Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Meme kanseri ilaçlarının rahim kanserine etkisi

> 1 <

MaYK
Graphic Designer

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 6061 ileti
Yer: Samsun
İş:
Kayıt: 24-02-2007 08:21

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #307153 05-07-2008 16:42 GMT-1 saat    
Ankara (AA)- Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, meme kanseri tedavisinde kullanılan ve östrojen hormonunu baskılama özelliği taşıyan bazı ilaçların rahim kanserine yol açabildiği için bu tür tedavi alan hastaların, 6 ayda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca da muayene edilmesi gerektiğini söyledi. bildirildi.

İtil, bu tür ilaçların rahmi kalınlaştırarak rahim kanserine neden olabildiğini söyledi. Bu tür ilaçları kullanan meme kanseri hastalarının, rahim kanserine yakalanma riskinin binde 2 olduğunu belirten İtil, ''2 yıldan uzun süre bu tür ilaçları kullanan hastalarda rahim kanseri riski, kullanmayan hastalara göre 2-3 kat daha fazladır. 5
yıldan daha uzun süre bu tedaviyi alan hastalarda ise bu risk 5 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir'' dedi. Genellikle meme kanserine odaklanıldığı, çoğu zaman ilacın yan etkilerinden hastaya bahsedilmediği için hastaların genellikle jinekolog muayenesinden geçmediğini ifade eden İtil, östrojen baskılayıcı ilaç tedavisi gören meme kanseri kadınların, onkoloji hekiminin yanı sıra mutlaka her 6 ayda bir jinekolog tarafından da muayene edilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen de bu tür ilaçların 5 yıl kullanılması halinde meme kanserinin tekrarlaması ve yeni bir kanser oluşması riskini yüzde 50 oranında azalttığını ve kemik erimesini önlediğini anlatan Özmen, bu tür ilaçların yan etkilerinden ziyade
yararlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Özmen, ''Bu tür ilaçlar, meme kanseri tedavisinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Mutlaka kullanılmalıdır. Hekimin önerisi olmadan bu ilaç kesilmemeli veya değiştirilmemelidir. Burada önemli olan yan etkisinin ne olduğunu bilmek ve jinelog tarafından düzenli yapılacak muayenelerle, olası yeni bir hastalıktan korunmaktır'' uyarısında bulundu.

Özmen, "50 yaşının üzerinde olan ve bu ilaçları kullanan kadınlarda toplar damarlarda pıhtılaşma gelişme riski yaklaşık 2 kat artmaktadır. Bu nedenle, bu ilaçları kullanan kadınlar, düzenli egzersiz yapmalı ve gerektiğinde kan sulandırıcı olarak aspirin kullanmalıdır. Bu ilaçları kullanan yaşlılarda binde 3 oranında katarak gelişme riski vardır. Bu nedenle göz muayeneleri de yaptırılmalıdır. Ayrıca kadınlarda, sıcak basması ve vajinal akıntı gibi yan etkiler de görülebilir" diye konuştu.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


Ulaşmak isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler...
> 1 <