Artısı: Dokunmatik ekran; 5 megapiksel kamera; HSDPA (3.5G); YouTube'a doğrudan video yükleme; 120 fps kayıt kalitesi; DivX desteği
Eksisi: Wi-Fi yok; kamera kapağı bulunmuyor; karanlık çekimde başarılı değil;
Sonuç: LG Viewty KU990, titreşimli dokunmatik ekranı ve 120 fps kayıt kalitesi ve resim düzenleme özellikleri ile görüntüye odaklanmış kaliteli kameralı cep telefonu arayanların beklentisini karşılıyor.
LG Viewty adı ilk duyulduğunda, dijital albüm olduğu düşüncesini çağrıştırsa da, aslında LG'nin tasarlamış olduğu 5 megapiksel kamera ve otofokus ve xenon flaş özelliklerine sahip en iyi cep telefonlarından biri.
LG Viewty KU990, kamerasının yanında, resimlerin rahat izlenebilmesini sağlayan geniş dokunmatik ekranı ile de beğeni kazanan bir model. Ürünü bunun da ilerisine taşıyan ise 120 fps hızında çekilen görüntüleri doğrudan YouTube'a yüklemeye imkan tanıması. "120 fps özelliğinin telefonda ne işi var?" diye soranlara; bu hızda çekilen görüntülerin yavaş gösterimde izlendiğinde sunduğu kaliteyi önemle hatırlatmak isteriz.
Özellikle; futbol takımınızın karşılaşmasını kaydettiğinizde, atılan golü, geri alıp yavaş gösterimde seyretmek, sizi bir anlamda, pozisyonları daha net görmek için, TV'de yayınlanan spor programlarını, tekrar izleme zorunluluğundan kurtarıyor.
Tasarım
Kamera kalitesi yüksek cep telefonlarının yaygın problemi olan, iyi görüntü alırken, kendi tasarımı ile iyi görüntü verememe sorunu KU990'da aşılmış. Biraz iddialı olsa da; zevklerin değişebileceğini de hesaba katarak, ürünün şimdiye kadar gördüğümüz en alımlı, kamera kalitesi yüksek telefon olduğunu bile söyleyebiliriz.
Tasarımında işlevselliğin öne çıktığı ürün, hafif dursa da bunu plastik gövde görünümü ile sergilemiyor. Bu yüzden KU990, LG'nin önceki ucuz görünümlü modellerinden ayrılıp, daha üst segmentteki telefonların ligine dahil oluyor.
Geniş dokunmatik ekrana sahip olan KU990'un ekranının altında, konuşma sonlandırma, gönderme ve arama butonlarında oluşan üçlü bir set yer alıyor. Ekran konusunda fazla söze gerek bıraktırmayan ürün, parmak izleri ve çizilmelere karşı ise oldukça duyarlı. Bu yüzden, gözlük bezi ve dikkat esprisi bu telefon için de geçerliliğini devam ettiriyor.
Ürünün parlayan yıldızı 5 megapiksel kalitesine sahip kamerası ise arka kısımda üst-sol tarafta bulunuyor. Öne çıkan bu özellik, ne yazık ki; koruma kapağından yoksun bırakılmış. Bu kısımda yer alan ve iyi bir fotoğrafın olmaz ise olmazlarından olan diğer iki özellik ise xenon flaş ve otofokus ışığı.
Kameranın yan tarafındaki bölümde ise bildiğimiz döner teker tasarımında farklı olan ve yukarı aşağı itilip-çekilmek suretiyle işleyen bir döner teker bulunuyor. Bu kontrol ile menü seçenekleri arasında gezinmek, çağrı esnasında ses ayarı ve kamera kullanırken zum yapmak gibi işlevler yerine getirilebiliyor. Alışılmışın biraz dışında olan bu özellik, başlangıçta geleneksel döner teker konforunu sağlamıyor.
Sol tarafta ise iki kamera butonu ile mod değiştirme çubuğu yer alıyor. Mod değiştirme çubuğu kimi zaman kullanımı zorluğu çıkarsa da; kamera butonu bu tip telefonlarda görmeye alışık olmadığımızı kadar büyük ve işlevsel.
Özellikler
KU990, dokunmatik ekranlı telefonların geneli ile karşılaştırıldığında, tepki süresi daha hızlı bir ekrana sahip. Dokunulduğunda aynı zamanda hafif titreşimler yayabilen ekran, ekran deneyimini sıkıcı olmaktan kurtarıp daha eğlenceli hale getiriyor.
Arama ve mesajlaşma için ekrana beliren sanal klavye kullanımı da, standart tuş takımını aratmayacak kadar hızlı. Bu deneyim ekranın titreme özelliği ile de birleşince daha kolay kullanılabilir bir hal alıyor. Üründe el yazısı ile de mesaj yazmak mümkün fakat, bu özelliğin sanal klavyeye göre daha yavaş işlediğini belirtelim.
Sözü internet tarayıcıya getirecek olursak, KU990'un bu konuda eline su dökecek fazla rakibi olmadığını söylemeliyiz. Henüz ülkemizde satışa sunulmayan, iPhone'dakine benzer şekilde çalışan intertenet tarayıcısında, internet sayfasının tamamını görüntüleyip, daha sonra istediğiniz bir alanı seçerek büyütebiliyorsunuz.
