> 1 <
Kırık Link Bildir! #324123 23-09-2008 18:07 GMT-1 saat
MUĞLA (İHA) - İspanya'da 'milli bitki' ilan edilen kapariye Muğla'nın Milas ilçesinin her köşesinde rastlamak mümkün. Ancak bugüne kadar amatör girişimler haricinde işlenmeyen ve oldukça büyük gelir getiren kapari Milas'ta ekonomik yaşama kazandırılamadı.
İspanya'ya yıllık 15 milyar dolar gelir getirince 'milli bitki' ilan edilen kapariye Milas'ta adım başı rastlamak mümkünken, amatör girişimler dışında işlenmeyen bu mucize bitki, atıl değer olarak ekonomiye kazandırılmayı bekliyor. Bu durum akıllara sıkça kullanılan bir deyimi getiriyor; Kapari açar, Türk bakar.
Milas'ta yabani olarak yetişen kapari bitkisinin çiftçiler tarafından pek bilinmediğini ve rağbet görmediğini söyleyen Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, bu bitkinin tarımının yapılması gerektiğinin altını çizerek kapari bitkisi hakkında bilgi verdi. Kaparinin sıcaklıktan, kuraklıktan ve dondan etkilenmeyen dirençli bir bitki olduğunu söyleyen Akay, aynı zamanda bu bitkinin ekonomik değerinin yüksek olduğunu da kaydederek Milaslı çiftçilere kapari yetiştirmeleri çağrısında bulundu.
DOLAR AÇAN KAPARİ
Milas'ta çiftçilerin alternatif olarak gösterilen bu bitkinin tarımını yapmak istemeleri durumunda gereken yardımı yapabileceklerini söyleyen Tarım Müdürü Akay; Halk arasında 'gebere' ya da 'kedi tırnağı' olarak bilinen kapari bitkisi sağlık, gıda ve ilaç sanayisinin vazgeçilmez bitkisi durumunda. Yani bu bitki ekonomik açıdan kazanç getiren bir bitki. Ülkemizde bu bitkinin üretimi yeni yeni yapılmaya başlanırken İspanya bu bitkiyi 'Milli bitki' ilan etmiş durumda ve bu bitkiden yılda 15 milyar dolar elde ediyor. İlçemizde de yabani olarak yetişen bu bitki çiftçilerimize alternatif bir tarım bitkisi olabilir. Bu konuda çiftçilerimiz bize talepte bulunursa gereken yardımı yaparız. dedi.
EROZYONU ÖNLEMEDE BİRE BİR
Kaparinin aynı zamanda erozyonu önlemede etkili bir bitki olduğunu kaydeden Akay; Bu bitkinin kökleri çok derinlere ulaşarak toprağı sarıyor ve erozyonu önlüyor. Orman müdürlüğüyle geçmiş yıllarda bu bitkinin yetiştirilmesi için bazı çalışmalarda bulunduk. Ama çiftçilerimiz bu bitkiye rağbet etmedi. Çiftçilerimiz hem erozyonu önleyebilirler hem de ekonomik açıdan büyük kazanç sağlayabilirler. Kapari yangına da dayanıklı ve kuraklıktan, soğuktan etkilenmeyen bir bitki olduğu için çiftçiler ürün kaybı yaşamıyor. Bu bitkinin ilaç, gıda ve sağlık sektöründe kullanılan bir bitki olduğu için pazarlaması kolay ve kar getiriyor. Tek sorun bu bitkinin çiftçiler tarafından tarımının yapılmaması. Çiftçilerimiz bu bitkinin tarımını yapmalı şeklinde konuştu.
KAPARİNİN FAYDALARI
Tıpta geniş kullanımı olan kaparinin cinsel gücü arttırıcı, kabızlık giderici (Sindirim sistemini düzenler), idrar söktürücü, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, mide ülseri gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
Ulaşmak isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler...