> 1 <
crazy-charisma07
By The Hayat...
Çavuş
1261 ileti
Yer: Sence ?
İş: Avea-iş
Kayıt: 22-03-2008 15:05
İş: Avea-iş
Kayıt: 22-03-2008 15:05
Kırık Link Bildir! #333712 07-07-2009 23:39 GMT-1 saat
Masa Tenisi
MASATENİSİ yaygın bir kapalı salon oyunudur. Ping-pong ya da pinpon adıyla da bilinen oyun 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de gelişmiştir.
1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan masatenisi, oynanırken çıkan ses nedeniyle daha çok ping-pong olarak anılıyordu. Masatenisine zamanla azalan ilgi I. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'de yeniden canlandı.
1902'de kurulmuş ve 1905'te dağılmış olan Ping-Pong Birliği, 1920-21'de Masatenisi Birliği adıyla yeniden canlandırıldı. 1926'da kurulan Uluslararası Masatenisi Federasyonu'na (FITT) günümüzde 110'dan fazla ülkenin masatenisi birlikleri üyedir. Bu birliklere üye 1 milyondan fazla masatenisi oyuncusu vardır.
Masatenisi sert, düz, genellikle yeşil, uzunluğu 274 cm, genişliği 152 cm olan dikdörtgen biçiminde ve yerden 76 cm yüksekliğinde bir masada oynanır. Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek biçimde gerilen ağ 15 cm yüksekliğinde ve masadan biraz daha geniştir. Beyaz selüloit ya da plastikten yapılan içi boş topun çapı 38 mm, ağırlığı 2,5 gramdır. Genellikle tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplıdır. Çok hızlı bir oyun olduğu için oyuncular, rahat hareket edebilecekleri bir alana gerek duyarlar. Bu nedenle şampiyonalarda her masa için en az eni 6, boyu 12 metrelik bir alan ayrılır. Masa iyi bir biçimde aydınlatılır.
Oyunun kuralları tenis kurallarına benzer. Raketle vurulan top saha dışına çıkmadan ağın iki yanı arasında gidip gelir. Üç ya da beş set olarak oynanan oyun servisle başlar. Her iki oyuncu da kendi sahasına gelip bir kez sıçrayan topu raketle vurarak ağın öbür yanındaki rakip sahaya gönderir. Bunu yapamayan oyuncunun rakibi bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra servis atılır. Beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. 21 sayı alan taraf seti kazanır. Eğer 20-20 berabere olursa, ondan sonra servis her sayıda değişir ve rakibini iki sayı geçen taraf seti kazanır. Servis atarken, açık avuçla havaya atılan topa raketle vurulur. Top servisi atanın sahasında bir kere zıpladıktan sonra rakip sahaya gitmelidir.
Her iki tarafta ikişer oyuncuyla oynanan çiftler karşılaşmasında, servis atışı her zaman masanın sağ yansından yapılır; top çapraz olarak karşı sahanın sağ yansına atılır. Eşler, servisi sırayla değişerek atarlar.
Masatenisinde falsolu vuruş, teniste olduğundan daha önemlidir. Büyük ölçüde bu vuruş farklılıkları nedeniyle tenis oyuncularına masatenisi oynamamaları öğütlenir. Gene de, 18 yaşında dünya masatenisi şampiyonu olduktan sonra zamanının en büyük tenis oyuncusu olan Fred Perry gibi her iki oyunda da başarılı oyuncular vardır.
Masatenisinde güçlü ülkeler arasında erkeklerde, Çin, Japonya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Vietnam, İsveç, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Brezilya; kadınlarda Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, İngiltere ve Macaristan sayılabilir. En tanınmış masatenisi oyuncularından biri beş yıl Macaristan adına dünya şampiyonluğunu kazandıktan sonra dünya şampiyonasına İngiltere adına katılan Victor Barna'dır.
TÜM MASA TENİSİ VURUŞLARININ ÜÇ TEMEL PRENSİBİ
1. Zamanlama Topla temas ne zaman olmalı
Üç farklı zamanlama imkanı vardır
Top yükselirken
Top zıplama noktasının en üst noktasındayken
Top düşüşe geçtiğinde
2. Güç ve Falsonun uygulanması Topla temas nasıl olmalı
Güç vuruşu ileriye doğru hareket eden bir raket topa vurduğu zaman olur. Bunun bir örneği topu raket üzerinde zıplatmak için topa vurma şeklidir.
Sıkça "tahta" sesine benzer bir ses duyarsınız (sert ses).
Enerjinin çoğu topu ileriye doğru hareket ettirmek için kullanılır.
Sürtme vuruşu raketle topu fırçalayarak vurulması ile olur.
Enerjinin çoğu spin üretmek için kullanılır (topun dönmesi için).
Az ses duyulur (yumuşak ses).
Çoğu vuruş Güç ve Sürtme vuruşlarının karışımıdır.
Yavaş spinler, servisler ve kesmeler maksimum sürtme ve minimum güç vuruşlarıdır.
Hızlı spinler orta güç ve orta sürtme vuruşlarıdır.
Sert karşı vuruş ve öldürücü şutlar ise maksimum güç ve minimum sürtme vuruşlarıdır.
3. Topla Temas Topla temas nereden olmalı
Bu kısım üç prensibin en önemlisidir.
Daima topa Ön yüzünden temas edilmelidir.
Topun ön tarafı belirli bir noktayı değil bir alanı gösterir.
Topun ön yüzeyi topun geliş açısına bağlı olarak devamlı değişen bir alandır.
Topun gidiş yönüne bakan kısmıdır.
Topun Ön tarafının tanımı ve topun ön tarafı ile vuruş zamanlaması arasındaki ilişki
Topun gittiği yöne bakan yüzeyi topun ön tarafıdır. Top dönerek gitse bile topun ön tarafı değişmez. Topa vuruş yaparken vuruş zamanlamasını da dikkate almanız gerekir.
Topla temas noktasının vuruş zamanlamasını nasıl değiştireceğini gösteren bir örnek: Farzedin ki rakibiniz topu forehand tarafınıza doğru kesti ve siz de spin yapmak istiyorsunuz. Yukarıdaki tabloya göre spin yapmak için topa Ön yüzünün ortasından temas etmeniz gerekir. Şimdi de top zıpladıktan sonra en üst noktadayken vurmanız gereken yeri, ve top düşerken vurmanız gereken yeri düşünün. Zamanlama değiştiği zaman raket açısının da değişmesi gerektiğini göreceksiniz.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu
Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken
alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle,
gerçek faziletle süslenip donanmaktır.
Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak,
aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak
şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen
ve buna kesinlikle emin olanlardanım.
alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle,
gerçek faziletle süslenip donanmaktır.
Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak,
aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak
şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen
ve buna kesinlikle emin olanlardanım.
Ey kahraman Türk kadını!
Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın
Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın
Mustafa Kemal Atatürk