Kırık Link Bildir! #309666 14-07-2008 09:36 GMT-1 saat
Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA)
ANTALYA'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda aşırı su yutan ve öldü sanılan 17 yaşındaki Hikmet Çimen'in kalbi, plajla ambulans arasındaki 500 metrelik mesafede 5 kez durdu ve 112 ekibi tarafından her defasında masajla yeniden çalıştırıldı.
Turizm beldesi Belek'teki 5 yıldızlı bir otelde staj yapan Denizli Turizm Meslek Lisesi 2'nci sınıf öğrencisi Hikmet Çimen, aynı otelde staj yaptığı sınıf arkadaşları İsmail Tuncer ve Emre Yolcu ile birlikte izin gününü denize girerek geçirmek için Konyaaltı Plajı'na geldi. Arkadaşları Tuncer ve Yolcu denize girerken, Hikmet Çimen'in kıyıda hareketsiz yattığını görüp, yanına gittiklerinde cansız ve morarmış yüzüyle karşılaştı. Aşırı derecede su yutan genç için sahildeki işletme yetkilileri ambulans çağırdı. Sahile yakın noktada konuşlanmış olan ve olay yerine 2 dakikada gelen 112 ekibi, Çimen'in cansız bedeniyle karşılaştı. Acil Servis ekibi, deniz kıyısında kalp masajına başladı. Dr. Sezai Öktem, Paramedik Emre Sukayar, Acil Tıp Teknikerleri Hatice Çağay ve Mümin Tez'den oluşan 112 ekibi, yaşama döndürdükleri Hikmet Çimen'i hemen sedyeye alarak ambulansa ulaştırmak istedi. Hareket ettikten saniyeler sonra kalbi duran genç, hemen plajdaki şemsiyelerin altına yatırıldı. Onlarca kişinin korku dolu bakışları arasında Dr. Öktem kalp masajı yapıp genci tekrar geri döndürdü. Ancak Çimen'in kalbi, sedye ile taşınırken 3 kez daha durdu. Sahilde koşuşturmalı can pazarında sağlık ekibi her defasında kalp masajı yapıp Çimen'i yaşama döndürdü.
Sonunda ambulansa alınan genç, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kaldırıldı. Çimen'in tedavisi, yoğun bakım ünitesinde sürüyor.
DOKTOR ANLATIYOR
Günde en az 10 vakaya müdahale ettiklerini söyleyen Dr. Sezai Öktem, yaşananları şöyle anlattı:
Bize Komuta Merkezi'nden vaka telsizle bildirildikten yaklaşık 2 dakika sonra olay yerindeydik. Bulunduğumuz Meteoroloji İstasyonu ile olay yeri çok yakındı. Bu biraz da vakanın şansı sayılabilir. Olay yerine vardığımızda boğulma vakasının üzerinde en az 10 dakika geçtiğini tespit ettik. Hastayı taşıma ve yerinde müdahale konusunda durum muhakemesini saniyeler içinde yapmak gerekiyordu. Stratejiyi belirledim ve ilk müdahaleyi kıyıda yaptık.
EKİP ÇALIŞMASI
Sedye ile taşıma sırasında kıyı ile ambulans arasındaki 500 metrelik mesafede vakaya 4 kez daha müdahale ettiklerini belirten Dr. Öktem, Hedefe, yani en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden ulaşmamız ve bu süre içinde hastayı kontrolden çıkarmamamız gerekiyordu. Çünkü hasta 4 kez gidip gelmişti. Umudumuzu yitirmedik. Burada ekip çalışmasını en güzel şekilde yaşadık. Genç adamı yaşama döndürdüğümüz için çok mutluyuz dedi.