Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

Pillere Elveda

> 1 <

Hengmen
// PCkopat <--

grup tuttuğum takım
Yüzbaşı Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 1713 ileti
Yer: İst / Sarıyer
İş: Öğrenci
Kayıt: 14-02-2008 13:47

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #310517 18-07-2008 08:38 GMT-1 saat    
Uzun süredir çıkması beklenen yeni nesil taşınabilir enerji sağlayıcılar, nihayet gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor.

İster cep telefonuyla konuşuyor olun, ister bir medya oynatıcısında müzik dinliyor olun ya da bir notebook'da yazı yazıyor olun, cihazınızın pilinin arzu ettiğiniz kadar uzun süre dayanmayacağını söylemek yanlış olmaz. Ancak, yakıt hücrelerinin yaygınlaşmaya başladığı önümüzdeki birkaç yıl içinde bu durum değişecek.

Direct methanol yakıt hücreleri (DMFC) bir yüksük dolusu metanolle 10 saate kadar enerji sağlayabilecek; bu mevcut laptop bataryalarının sunabildiğinin 2-3 katı. Daha da iyisi, bir yakıt hücresinin gücü tükendiğinde, bir AC prizi bulup bataryanın şarj olmasını beklemek zorunda değilsiniz. Fişi takıp beklemek yerine büyük bir tanktan dolum yapacak veya sadece yeni bir kartuş takacaksınız. Metanol yakıt hücrenizin susuzluğunu giderdiği sürece taşınabilir cihazınızı kullanabilirsiniz.
Geçtiğimiz on yılda, yakıt hücrelerinin piyasaya çıkmaya çok yaklaştığı söylendi ancak hiçbir zaman pazardaki yerlerini alamadılar. Nihayet önde gelen birkaç pil üreticisiyle gerçekten boy göstermeye hazırlanıyorlar. Yakıt hücreleri ve taşınabilir cihazlar, 2009 yılında yeni bir dönemin başlamasına önayak olabilir.

Güle güle piller

MTI Micro Fuel Cells firmasından Peng Lim, uzun vadede yakıt hücrelerinin bugün pillerin kullanıldığı herhangi bir yerde kullanılacağını söylüyor. Analist firması Frost & Sullivan'dan Sara Bradfod ise, yakıt hücresine geçişin henüz yeni başladığını, ancak bunun hemen bir gecede gerçekleşmeyeceğini belirtiyor.

Örneğin Medis 24-7 Power Pack, 5.5 volt'a kadar saf, temiz bir güç sağlayabilir; 30 dolara, cep telefonunuzu 30 saat, ya da medya oynatıcınızı bunun iki katı kadar kullanmanızı sağlıyor. Bu bittiğinde ihtiyacınız olan şey 20 dolarlık doldurma tankı; bu da 60 saat ek kullanım demek. Bu sistem taşınabilir enerjinin ana kaynağı olarak tasarlanmadı ancak elektrik prizlerinden uzak olduğunuz acil durumlarda alternatif bir enerji kaynağı rolü üstleniyor. 185 gramlık bu ürün bir smartphone'dan daha büyük değil. Medis sistemi harici bir eklenti; bir sonraki adımları taşınabilir cihazlar içerisine konulacak doldurulabilir yakıt hücreleri.

Toshiba America Electronic Components'dan Sean Collins, önümüzdeki yıl yakıt hücresi seçeneğine sahip bir smartphone görebilirsiniz, diyor. Mühendislik ve pazarlama ayrıntıları henüz belirlenmemiş olsa da, Collins birden fazla telefon üreticisinin geleneksel pilin yanında aynı yuvaya oturabilen yakıt hücresi opsiyonlu cep telefonları sağlamayı planladığını belirtiyor. Colins'e göre 3 ila 5 yıl içinde sadece yakıt hücresiyle çalışan ekipmanlar piyasaya çıkacak.

