Masumiyeti ile tanıdığımız kelebekler artık o kadar masum değil. Çünkü onlar birer casus olabilir.
Hollanda'daki Delft Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir casus uçan araç diğerlerinden çok farklı. Çünkü bilim adamları bir kelebek kullandılar.
Cihaz özelikleri ile gerçekten hiç kuşku uyandırmıyor. Ağırlığı sadece 3 gram olan kelebeğin, boyu ise sadece 10 santimetre. 1 gramlık bir pille çalışan kelebek 3 dakika havada kalabiliyor. Ayrıca saniyede 5 metre hız yapabiliyor.
Kelebek bir uzaktan kumanda ile yönetiliyor ve üzerinde 0.5 gram ağırlığında bir kameraya sahip. Üzerinde ki kamera televizyon kalitesinde fotoğraflar çekebiliyor ve çektiği fotoğrafları vericisi sayesinde onu kullanan operatöre gönderebiliyor.
Peki bu özellikleri ile casus kelebek nerelerde kullanılabilir?
3 dakika çok kısa bir süre gibi görünebilir. Ama kriminal olaylar 1 dakikanın bile çok büyük bir önemi olduğunu düşünürsek bu uçuş süresi bile şimdilik yeterli.
Örneğin bir çatışmanın ortasında bu kelebeği kullanan tarafın nasıl bir üstünlük sağlayabileceğini düşünün. Dakikaların ve karşı tarafta ile alınan bilgilerin hayati bir önem taşıdığı bir yerde bu kelebek sayesin can alıcı bilgiler elde edilebilir.
Diğer taraftan polisin dış mekânda takip ettiği teröristler hakkında çok önemli bilgiler elde edebilir. Geçmişte çeşitli bombalama olayları ile acı deneyimler yaşamış bir ülke olarak 3 dakikanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.
Bu ve benzeri örnekleri çoğaltabiliriz.
Üzerinde hala çalışmaları devam eden kelebeğin gelecekte daha uzun mesafelere gidebilecek ve daha uzun sürelerde havada kalabilecek.