> 1 <
Kırık Link Bildir! #311972 25-07-2008 08:02 GMT-1 saat
Mitolojilerde, Demirci, Demirurgun (Eflatun)'un idealist felsefesine göre: Allah), işlevlerine yakın bir işlevle yüklüdür. Kültürel kahramanın kendisi de bazen, Demirci şeklinde ortaya çıkabilir. Diğer mitolojik karakterlerden farklı olarak Demirci motifi, görünüş itibariyle şeytani motiflere olan yakınlığıyla da tanınır. Bu bakımdan topal ve aksak da olabilir.
Kumandinlerin inanışlarına göre onları ulu şaman ve demircileri, aralık dünyadan olan şamanla, Ülgen'in kızı arasında yapılan evlilikten doğan topal Kurultay gönderdi.
Türk mitolojik geleneğine gelince; Örneğin Yakutlarda, Demirci ile şamanın bir yuvadan olduğuna inanılır. Demircilikle, Şamanlığın sanki üst üste düşmüş olduğu, birbiri üzerinde oynadığı bir merasim vardı. Bu merasimi şaman yönetirdi. Sınavdan geçen şamana, Demirci'nin kılıcı verilirdi. Yakutların Hristiyanlığa kadarki dini inanışlarına göre Demircileri koruyan, Kıday Bahsı adında bir hami ruh vardır. Bu ruh hiçbir olağanüstü gücün egemenliğine sayılmayan bir ruhtur. Demircilik sanatını ve hatta Şamanlık etme becerisini,insanlara bağışlayan yine bu Kıday Bahsıdır. Şamanların çoğu, onu kendilerinin manevi yardımcısı saydıklarından, Ben Kıday Bahsı'nın oğluyum derlerdi. Adındaki bahsi, onun usta ve koruyucu ruh olduğunu gösteriyor.
Göktürklerin ataları da demirciydi. Bu bakımdan, Türk etnik-kültürel geleneğinde, mitolojik bir varlık olarak, onun yerini belli bir anlamda Demirurg ile kıyaslamak mümkündür. Çin metinleriyle birlikte, kurdun, gerçekte ilk demirci olduğuna işaret eden yerler de vardır. Bu yüzden de Türk halkları demiri ulu sayarlar.
Ergenekon destanında rast gelinen kurtarıcı demirci motifinin kökleri, oldukça eski çağlara bağlanır. Demir dağının eritilip oradan yol açıldığı ve bu yolla ışıklı dünyaya girildiği gün, eski Türklerde ulusal ve dini bayram sayılırdı. İlkbaharda, zindan üzerindeki kök demiri kağanın çekiçle vurmasıyla başlayan şenlik, bayram olarak kayıtlara geçmiştir. Oğuz Kağan destanında, Tomürdü (Demirci) adlı ustanın, demir kapıyı açması da Ergenekon destanını çağrıştırır.
Şamanların demircilikle bağlı inancı, Orta Asya Türkleri arasında da yayılmıştı. Örneğin Özbeklerde yeni Şamanlık yapmaya başlayan biri, Hazreti Davud'un hayır duasını almak için, Harezm'in güneyindeki eski bir kalede gecelemeliydi. Hazreti Davud, Orta Asya Türk halkları arasında, demircilerin koruyucusu olarak tanınırdı. İnanışa göre, demirden yararlanmayı insanlara ilk o öğretmiştir. Hazreti Davud'un demircilerin piri olduğuna ilişkin inanışlar da böylece demircilikle Şamanlık arasındaki bağı yaşatmıştır.
Fasmer'in kaleme aldığı, Rus Dilinin Etimolojik Sözlüğünde, demirci anlamında, eski Bulgarcadan alındığı gösterilen Balhçi sözü geçmektedir. Bu, eski Türklerin inancında, demircinin aynı zamanda bir büyücü olduğunu kanıtlıyor.
Çağatayca-Farsça sözlüğünde de Kam sözcüğünün karşısına tabip, hekim anlamlarının yanı sıra bilgiç anlamı da eklenmiştir. Bilgiçlik aynı anda, bilinmeyenler alemi ve ruhlar alemiyle ilişkiyi de akla getirirdi. Evren bilimine dayanan düşünceye göre, normalde bilgi yasaklanmıştı. Bilinmeyenler aleminden gelebilecek olan bu bilgileri de sadece bilgiçler bilebilirdi. Korkut Ata hakkında da bu yüzden Oğuz'un ol kişi tamam bilicisiydi denmiştir. Bazı kaynaklarda bir işareti yorumlamak anlamında kullanılan, belgelemek sözü, bil ve bilici ile aynı köktendir.(bir tür meslektir)
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
-İLETİŞİM-
MSN :
MAİL :
MSN :
MAİL :