Teknolojinin iyileştirilmesinin ötesinde, yakıt hücrelerinin benimsenmesini sağlayacak faktör FAA. Bugün yakıt hücreleri ve metanoller uçaklara alınmıyor ama Ekim ayında FAA'nın onayıyla bu değişecek. Uzmanlara göre bu yakıt hücresi teknolojisinin ticarileşmesi için çok büyük bir teşvik olacak.

Yakıt hücreleri çok yakında sizinle birlikte her yere gelebileceğinden, satışların çok hızlı büyümesi öngörülüyor. Frost & Sullivan'dan Bradford, 2012 yılı itibariyle 80 milyon mikro yakıt hücresinin notebook, cep telefonu, medya oynatıcı ve diğer taşınabilir cihazlarla satılacağını düşünüyor. Bu satış tahminleri 2007 için 1 milyon ve 2010 için de 25 milyon yakıt hücresi.

Diğer taraftan

Yakıt hücreleri uçuşa hazır ancak bazı eksiklikler yok değil. Yakıt hücreleri düzenli güç sağlamak için harikalar ancak çoğu elektronik cihazın ihtiyaç duyduğu ani güce karşılık veremiyorlar. Örneğin, bir cep telefonu akışkan video oynatmaya başladığında, bir saniyeden daha kısa bir sürede çekilen enerji 2 watt'dan 5 watt'a fırlayabiliyor ki bu da yakıt hücresinin kapasitesini aşıyor. Bu itibarla yakıt hücrelerinin ilk versiyonları, bu tür durumlarda ekstra güç sağlamak üzere küçük bir lityum pilin sahip olduğu hibrit tasarımlardan oluşacak.

Bu pil boşaldığında, tekrar yakıt hücresi tarafından şarj edilecek; tabi bu zaman isteyen bir süreç. Bu süreç esnasında cihazın performansı düşebilir.

Bu probleme yönelik olarak düşünülen çözümlerden bir tanesi, pil yerine yakıt hücresini destekleyebilecek kadar enerji depolayabilen bir kapasitör yerleştirmek. Sony, geçtiğimiz günlerde küçük bir lityum iyon pilli bir yakıt hücresi prototipini tanıtmıştı. Yakıt hücresi düzenli olarak 3 watt güç sağlıyor ki bu da tipik bir smartphone'un ihtiyacı kadar; lityum pil gerektiğinde dolduruluyor. Bu pil bir cep telefonu bataryası büyüklüğünde. Onunla bir avuçiçi cihazdan 14 saat kesintisiz olarak dijital TV yayınları izlenebiliyor.

Bir diğer problem de, en azından kısa vadede, fiyat: Başlangıçta yakıt hücreleri geleneksel pillerden pahalı olacak. MIT'den Lim, lityum pillerden daha pahalı olacaklar ancak kısa zamanda bunun değişeceğini bekliyoruz, diyor.

Fiyat düşüşü beklentisinin arkasındaki nedenlerden biri yakıt hücrelerinin pillere oranla daha az bileşene ihtiyaç duyması; bu parçaların üretimi de kolay. Ve elbette benimsenme oranı arttıkça teknoloji fiyatları genellikle düşer. Yaygın olarak 13 yıl önce kullanılmaya başlanan lityum piller bu trend için mükemmel bir örnek.

O zamanlar bir lityum pil hücresinin maliyeti 30 dolar seviyesindeydi. Tipik bir notebook pili 3 ila 9 hücreden oluşuyor. Bugün bir hücrenin maliyeti 3 dolar. Aynı durumun yakıt hücreleri içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sonuç olarak, yakıt hücrelerinin zamanı geldi, diyor Toshiba'dan Collins. Frost & Sullivan'dan Bradford ise, “10 yıl içinde, muhtemelen geriye dönüp lityum pillerle nasıl uğraştığımızı merak edeceğiz,” şeklinde konuşuyor.



Kaynak : veteknoloji

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) (Türkçe'mizi Turkcheleştirmeyelim Grubu) •-)•––––







bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) (ultrAslanlar Grubu) (¯`·._)




bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile) Ben Yaptım Grubu




> 1 <