> 1 <
Kırık Link Bildir! #337270 02-08-2009 09:23 GMT-1 saat
bağlantıyı göster (facebook ile) bağlantıyı göster (klasik üye girişi ile)
Mide yanması 20 ile 50 yas arasinda bircok insanda görülen cok yaygin bir rahatsizlik. Midede yanma hissi yemekten once, yemek sirasinda ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim islevinin bir geregi olarak midede ilk degisikliklere ugrayarak bagirsaklara gonderilmek icin hazirlaniyor. Mide bu islevi yerine getirirken ic yüzeyini kaplayan zarin altindaki salgi hücrelerini, besinlerin gerekli degisimini saglamak üzere uyariyor. Bu sirada olusan bir dengesizlik, asiri asit ortamina ve midenin kendini koruyamamasina yol acarak yanma hissine neden oluyor.
Büyüklerimiz midede yanma hissi duyduklari zaman hemen bir lokma ekmek ici cignermis. Ekmek icinin degil ama agiza birsey atmanin dogru bir yontem oldugunu belirten günümüz doktorlari da az ama sik yemeyi oneriyorlar. ogünleri kücülterek sik sik yemenin sikayetleri azaltacagini soylüyorlar.
Yemege daha fazla zaman ayirin. Ayaküstü degil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide islevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayirip yemek yemeyi bir zorunluluk degil de bir keyif anina donüstürün.
Agziniza kücük lokmalar almak midenin sindirim icin gerekli salgilari daha kolay üretmesine yardimci olur. Lokmalari uzun uzun cigneyin. Bu, midenizde şiskinlik ve agirlik hissetmemenizi saglar.
Sofradan tikabasa doymadan kalkin. Mide bos bir torba oldugu icin yemek yerken cignedigimiz besinler buraya ulastikca mide sürekli genisler. Eger kemerinizi cok sikmissaniz yanma hissi duymaniz cok dogal. İci dolu bir plastik torbayi düsünün. Tam ortasindan bir ipi kemer gibi sikica baglayin. Torba saga ya da sola cekecek ya da asagiya dogru sarkacaktir. Mide de ayni boyle Bu nedenle olcülü miktarda yemek yiyin.
Aksam ogününden hemen sonra damak kacamaklari yapmayin. Aksi takdirde mide gece boyunca calisip yorulur. Aksam yemegi ile uyku arasi en az üc saat olmali. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatin. Gece yatarken sag yana donerek yatmayin. Besinin mideye girisi sag taraftan gerceklestigi icin yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi olusabilir.
Yemek yedikten sonra yere egilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek egilin. Aksi takdirde mide islevini gerektigi gibi yapamaz.
Yiyecek ve iceceklerin cok sicak ya da soguk olmasi mide sivisina zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve iceceklerin ilik olmasina ozen gosterin.
Sigaradan uzak durun.
Yemekten sonra uzanmayin. Unutmayin, mide sivisi yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla agziniza kadar gelebilir.
Uzak durulması gerekenler
Hazmi kolay olmayan kizartmalari ve yagli yiyecekleri sofranizdan uzaklastirin. Agir yagli, fazla kremali ya da soslu besinleri yemeyin. cikolata, icerdigi yüksek dozdaki yag ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol aciyor. Sütlü cikolata, daha az yag iceren bitter cikolataya oranla daha tehlikeli oldugundan cikolata sevenler genelde sütsüz olanini tercih etmeli.
Kafeinli icecekler mide icin cok zararli. Kahve, cay ve kola gibi icecekler hassas mideyi yorar. Eger mide yanmasindan sikayet ediyorsaniz ve kahve icmeden duramiyorsaniz kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Gazozlu icecekler ve asitli meyve sularini dikkatli icin. Domates veya portakal suyu asitli oldugu icin mide yanmasini siddetlendirebilir. Bu nedenle sulandirarak ve balla tatlandirarak icin.
Et suyu ile hazirlanmis corbalardan uzak durun. Diger corbalari ise cok sicak icmeyin. Ilinmasini bekleyin.
Alkol midedeki yanma hissini artirir. Hele mide bosken alkol kesinlikle almayin.
cig sogan ve cig meyve de mide asidini artiran etkenlerdendir.
seker yemeyi seviyorsaniz naneli olanlari secmeyin.
Mide agrilariniza son verecek saglikli ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini cikartabilirsiniz
Karnabahar : Haslanmis karnabahar, mideyi asit saldirilarindan koruyarak tüm sorunlari giderebilir. İceriginde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacinin hammadesi olarak kullaniliyor.
Lahana : Lahanayi cig olarak yemeyi tercih edin. İnce seritler halinde dograyip salata yapin. Meyve presinde lahananin suyunu sikip ayni miktarda elma suyu ile karistirin ve icin. Lahana, ülser ve gastrit ilaci olarak biliniyor. Dortte bir lahanayi yikayip kalin seritler halinde dograyin. 1 kerevizi soyup dograyin. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu kati meyve presinde sikip sabah aksam suyunu icin.
Patates : cig patates suyu mide yanmasının dogal ilacidir. Patatesi soyup kati meyve presinde suyunu sikin. Su,havuc suyu ya da kereviz suyu ile karistirip icin.
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanin.
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bolümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak : Ispanagi buharda pisirin ya da haslayarak tüketin. Taze yapraklarini salata olarak yiyin.
Zeytinyagı : çig olarak kullanildiginda besinlerin midede kalma süresini azaltiyor ve yaglarin sindirimi icin safra salgisini artiriyor.
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktorünü artiriyor.
Muz : Mideyi seven meyvelerin basinda geliyor. Ara günlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldirabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artiriyor.
Kizarmis ekmek : Midenin salgiladigi asiri asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Meyankokü : Güclü bir mide koruyucusu.Yapilan son arastirmalara gore midedeki asiri asitlenmeyi azaltiyor.
Bunu ilk beğenen siz olun
Hata Oluştu