Kırık Link Bildir! #311690 24-07-2008 15:04 GMT-1 saat
Kurtuluş Savaşı'nda düşmanlarımızı bozguna uğratmamız üzerine, 11 Ekim 1922'de yapılan Mudanya Mütarekesi ile savaş sona ermiş, sıra bir barış antlaşmasına gelmişti. Müttefikler, Mudanya Mütarekesi'nden iki hafta kadar sonra, Türkiye'yi barış konferansına çağırdılar.
İlk Lozan Konferansı, İsviçrenin Lausanne şehrindeki Quchy şatosunda, 22 Kasım 1922'de başladı ama, bir süre sonra çıkmaza giren görüşmeler, 3 Şubat 1923'te kesildikten sonra 23 Nisan 1923'ye yeniden başladı.
Lozan Konferansı'nda Türkiye'yi İsmet İnönü Paşa başkanlığındaki bir heyet temsil ediyordu. Birinci görüşmelerde İngiltere'yi Lord Curzon, Fransa'yı Raymond Poincare, İtanya'yı Mussolini, Yunanistan'ı da Venizelos temsil etmişti. İkinci görüşmelerde Türk ve Yunan temsilcilerinde değişiklik olmadı. İngiltere'yi Sir H. Rumbold, Fransa'yı General Pelle, İtalya'yı da Montagna ile Garroni temsil etti. A.B.D., Portekiz, Polonya, Yugosyovya ve Romanya da görüşmelere katıldı.
Çetin görüşmelerden sonra 24 Temmuz 1923'te barış antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Türkiye'nin tam anlamıyla bağımsız bir ülke olduğu kabul edildi. Memleketimizin bugünkü sınırları çizildi. Boğazlar meselesi yoluna girdi, ayrıca Yunanlıların Türkiye'de hiçbir iddası olamayacağı tesbit edilmiş oldu.
Bu da aynı gün oldu:
1931: Yön verilebilir Alman balonu Graf Zeppelin Amerika'ya hareket etti.