İnternet tarayıcı özelliği bu kadar ileri düzeyde olan ürünün Wi-Fi (kablosuz bağlantı) özelliğinin bulunmaması ise tam bir eksiklik. Buna alternatif olarak internet bağlantısını daha geniş alanda sağlayan HSPDA özelliği var. Ama; cümlenin devamını tahmin edeceğiniz gibi, ülkemizde bu standardın henüz olmadığını söyleyerek getireceğiz. Bu durumda geriye tek şey kalıyor, o da; EDGE ve GPRS kullanmak.
Bağlantı ve internet özelliklerinden bahsetmişken; YouTube'a doğrudan video yüklemenin, üründe fark yaratan bir uygulama olduğunu belirtelim. Kameranın performansına baktığımızda da etkilendiğimizi söyleyelim, saniyede 120 kare çekim hızı ile kayıt yapabilen kamera, çekilen görüntülerin yavaş gösterimde oldukça kaliteli olarak gösterebiliyor. Bu hızın, İstanbul Park'taki bir Formula 1 yarışında, ya da nefes kesici yeteneklerin sergilendiği bir derbi maçı gibi hareketli anların yaşandığı etkinliklerden yakalayacağı görüntülerin, daha sonra tekrar tekrar izlemeyi hak edecek kadar kaliteli olacağına inanıyoruz.
Fotoğraf kalitesinde de Nokia N95'e benzer kalite sunan KU990'da, resim kalitesi, ISO hassasiyet ve beyaz ayarının yanında daha birçok ayarın yapılması da mümkün. Sayısal sabitleme özelliği de bulanıklığı azaltmasına rağmen elbette, optik sabitlemede elde edilen başarıyı yakalayamıyor. Flaş olarak, xenon flaş kullanan ürün fotoğraf makinelerindeki flaş parlaklığın sağlayamasa da, yine LED fotoğraf ışığından çok daha iyi işlev görüyor. Görüntüler bilgisayar ekranından izlendiğinde ve baskı kalitesinde de oldukça tatmin edici sonuçlar ortaya koyuyor.
KU990, geniş ve dokunmatik ekranında resimleri gösterirken, tıpkı masaüstüne dağınık şekilde koymuş olduğunuz resimler arasında geziniyormuş duygusu yaşatıyor. Resimlerin parmakla seçilip, sürüklenerek düzenlenmesi de mümkün oluyor. Tabi, dağınıklıktan ziyade albüm düzenini seven biriyseniz, resimleri düzgün bir sırayla da izleyebilirsiniz. Ürün, resim düzenlemede ise gelişmiş programlar kadar olmasa da, bir telefondan bekleninin çok üstünde özellikler sunarak MMS ile göndereceğiniz resimleri birçok şekilde işleyecek araçlara sahip.
En son aklımıza gelmesine rağmen, oldukça önemli bulduğumuz diğer bir özellik de üründeki DivX desteği. Film meraklılarının hemen anlayacağı gibi; microSD kartına yüklenecek olan bir DivX formatındaki filmi seyretme keyfini, KU990'da yaşamak olanaklı. Eğer, microSD bellek sayınızı çoğaltır ya da daha geniş kapasiteli microSD kartlar edinirseniz, ürün sizin için aynı zamanda taşınabilir sinema görevini de yerine getirebilir.
Performans
Konuşma sırasındaki ses kalitesi temiz ve yüksek olan üründe, kulaklarımızı tırmalayacak herhangi bir sesle karşılaşmadık. Hoparlörden çıkan sesin oldukça güçlü olduğu üründe, görüntülü görüşme performansı da büyük ekran dolayısı ile oldukça iyi işliyor.
Xenon flaş, Sony Ericsson k580i kalitesinin altında kalsa da; yine de LED fotoğraf ışığına göre kat kat daha performanslı. Tabii, karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflardan çok şey beklememek lazım.
Batarya ömrü ise standart işlevler kullanıldığında iki gün sürüyor. Eğer, internet tarayıcı ve kamerayı (özellikle flaşı) sık kullanıyorsanız, gittiğiz yerde elektrik bağlantısı olup olmadığını önceden kontrol edin, çünkü gün sonunda, yanıp sönen kırmızı batarya ışığı ile sizi selamlayan telefonunuz olabilir.
LG'nin verdiği rakamlara göre ise; ürünün konuşma süresi sadece, GSM için kullanıldığında 355 dakika iken, bu süre bekleme için 434 saat.
Sonuç
Üst ürün gamında telefonlar üretmekte diğer şirketlerin gerisinde kalan LG'nin, bu ürünü kendi içinde devrimsel bir olay. Etkileyici tasarıma sahip LG KU990, Canon IXUS 70 ile başa çıkamasa da; üç yıllık bir fotoğraf makinesi ile resim kalitesi bakımından yarışa girebilir.
Eğer, yüksek kalitede fotoğraf ve video çekmeye meraklıysanız ve bunun için telefon ile birlikte olmaması durumunda, ayıracak bütçeniz yoksa, KU990'a daha yakından bakmanızı tavsiye ediyoruz. Kameranın dışında, kullanışlı dokunmatik ekranı ve henüz ülkemizde desteklenmemesine rağmen HSDPA (3.5G) desteği telefonun diğer artıları arasında.
Eğer bu tip bir telefon arıyor ve LG'nin sundukları sizi tatmin etmiyorsa, o zaman da; Nokia N95, Samsung G600 ya da Sony Ericsson K850i modellerini gözden geçirmenizi öneriyoruz.