Kırık Link Bildir! #316935 08-08-2008 11:03 GMT-1 saat
Partizan ve ideolojik tercihler öne çıktı
ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği'nden yapılan açıklamada, bir önceki dönemde yapılan rektör seçimlerinde gerek YÖK, gerek Cumhurbaşkanı'nın yapmış olduğu seçimlere eleştiriler olduğu kaydedilerek, bu dönem ise rektör atamalarında partizan ve ideolojik tercihlerin öne çıktığına işaret edildi. Belli üniversitelerde birinci gelen adayların YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilmediği kaydedilirken, Cumhurbaşkanı'nın da üniversitelerin yaptığı tercihleri görmezden gelerek alt sıralardaki adayları atadığına dikkat çekildi.
YÖK'ün mantığını anlamak olanaksız
TÜMOD (Tüm Öğretim Elemanları Derneği) Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı hangi adayın, rektörlük için gerekli niteliklere en çok sahip olduğunu söz konusu olan üniversitenin öğretim elemanlarının bilebileceğini söyledi. Işıklı, Bu konudaki kararın, onların yerine, üniversiteye yabancı, üniversitenin dışında ve üstünde yer alan bir kurul tarafından belli bir ilkeye bağlanmamış olan mülakatlar yoluyla belirlenmesinin isabetli sonuçlar vermesi beklenemez dedi. Işıklı, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın da YÖK tarafından elenmesine dikkat çekerek, Diğer yandan kısa bir süre önce yasama organı tarafından yılın rektörü olarak seçilmiş ve çok belirgin bir farkla en yüksek oyu almış bir rektörün, YÖK tarafından tamamen sıralama dışında tutulmuş olması akılcı ve nesnel bir gerekçe ile açıklanamadığı gibi, YÖK'ün bu konudaki kararının mantığını da anlamak olanaksızdır dedi.
YÖK, siyasetin müdahale alanı olmaktan çıkarılmalı
TÜSİAD da rektör atamaları çerçevesinde yaşanan tartışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Son yapılan rektör atamaları, daha önceki örneklerde olduğu gibi bazı üniversitelerde tepki yaratmış ve bu süreçte bazı değerli akademisyenlerimiz üniversitelerden istifa ettiklerini açıklamışlardır. Şüphesiz, yasalarla yetkilendirilmiş kurumlar bu yetkilerini kullanacaklardır. Ancak bu yetki kullanımı, YÖK sisteminin sorun üreten yapısını değiştirmemekte, her karar ve atama tartışmalara yol açmaktadır. Türkiye'nin yüksek öğretimde yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiği muhakkaktır. Böylelikle, üniversiteler, siyasi gerginliklerin bir unsuru olmaktan çıkarak enerjilerini eğitimin niteliğini yükseltmeye yönelik çalışmalar üzerine yoğunlaştırabileceklerdir. Eğitim kesinlikle siyasetin müdahale alanı olmaktan çıkarılmalıdır.
Vatan Gazetesi