çarpması ve yanıklar, sıcakla artan terleme ve bunu karşılayamayan ter bezleri nedeni ile oluşan isilik, mantar gibi cilt rahatsızlıkları, bisiklet, kaykay, paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu düşme, çarpma ile oluşan travmalar, aşırı ve bazen de temiz olmayan su tüketimi ile mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı mide bağırsak hastalıkları, yaz ishalleri, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, böcek, yılan ve akrep sokmaları ve havuzda yüzme sonucu oluşan göz ve deri enfeksiyonlarıdır" uyarılarında bulundular.
Özellikle çocuk sahibi olan anne ve babaların güneş çarpmalarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, anne ve babalara şu uyarılarda bulundular: "Bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması büyük önem taşır. Sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocuklar güneş ışınlarından çok daha fazla etkilendikleri için ailelerin daha dikkatli olması gerekir. İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için; içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekir. Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Açıkta satılan dondurma özellikle çocuklar için büyük tehlike içerir. Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir. Bu şikayetlerle başvuran ikiden fazla kişinin olması halinde gıda zehirlenmesi düşünülerek yenilen yiyeceklerin sorgulanması ve aynı yiyecekten yiyen kişilerin şikayetlerinin ortaya çıkması beklenmeden gözlem altına alınması gerekir. Tedavisi, kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması şeklindedir. Kusma ve ishal vücudun savunma mekanizmalarındandır. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuda daha fazla zarar vermeden dışarı atılmak istenir. Bu yüzden ishal ve kusma giderici ilaçların kullanılmasından kaçınmak gerekir."
Uzmanlar ayrıca, çocukların belirli aralıklarla ılık su ile yıkanmasının da faydalı olabileceğini söylediler.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
Ulaşmak isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler...