Üye Girişi
x

Giriş Başarılı.

Yanlış Bilgiler.

E-mail adresinizi doğrulamalısınız.

Facebook'la giriş | Kayıt ol | Şifremi unuttum
İletişim
x

Mesajınız gönderildi.

Mesajınız gönderilemedi.

Güvenlik sorusu yanlış.

Kullandığınız Sosyal Medyayı Seçin
Yeni Klasör 8 yıldır sizin için en güvenli hizmeti veriyor...

Teknoloji dünyasındaki son gelişmeler ve sürpriz hediyelerimiz için bizi takip edin.

"Kene kovucu" spreylerde hastalık riski

> 1 <

MaYK
Graphic Designer

grup tuttuğum takım
Albay Grup
Hat durumu Cinsiyet Özel mesaj 6061 ileti
Yer: Samsun
İş:
Kayıt: 24-02-2007 08:21

işletim sistemim [+][+3][+5] [-]
kırık link bildirimi Kırık Link Bildir! #337330 02-08-2009 16:16 GMT-1 saat    
ANKARA (A.A) - Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, kenelerden korunmak için kullanılan spreylerin "etkisiz ve zararlı" olduğunu savundu.

Son günlerde kenenin daha çok can almaya başladığını, bu yılın ilk 7 ayında 45 kişinin hayatını kaybettiğini, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 1 Ocak-20 Temmuz 2009 tarihleri arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konan 969 vaka tespit edildiğini anlatan Karaer, bu yılki rakamların geçen seneden pek farklı olmadığını, bu durumun hastalıkla mücadelede bugüne kadar yapılanların sorgulanması gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı. Prof. Karaer, bu sene ölümlerin görüldüğü riskli bölgelerde, hayvanlarda kullanılmak üzere kimyasal dağıtımından vazgeçildiğini, bunun yerine insanlara kene kovucuya batırılmış elbiseler dağıtıldığını ya da kene kovucu spreyler verildiğini belirterek, "Ancak sonuç ortada, değişen pek bir şey yok" dedi.

İnsanların yoğun olarak uyguladığı bu kovucuların etken maddelerinin, yağmurla sulara karışmalarının sudaki canlılar için her zaman hayati önem taşıdığı ve balıklar için çok şiddetli öldürücü olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Karaer, ayrıca bu kimyasalların deri ve solunum yoluyla alınmasının mümkün olduğunu vurguladı. Karaer, bu durumun, ilerde birçok deri ve solunum rahatsızlığı oluşmasını birlikte getireceğine dikkat çekti. Karaer, keneyle mücadelede, bugüne kadar bilimsel esaslara dayalı verilere göre stratejiler geliştirilmediğini de savunarak, kene ile mücadelenin hayvan veya insan üzerinde olmadığı zamanlarda ve kenenin saklandığı yerde
yapılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda vatandaşların bilinçlendirilmesinin önemine de değinen Karaer, "Keneyle mücadelede, insanlar, her şeyden önce 'kene insana değil, insan keneye gider' gerçeğini kavramalılar" dedi.

Bunu ilk beğenen siz olun

Hata Oluştu


Ulaşmak isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler...
> 1 <